söndag 7 juni 2009

Minskar verkligen miljötänkandet med finanskrisen?

Undersökningen miljöbarometern visar att svenskarnas miljötänkande har blivit slöare nu än för ett år sedan. Färre är benägna att välja miljömärkta varor, och man tror sig se ett samband med finanskrisen. Men stämmer verkligen detta? Dels är det ganska små skillnader, det behöver inte handla om ett trendbrott. Dels har ju tidigare undersökningar visat att så inte är fallet, att vi väljer att lägga pengar på hållbara alternativ och istället dra ner på onyttig konsumtion.

Det logiska är att finansiell kris leder till ett mer hållbart tänkande. Vi lagar mat hemma av bättre råvaror istället för att köpa halvfabrikat, vi semestrar på hemmaplan istället för att flyga över halva jordklotet, konsumtionen minskar totalt och när vi handlar väljer vi gärna second hand. Detta avspeglar sig överallt i samhället; mode, utbildning, socialt umgänge, matvanor och resor. Jag tror dessutom att ekotänket har etablerat sig i vårt medvetande och kommer att påverkas allt mindre av övriga konjunktursvängningar.


(Hållbara produkter från Saltå Kvarn och Kung Markatta)

7 kommentarer:

Mikaela Mars sa...

Känns som att det inte finns någon annan logik i den där undersökningen, än att trenden börjar mattas av lite redan, och det vore otroligt sorgligt. Min förhoppning var att man inte skulle se det här som bara en fluga eller trend, att ta hand om vår jord och ta ansvar för sin konsumtion...

Puff sa...

Vi resonerar likadant i vår familj; handlar second hand och begagnat i första hand, konsumerar så smart och hållbart som möjligt och tar vara på allt från matrester till den minsta leksak. Man lagar grejerna hellre än byter ut dem.

Att det har varit en trend är helt klart, men man kan ju hoppas att trenden dragit med sig framtida anhängare. Jag vet att vårt agerande har helt klart smittat av sig på vänner och släkt som också börjat tänka mer på vad de kan göra för att värna om miljön. Sedan uppfostrar ju vi en generation med eko-tänkande barn.

Vi får hålla i hatten och vänta 20 år till. Jag har ännu lite hopp om framtiden iaf.

Julia sa...

Jag undrar också hur det hänger ihop... Förstår inte varför man skulle prioritera bort källsortering heller? Helt ologiskt. Samtidigt skriver Johan på ekotank.blogspot.com att den ekologiska marknaden fortfarande växer. Kanske lite tidigt att dra slutsatser..?
Passar på att tacka för en superbra blogg också :-)

Vegomamman sa...

Mikaela Mars: Jag tror inte att det är en trend. Kanske vi får se en nedgång i miljömedvetenheten, men det kan aldrig gå tillbaka och bli som förut. Det går inte att blunda längre!

Puff: "Sedan uppfostrar ju vi en generation med eko-tänkande barn."
Jag är själv ett "eko-barn" eftersom mina föräldrar alltid haft ett hållbart perspektiv. Förhoppningsvis så kommer mina barn och alla andra som fått detta med sig att göra eko till det ENDA rimliga alternativet i framtiden!

Julia: Roligt att du gillar bloggen:) Johan på ekotänk skriver en väldigt positiv ekoblogg som gör att man får förhoppningar om framtiden, jag gillar den jättemycket. Och visst verkar det väldigt ologiskt att man slutar källsortera bara för att det är finanskris..

Puff sa...

Visst började eko-tänket redan på 70-talet; tänkte mer på att informationen och allvaret börjar nå den stora massan först nu.
Det går ju som sagt inte att blunda längre för vad som sker!

Vegomamman sa...

Puff: Ja, på 70-talet var det säkert mer en "hippie-grej" och inte lika utbrett som nu!

CrimsonAnna sa...

De värsta trendnissarna kommer säkert hoppa av nu men mitt hopp står till alla andra tänkande människor därute.