tisdag 21 april 2009

1800-tals ideal


(Ett barn vid en diskbänk - en del av en obetydlig och helst osynlig vardag?)

Jag måste medge att jag fastnat lite och haft svårt att hålla fokus på sista tiden, men har lite svårt att släppa den här genus och könsrollsdebatten. Tidigare tog jag upp ett inlägg skrivet om så kallade diskbänksbloggare. Även om författarens intention var av humoristisk art så märktes det tydligt i kommentarsfälten att ingen vill vara en sådan blogg som författaren beskrev:

"Blöjor fulla med senapsgul smet är inget mot den dynga som sprids via diskbänksbloggarna. I diverse Mamma- och Pappabloggar är det fritt fram att berätta de mest ointressanta detaljer om barn och vardag. Behöver du någon att prata barn med? Köp en hund. Vill du ha någon som svarar? Köp en papegoja. Men bli inte diskbänksbloggare!"

På samma sätt som man inte ska synas i offentligheten på caféer eller ta upp plats på trottoaren med sin barnvagn ska man heller inte höras i bloggosfären. I alla fall inte om man pratar om oväsentliga saker som barn och hushållsarbete. Som sagt, inlägget var ironiskt, men talande för vår tid, där vi anser oss vara så medvetna och moderna. I själva verket ligger 1800-tals idealen och lurar bakom varje hörn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Att beskriva sin vardag i ord och bild, att se tillvaron genom kameran, att upphöja vardagsföremål till något att betrakta, så är det många konstnärer och författare som arbetar.
De flesta människor blir glada av att träffa mammor/pappor på stan med sin bejbisar!
Livet är det som pågår här och nu! Fråga en professor i buddhistisk filosofi vad som är meningen med livet. Antagligen svarar han: Att vara lycklig! Att leva livet så bra man kan för människor i sin omgivning och för jordklotet!
Se till läsarna, inte till dem som inte läser. Ni gör sällskap med en massa författare, konstnärer och filosofer och människor som försöker leva så bra dom kan, på sitt eget sätt. Stunta i att vara på ett sätt som passar in i mallen vad en småbarnsförälder får tycka och tänka. Det finns massor av människor som vill veta vad föräldrar tycker och tänker.

Vegomamman sa...

"Se till läsarna, inte till dem som inte läser"

Så sant som det var sagt!

sussi sa...

Hej! Jädrit intressant blogg. Får ungarna inget kött alls? Dvs fisk/ ägg?

Ska kolla runt lite.