fredag 3 april 2009

Grillpremiär!



Grillpremiär ska man ha så tidigt som möjligt på året, tycker Maken. I år ligger vi dock flera veckor efter förra året, men när det väl var dags blev det en klassisk grönsaksgrill. En föredömligt varm och skön eftermiddag i några goda vänners lag, har det i alla fall varit. Och visst smakade årets första grill precis som den skulle. Till grönsakerna gjorde vi en vanlig pastasallad med halloumi, tomat, röd lök och svarta oliver. Innan ni drar igång grillsäsongen kan det vara läge att läsa lite om miljövett-och etikett vid grillning. Fröken Näbblund har ett bra inlägg.
Jag överlåter nu ordet åt Maken, eftersom det normativt nog är han som är ansvarig för grillningen här i huset:
Ett påpekande man kan vända allt man grillar så många gånger man behöver för att vara säker på att det är färdig grillat!
Grönsaker till 4 personer
Squash
1 squash
Marinad:
½ dl Rapsolja
Ett par droppar tabasco
Ett par droppar Liquid smoke
Några chili flarn Chiliflarn
Peppar
Grillkrydda
Flingsalt
Färsk timjan
Dela squaschen på mitten
Skär squaschen på längden i 1 cm tjocka skivor.
Mortla flingsaltet och timjan.
Rör ihop marinaden.
Lägg squashen o ch marinaden i en form och se till att marinaden täcker allt.
Bör marineras i minst 2 timmar.
Grilla sedan så att det blir tydliga ränder på squashen.
Man kan spara marinaden och använda igen.
Champinjoner
15 stora champinjoner
Marinad:
½ dl olja
½ dl ketchup
½ dl kallt kaffe
½ dl soja
Ett par stänk tabasco
3 pressade vitlöksklyftor
Vitlöksgrillkrydda
Salt
Peppar
Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i champinjonerna. Skaka om så att det blandar sig ordentligt. Lägg plastpåsen i en bunke, för att undvika onödigt läckage. Kan med fördel marineras över natten i kylskåpet.
Grilla inte på för varm värme. Ställ champinjonerna med hatten nedåt, när det har kommit ut ganska mycket vätska är det dags att vända på champinjonerna.
Aubergine
1 aubergine
Salt
Grillkrydda
Skiva auberginen i centimeter tjocka skivor. Lägg dom på en tallrik. Salta rikligt och låt dem ligga och dra ur vätska i 45 minunter. Vänd på dem och salta på andra sidan, låt dom sedan dra i 45 minuter till. Krydda med grillkrydda och lägg på grillen. Grilla tills bägge sidorna är mörka.
Lök
2 gula lökar
Dela löken i fjärdedelar och se till att alla delarna faller isär.
Marinera i några i timmar i färdigköpt grillolja.
Grilla tills löken har fått en bra yta.

1 kommentar:

Eva sa...

Mmmmm vad sugen jag blir! Bra tips för oss grillnoviser. Kanske vi skulle skaffa oss en grill trots allt.