måndag 27 april 2009

Unisex-utmaningJag har fått en utmaning från ecoloco att skriva hur jag tänker när jag klär mina barn. Jag har i tidigare inlägg låtit påskina att vi kanske inte är så där jättenoga med hur vi klär våra barn. Med tanke på genus alltså. Men när jag sitter och går igenom gamla foton på Treåringen så inser jag att vi nog tänkt till mer än vad jag kan minnas. Treåringen är under bebisåren nästan konsekvent klädd i rött eller orange, medan Bebisen ofta har blå eller grå kläder på sig. Och rött och rosa ibland. Jag har alltså inte lagt in alla dessa bilder för att frossa i mina barn, utan med tanke på klädseln. Ser ni vem som är vem?... Här är frågeställningarna:
1. Hur tänker du när du köper kläder till barnen? Vad är viktigt? Tänker du unisex?
Jag tänker på vad de behöver för kläder, att de ska vara snygga, bekväma, slitstarka och gärna ekologiska. Jag tycker oftast att unisex kläder är mycket snyggare än de mer könsstereotypa, men jag skulle inte köpa unisex bara för att, om jag inte tyckte att kläderna var fina.
2. Vad tycker barnen själva? Har de åsikter om sina kläder?
Treåringen har ju åsikter, han skulle aldrig gå med på att vi köpte rosa eller lila kläder åt honom eftersom det är "tjej-färger" i hans värld. Det har han lärt sig på dagis, för vi har aldrig benämt färgerna som kill- eller tjejfärger. Däremot så ser han ju hur verkligheten ser ut, och där vi bor finns det inte några killar som går klädda i rosa. Rött, gult och orange går däremot bra. Antar att vi får igen nu för att vi en gång nekade honom att köpa ett par rosa gummistövlar med röda hjärtan på, eftersom vi trodde att han skulle bli retad på dagis. Osäkra förstagångsföräldrar som vi var. Treåringens klädsel är ändå varierad, ibland tuffa superhjältar och ibland ränder eller gulliga djur.
3. Tror du att barnens klädsel påverkar deras beteende och utveckling?
Ja, det tror jag. Jag tror att barn ska ha kläder som är gjorda för lek, som de inte behöver vara försiktiga med. Jag vet också att en viss klädsel ger en förväntan om ett visst beteende, eftersom jag jobbar med "stora barn" själv. Jag vet också att förväntningarna kan slå väldigt fel in, många som klär sig könsstereotypt uppför sig inte alls könsstereotypt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Röda gummistövlar med rosa hjärtan låter underbart! Men kanske det var rätt tänkt ändå!

Vegomamman sa...

Ja, det får vi ju aldrig veta...

ecoloco sa...

Jag skulle vilja ha såna gummistövlar...och det är väl det som är grejen: barnen gör ju som vi gör och inte som vi säger! Idag skulle jag piffa upp mig lite med nagellack på tånaglarna och då ville ju barnen såklart också ha nagellack. Ska bli spännande att se om sonen och dottern får olika reaktioner på sina rödmålade naglar...

Vad många bra och tankeväckande inlägg som kom ut av unisexutmaningen! Jag surfar runt och lär mig, funderar och får nya tankar.

Tack!
Loa