lördag 11 april 2009

En stilla undran från en vegetarian angående äggets förträfflighet

Ägget lovordas på alla plan i media dessa dagar. Nyttigheten finner inga gränser och nu är ägget också vår klimatsmartaste proteinkälla skriver DN idag:

"En höna blir ett och ett halvt år innan den slaktas. Då har hon värpt cirka 350 ägg. För att producera ett ägg krävs ungefär äggets dubbla vikt av foder.
– Det betyder att ett ägg har en hög fodereffektivitet, vilket är gynnsamt för klimatet, säger Ulf Sonesson, forskningsledare vid Sik, Institutet för livsmedel och bioteknik.
Hans team har följt äggets väg från vaggan till graven, gjort en livscykelanalys som visar hur mycket resurser och energi som förbrukats och hur mycket växthusgaser som släppts ut.De har gnetat sig igenom hela produktionskedjan, från odlingen och tillverkningen av foder till uppfödningen av värphöns och produktionen av ägg, inklusive gödselhantering och alla transporter innan ägget så småningom säljs i butik."


Är det bara jag som tycker att det låter som att artikeln beskriver en maskin och inte ett levande djur? Jag äter ägg själv, men dylika resonemang får mig snarare att bli mindre sugen på att äta ägg, klimatsmartheten till trots. Vi pratar om djur här, inte ett dött ting som kan effektiviseras i all oändlighet. Och var är de vegetabiliska proteinkällorna i klimatjämförelsen? Sojabönan, som är en både rik och klimatsmart proteinkälla, nämns inte ens i artikeln. Nej, i det här fallet är jag kärringen mot strömmen. Det kanske är dags att sluta äta ägg istället.
Läs mer om äggindsutrin på Djurens rätts blogg

6 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Jag undrar vilka ägg-äter bara ekologiska eftersom de får vegetabiliskt foder. Och varför slaktas hönsen så tidigt? Borde vara bättre att låta dem leva längre.

Erik sa...

Håller absolut med. Det jag reagerade på är att det är värphönor och köttfåglar som i särklass behandlas sämst under uppfödningen (mycket på grund av det stora antalet djur).

Mikael sa...

Lika stilla kommentar tillbaka. Tydligen är sojabönor "sådär" för klimatet.

http://mjv.klandestino.se/index.php?id=120

http://www.klimathotet.net/

Synd tycker jag som gillar sojafärs och inte äter kött.

Vegomamman sa...

Anna: jag äter också bara ekologiska ägg, men funderar alvarligt på att sluta. Läs inlägget på Djurens rätts blogg.

Erik: visst är det sorgligt!

Mikael:
Från klimathotet.net:
"Sojan används huvudsakligen till djurfoder. Om man äter sojabönan direkt, istället för att gå omvägen via kött, minskar åtgången av sojabönor med 80–90 procent. Men endast en mycket liten andel av sojabönorna används idag som människoföda."

Kontetntan: Sojabönan är klimatsmart om den inte går omvägen via köttindustrin.

Karin sa...

Vegomamman - jag håller helt med! När jag läste i DN om hur bra ägg är så kändes det som att jag borde känna mig nästan lite stolt över att ägg är en av mina huvudsakliga proteinkällor, men jag blev snarare illa till mods och mer sugen på att bli vegan.

CrimsonAnna - ekohönsen får fiskmjöl i sin mat, inte bara vegetabiliskt foder - se t.ex. http://www.krav.se/sv/Konsument/Fragor-och-svar/Om-djurhallning/Varfor-far-ekologiska-varphons-ata-foder-med-fiskmjol/

Det är ytterligare en sak som gör att jag har problem med ägg. Egentligen och i teorin. I verkligheten äter jag dem ändå...

Laks sa...

Håller med! Alla artiklar om klimat-grejer så uppmanar dem folk att köpa ekologiskt kött.. istället för att bara låta bli? Samma sak som med ägg, då är det ju bättre att äta sojaproducerat.. Och jag hatar verkligen att när alla professorer och forskare pratar om djurhållning, så pratar dem bara om att effektivisera djuren. Som att det är djuren som ska betala priset för att vi människor inte orkar ta hand om våran planet. Fy fan. Slutade delvis att äta ägg för några veckor sedan bara, när jag såg en video där dem maler ner alla tuppkycklingar levande för dem går inte att använda inom ägg-industrin.

Om man tänker på det så är detta snack om att "effektivisera djuren", samma sak som att prata såhär om en idrottsman:

"vi ger han massor av droger, så springer han fortare. Sen när hans kropp är förstörd efter 1 år då kan vi ju slakta honom. Ja - man måste ju effektivisera!"