torsdag 16 april 2009

Om palmolja, kotalg och köttbullar utan kött

Om du inte är övertygad vegetarian ännu och inte rädd för att tappa aptiten rekommenderar jag Aftonbladets artikel om färdiga köttbullar. Och är du redan vegetarian, läs den ändå och känn dig lite nöjd med dig själv. Här är ett utdrag:

"Flera av de färdiga köttbullarna är inte stekta utan friterade, exempelvis Scans, som tidigare processades i kotalg. Sedan Scans kunder klagat har det animaliska fettet bytts ut mot palmolja. Coop använder dock fortfarande animaliskt fett för att fritera sina så kallade stekbullar, vilka håller för låg kvalitet för att kallas köttbullar."

Okej, så palmolja har nu fått ersätta kotalg. Kan man äta köttbullarna (om man fortfarande är sugen) med bättre samvete då? Nej, för palmolja är en stor miljöbov har jag fått lära mig av hippihäxan och Sven på miljöbloggaktuellt. Palmolja, som också finns i vanligt margarin, bidrar både till skogsskövling, förlust av biologisk mångfald och utsläpp av växthusgaser.

Och så var det köttprocenten då, vissa köttbullar innehöll inte mer än 60% kött, resten var andra godsaker som glukossirap, jästextrakt, polyfosfater, askorbylpalmitat, mono- och diglycerider av fettsyror – och karamellfärg för den bruna färgens skull.

En sak till, Scans kunder klagar alltså på att det är animaliskt fett i köttbullarna? Eh?

3 kommentarer:

Eva sa...

Är det ANIMALISKT fett i köttbullarna??? Va?? ;oD

Vegomamman sa...

Jag tänkte: Ät falaffel då om det är ett stort problem :P

Anonym sa...

det är palmolja i tartex också tyvärr :(