fredag 12 juni 2009

Fett-doktorn sprider dynga om vegetarisk mat

Vänsterpartiet har lagt ett förslag som syftar till att minska köttkonsumtionen. Man vill halvera momsen på frukt och grönt, ge mer stöd till ekologisk mat och införa en vegetarisk dag i veckan på skolorna. Detta har den kända "fett-doktorn" (Annika Dahlqvist) reagerat på:

"Jag tvivlar på att den vegetariska maten, med konstgödning och giftbesprutning, är miljövänligare än animalieproduktion baserad på gräsbetande djur."

(Doktor Dahlqvist)

Okej, med tanke på hur mycket utrymme den människan får i media börjar hon ju bli direkt farlig. Hennes uttalande är helt ogrundat och dessutom felaktigt. Var finns faktan?

(Varför byta ut denna läckra kött-gryta mot något vego? Bildkälla)

Att kommentarerna till hennes inlägg är helt vanisnniga ("Då skickar jag med mina ungar matlåda", "Vegetariskt? Då ska de väl börja servera sånt där margarin med bensin i. Vi måste akta oss för allt sånt där lätt, lätt") kan jag förstå, det finns så mycket fördomar från människor som inte vet bättre. Men doktor Dahlqvist ska ju ändå föreställa både utbildad och påläst i dessa frågor. Men det är klart, hennes diet bygger ju på att man ska proppa i sig animalier, och hon kanske inte tycker att hon har någon skyldighet att ge sina läsare korrekt information kring detta.

15 kommentarer:

Luvan sa...

Suck, håller med dig. Blir rent ut sagt förbannad! Jag är själv läkare och vegetarian. Förstår inte hur hon har kunnat få så stort medialt utrymme. Suck.

Ullis sa...

Jag har svårt för den där människan...

CrimsonAnna sa...

Det som skrämmer mig med den människan är att hon a) sagt själv att hon inte läser vetenskapliga rapporter och hänger med i all forskning eftersom inte är så bra på engelska. b)Är tvärsäker och inte hyser minsta tvivel-hon känns mycket ovetenskaplig. Nej, hon gör mig förbannad.

Karin sa...

Men motsäger sig inte Dahlberg? Om det nu är så mycket gift i grönsakerna borde hon väl stödja förslaget om mer stöd till ökad ekologisk produktion? För hennes diet utesluter väl inte fullständigt frukt och grönt även om hon tycker det ska begränsas?

Hela kött-dietdiskussionen är ju intressant i sig. Jag talade med en bekant i Tyskland och hon påstod att den tyska motsvarigheten till livsmedelsverket endast rekommenderar att äta kött en gång i veckan för att inte ge negativ hälsoeffekt. (detta höll min faster som är dietist delvis med om, men jag kan inte belägga det mer än så). Jag har dock mycket svårt att se att man kan äta sig tjock på grönsaker.

Frågan är ju i och för sig också så mycket större, den berör både hälsa, klimat och etik. Dahlberg har väl dock snarast hälsan som förtecken i sin argumentation...suck.

Karin sa...

Förlåt Dr Dahlqvist att jag i hela min kommentar kallar dig Dahlgren, det var givetvis en felskrivning.

Puff sa...

Det är tragiskt. Har en vän som arbetar som kock i ett centralkök där de gett sig fan på att förbättra skolmaten. Tre rätter varje dag, varav en alltid ska vara lakto-ovo-vegetarisk, allt ska lagas (så långt det är möjligt, till och med köttbullar)från scratch och barnen erbjuds ett brett utbud av olika baljväxter i salladsbuffén. Att tjattra om att det kostar för mycket är ren BS, de håller sig långt och väl inom budget, dessutom. De har otroligt hårda riktlinjer på hur ofta olika rätter får serveras, som korv tex, får bara serveras EN gång i månaden.
Så BORDE det vara överallt.

Nästa steg för dem är att försöka handla så mycket närodlat och ekologiskt som möjligt, det också inom budget.

Det är trist med gamla dinosaurier som vägrar att uppdatera sig.

Malin T sa...

Lyssna på vad hon säger mer i kommentarsfältet då:

"Sarah, frågan är varför man ska äta vegetarisk mat en gång i veckan?
Det är myten om att vegetarisk mat är på något sätt nyttigare för hälsan eller miljön som vi vänder oss emot."

Skrivet av Annika D den 18 maj, 2009 kl. 13:56 #Kvinnan är ju skrämmande!

Vegomamman sa...

Luvan: Ja, vad ska man säga? Suck!

Ullis: Jag har inte jaft något emot henne innan, men nu hamnade hon långt ner på min lista!

Anna: Ja, det är alltid störande med människor som inte kan ta in någon annans perspektiv!

Karin: Mycket motsägelsefull och framför allt felatktig information! Tyska livsmedelsverket verkar vara inne på ett bra spår tycker jag..

Puff: Alltid lika glädjande att höra om skolor som satsar ordentligt på maten. Särskilt när det är vegetariskt!

Malin T: Nej, den kommentaren missade jag! kan inte någon stoppa människan?

maja sa...

Oj hjälp...det är inte nyttigt för mitt hjärta att läsa sånt...jag blir så upprörd och kan inte hålla min käft stängd. Jag måste bara kommentera, även om det knappast gör någon nytta inför sådana trångsynta hjärnor. (Och mitt språk är knappast argumentationsvänligt heller, men jag blir ju så upprörd...)

loba sa...

Det är tragiskt att så trångsynta och felinformerade människor når ut till så många. Tragiskt och farligt.

Vegomamman sa...

All cred åt maja och lizzie som gick in och tog upp tråden hos Doktor Dahlqvist. Nu står hennes ord inte oemotsagda!

schmut sa...

Det är väl för att hon i mångt och mycket är alena i sina predikningar (i media) som hon blir så lätt aggressiv och pratar innan hon tänker. Varför skulle inte vegetariskt kunna vara ekologiskt? De flesta (långvariga) vegos jag känner är oerhört engagerade i krav- och rättvisemärkt.

Undrar vad hon skulle säga om hon visste att allt fler dagis- och skolkök numera försöker ha en vegetarisk rätt per vecka?

Vegomamman sa...

schmut: Ja, att vegetarianer inte skulle vara intresserade av ekologiskt är som att en läkare inte skulle vara intresserad av hälsa. Eller nåt :)

Anonym sa...

Jag har ytterst svårt att tro att "fettdoktorns" kostråd är vettiga på lång sikt.

Anonym sa...

Ät ett färskt majskorn. Det går opåverkat genom matsmältningskanalen. För att kunna smälta vegetabilisk föda måste vi frysa eller hetta upp den. Kött kan vi äta rått och tillgodogöra oss näringen. Så vitt jag vet så har vi bara ätit kolhydrater i den omfattning vi gör idag under 1% av tiden människan har existerat. Vad tror ni då vårat matsmältningssystem är anpassat för? Vi är rovdjur eller möjligtvis allätare. Kolhydrater är inte en nödvändig del av vår kost. Jag äter ägg och bacon till frukost och mår bättre än någonsin. Har blivit av med kalaskulan som jag inte fick bort med träning och tallriksmodellen. 1timme på motionscykel och styrketräning varje dag hjälpte inte. Men smör funkade. Jag säger inte att alla ska äta så här, men hoppa inte på dem som lyssnar på sin kropp och äter våran naturliga föda. Livsmedelverkets 72 studier (som förut påstods vara 1000tals, men krympte till 72) visar inget stöd för att mättat fett är farligt. Eller kanske gör två stycken det med lite önsketänkande. Tvärtom visar flera på det mättade fettets nyttighet. Kroppen producerar ju mättat fett så varför skulle det vara skadligt. Dagens kostråd har ingen vetenskaplig grund. Det har inte LCHF heller...än. Men vi som äter LCHF kan intyga hur välgörande det är för kroppen. Eller tror ni att vi bara ljuger för att skada folk?