måndag 13 april 2009

Hemgjord pizza: Hemligheten ligger i tomatsåsen


Det finns säkert lika många hemligheter som det finns pizza-bagare. När min pappa gör pizza tror jag hemligheten ligger i degen. När Maken gör dem är det definitivt tomatsåsen som gör susen. Den här gången fick även Bebisen vara med och äta på ett hörn; en pizza-kant att suga på, lite osaltad tomatsås att doppa den i och riven ost till det. Jag är hur som helst oerhört svag för hemgjord pizza, och det här är Makens recept:
Pizzadeg: (1 plåt)
1/2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 pkt jäst
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
Tomatsås:
400 g passerad tomat
3 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
5 droppar tabasco
Olivolja
Örtsalt
Vitlökskrydda
Peppar
Honung
Börja med att skala och skiva vitlöken tunt. Fräs sen vitlöken i olivolja i botten på en kastrull tillsammans med örtsalt, peppar och vitlökskrydda. Slå på 2 msk balsamvinäger och låt ungefär hälften koka in. Häll sen på den passerade tomaten och tabascon och låt den puttra en stund på spisen. Smaka av igen med honung och örtsalt.
Fyllning:
Efter smak och tycke såklart; vår favorit är riven ost, halloumi, mozarella, champinjoner, röd lök och färsk bladspenat. Maken vill även ha annanas på sin, men icke jag!

Inga kommentarer: