tisdag 9 juni 2009

Ingen bra dag för en vego-unge!


(Fika kan även vego-ungar göra!)
Treåringens fröken är på mitt mobilsvar, hon låter lite nervös:

- Hej, det är X. Jag skulle bara säga att det blev fel när vi åt lunch idag, han hade fått annan mat men vi råkade ge honom fiskpinnar. Så... han har ätit det. Han klagade lite på ont i magen, men jag tror inte det är någon fara. Ring om ni undrar något.

Jaha. Det vara andra gången i sitt liv som han råkat få i sig djur av misstag. Fast den första gången var det knappast någons fel. Han snodde en köttkorv av ett barn som var hemma hos oss och grillade, och sprang iväg med den. Lite hann nog slinka ner innan vi lyckades få av honom den. Och nu har han alltså ätit fiskpinnar. Egentligen är det ingen liten grej för oss, men en gång är ingen gång. Alla kan väl göra misstag. Sen att han har varit osedvanligt gnällig och besvärlig idag kan man kanske inte skylla på fiskpinnarna.


Dessutom har det varit sommaravslutning på dagis. Är det något som Treåringen tycker är överskattat så är det att stå på en scen med en massa andra barn och sjunga inför hundratals föräldrar. Han vägrade, precis som förra gången. När det var dags för korv-grillning tog jag med mig mitt kinkiga vego-barn och gick hem. Orkade inte ens fråga om det fanns soja-korv eftersom jag inte vet vad jag skulle ha sagt till Treåringen om svaret blivit nej.

10 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Kram till treåringen-det är inte lätt. När ska folk inse att barn kan gilla annat än korv?

Åsa sa...

Men du... Menar du att de inte har en alternativkorv till honom då han ju är vegetarian?! Hade han varit muslim hade det ju krävts annat alternativ också! Det tycker jag att du ska säga till om - han ska ju inte vara utanför på det viset! Grrrr! Fast - ska ni byta dagis till hösten, var det så? Kram / Åsa i Falun

Vegomamman sa...

Anna: Nästa sekel kanske?

Åsa: Det är möjligt att de gömt en korv till honom någonstans, men jag tror inte det. Han är en bland 100 och ingen kom och sa att de ordnat något till honom. Han får ju särskild mat på dagis, men sådana här dagar som till stor del sköts av föräldrarådet är det lätt att han glöms bort. Ingen förväntar sig att det ska finnas ett barn som inte äter korv.
Men på föreningens städdagar har det alltid sojakorv, våra grannar är det ordning på :)

Åsa sa...

Okej, jag förstår... Mycket folk, ordnat av andra än personalen... Men ändå, nog kunde man tänkt ett litet steg längre. Nästa gång, kanske! / Åsa

Sara sa...

Jag måste fråga om det fungerar bra annars, på dagis osv? Nu har jag inga barn själv än, men för mig är det otänkbart att ge mina barn djur och när jag nämner det försiktigt i olika sammanhang möts jag en väldig massa rynkade pannor, ungefär som om jag vore för barn-aga. Hur har det funkat för er?

Vegomamman sa...

Sara: Annars funkar det kanonbra på dagis! Men många människor har fördomar om barn och vegetarisk mat, så är det bara. Det var lite därför jag startade den här bloggen, för att visa att det faktiskt går jättebra att vara en vegetarisk barnfamilj! Man behöver absolut inte ge dom djur om man inte vill :)

Mijima sa...

Iuhh, varför ger de barnen fiskpinnar? Fruktansvärt äckligt...och inte så lätt för treåringen att veta att det var fel, man ser ju inte direkt att de är gjorda av fisk...
;)

Vegomamman sa...

Mijima: Ja, det vete fasen. Och även om det varit "vanlig" fisk så ser han det så sällan, så han hade nog inte vetat vad det var heller!

Bitte sa...

Mina vege barn har också fått fel mat ett par gånger i skolan så jag ilsknade till och sa att nästa gång blir det en anmälan.
Jag tycker det är kränkande att inte kunna se till att barnen får rätt kost. Tänk de barn som har födoallergier. Kan de slarva med vegematen kan de slarva med allergimaten. Vilket de i och för sig även har gjort.

Vegomamman sa...

Bitte: Absolut, visst förväntar man sig att det ska bli rätt. Nu har det hänt en gång när hans ordniarie fröken (som brukar sitta vid hans bord) var sjuk, men händer det fler gånger så måste man ju reagera.