lördag 6 juni 2009

Brunch med scones och amerikanska blåbärspannkakor


Scones är så enkelt att baka att till och med jag kan tänka mig att experimentera lite med receptet. Basen kommer från vår hederliga hemkunskapsbok, sen har jag bara lagt till smaksättning i form av fetaost och soltorkade tomater.

Scones med fetaost och soltorkad tomat (8 st)

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 msk sesamfrön
60 g smör
2 dl mjölk eller lättfil
5 soltorkade tomater
1/2 paket fetaost
1 tsk provencalsk örtkrydda

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda mjöl, bakpulver, salt och sesamfrön. Finfördela smöret i blandningen. Smula i fetaosten och klipp de soltorkade tomaterna i små bitar. Tillsätt dem i blandningen tillsammans med den provencalska örtkryddan. Häll i mjölken och blanda snabbt ihop degen. Dela den i två delar och platta ut två runda kakor på plåten. Dela dem i fyra delar var och nagga med en gaffel. Grädda i 8-10 minuter (tills de fått ljusbrun färg).

(Den berömda hemkokta rabarbermarmeladen och så en köpevariant med björnbär)
(Söta vänner 1)
För att verkligen förstå storheten i Amerikanska pannkakor ska man nog ha bott i USA. Det har Maken och väninnan S, men inte jag. Fint och festligt att bjuda på i alla fall!
Amerikanska blåbärspannkakor (12 portioner)

4 ägg
5 dl filmjölk
0,25 dl socker
1/2 tsk salt
2 msk matolja
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk birkabonat
Blåbärssylt till fyllning
Flytande smör till stekning
Vispa ihop äggen och filmjölken. Rör ner sockret, saltet och oljan. Vispa i mjölet. Gör det för hand så att det blir klimpfritt. Rör ner bakpulver och birkarbonat. Låt smeten vila i 15-30 minuter så jäser den jämnare och lugnare. Grädda på medelvärme i flytande smör, helst i gjutjärnspanna. Måtta upp smeten med dl-mått, 1 dl per pankis. Försök inte platta ut den, då blir den för tunn! Lägg i blåbärssylten precis innan du vänder på pannkakan. Grädda 4-5 minuter på varje sida. Ringla lönnsirap över och garnera med lite av sylten.


(Bebisen är väldigt koncentrerad när hon tar sig an nya smaker. Vattenmelon var hon lite skeptisk till.)
(Körsbärstomater är alltid populärt bland de små)

(Söta vänner 2)

2 kommentarer:

Luvan sa...

Wilmer gillade inte heller vattenmelon för några veckor sen... Men plättar ska det snart bli (fick en lagg för småplättar i morsdagspresent av svärmor), blåbär i ser ju gott ut!

Frida M sa...

Luvan: En plättlagg, det ska jag också se till att skaffa! Bra när man ska steka veg-biffar också säkert.