onsdag 22 april 2009

Hälsa är redan en fråga om pengar

I Danmark inför man nu den omdiskuterade "sockerskatten" skriver Aftonbladet idag. Jag tror att det är ett bra initiativ. Det kan tyckas drastiskt att vi inte ska kunna ta ansvar för vår egen hälsa och konsumtion, men när man går i mataffären och inser att läsk är billigare än mjölk och chips är billigare än grönsaker kan man inte låta bli att tycka att det är knasigt.
Att folkhälsosjukdomen fetma är vanligare hos låginkomsttagare är ingen nyhet. Det är klart att det är frestande att välja det onyttigare alternativet om det dessutom är billigare än att köpa bra mat.

Det är lätt att förespråka en kost som består av ekologiskt, närproducerat och proteinrikt om man har gott om resurser att spendera på detta. Så sockerskatt, javisst. Och gärna sänkta skatter på hälsosamma livsmedel och fortsatta satsningar på hälsa i skolan. Skolan är ändå vår bästa chans att ge alla samma möjligheter till kunskap och information. Åtminstone var det så på den tiden när skolan var statlig.

Tidigare inlägg i frågan:
Varför är politikerna så ovilliga att lägga sig i just denna frågan?
Ska vi förbjuda feta människor på offentliga platser nu?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

jenny sa...

Det är inte infört ännu utan det är ett förslag som diskuteras idag. Men det krävs en stor ändring i lagen eftersom subventioner inte är tillåtet ännu sålänge i Danmark.
Man får alltså inte höja eller sänka momsen på enskilda produkter.

Danskar är ju generellt väldigt glada för sockervaror som godis och bakverk och danskar är ju generellt mot förbud och regleringar. Man vill ju inte bli som grannlandet Förbud-Sverige (som det kallas i Danmark eftersom de tycker att vi har så många förbud ocg regler i Sverige), så det är många som muttrar över förslaget och tycker att det inskränker på valfriheten.

Men jag hoppas att något sker. Det bästa vore momssänkningar på nyttiga och/eller ekologiska varor. Ekologiskt frukt och grönt är de bra på här i Danmark men att kunne välja nyttiga och sunda alternativ är svårt, speciellt om man inte har världens största plånbok..

Men förslaget skulle på sikt spara pengar till staten då all sjukvård och läkarbesök är "gratis" (betalas via den fina 40% skatten) och skull danskarna få mindre hälsoproblem för att de äter sundare och går ner i vikt så skulle pengarna kunna användas på andra saker än sjukvårdssektorn.

Så på sätt oh vis ligger Danmark efter Sverige då de äter 15kg mer socker om året samt röker mer och dricker alkohol todigare (kan köpas från 16års ålder) och det är svårt och dyrt att finna nyttiga alternativ. Quinoa har inte nått Netto ännu, den billigaste och populäraste affären för vanliga knegare

Vegomamman sa...

Intressant! Du som bor i Danmark, varför är det så tror du?

jenny sa...

Ja.. säg det.. danskar... hmm. Kanske fär att de är lite närmre kontinenten? Kanske är det ett spår efter att de har varit okuperade av nazi-tyskland som gör att de har en annan känsla för frihet?

På så många vis är vi ju lika. Jäntelagen existerar här också. Men man är väl lite bättre på att ta plats och säga vad man tycker. Samtidigt är Danmark ett mer arbetar-aktigt land. Fler är med i facket. Man har vilda strejker för att få fram sin vilja. 1maj är ju en stor högtid här. Många som är ute och demonstrerar.

Här är det danska folkhemmet fortfarande starkt (även om det aldrig hette folkhemmet). Men dansk husmanskost är inte husman - man äter samma sak nu som då. Inte någon modernisering. Och det är väl där det blir fel. Förr så rörde man kanske på sig mer och jobbade mest med lantbruk vilket innebär att det man äter nu blir riktigt osunt.

Jag har ju gått upp 7kg sen jag flyttade.. Jag äter inte mer - men jag äter mer osunt. Förr cyklade folk mer också. Idag väljer allt fler bilen. Man kan nästan säga att de som cyklar är de som är normalviktiga (självklart undantag på det)...

Men att skriva allt skulle nog krävas några dagars tänkande och en hel massa text. Men jag skulle nog lite lätt kunna säga att man är lite mer gammeldags här och lite bakåtsträvande, iaf när det kommer till kost.

Men appropå det som dit inlägg handlade om.. Sockerskatten. Det har varit väldigt tyst om det. Dagen innan var det på morgonnyheterna och snackades mycket om i medierna här. Men nu, tyst som i graven.. Trist... supertrist