tisdag 14 april 2009

Ayurveda: Mirakelroten ingefära



Ingefära används mycket inom alternativ medicin för att bota både det ena och det andra. Inom yogisk kost anses den dessutom ha en renande effekt. Inom Ayurveda anses ingefära balansera doshan*, vare sig du är vata, pitta eller kapha. Om du till exempel har problem med förkylning, dålig matsmältning, huvudvärk, illamående eller gaser kan det vara värt att prova ingefära (har du allvarliga och långvariga besvär ska du naturligtvis gå till en läkare)
  • Gör te genom att riva en bit ingefära (1-2 cm) och koka i några minuter. Låt det dra minst 5-10 minuter och smaksätt eventuellt med lite honung.
  • Tugga en bit färska ingefära (gamla 10-öringens storlek) 5-10 minuter före måltiden (bra för matsmältningen).
  • Avsluta måltiden med ytterligare en bit ingefära.
  • Ingefära tillsammans med mungbönor anses ha extra renande effekt.
  • Både indisk och thailändsk mat passar bra att krydda med ingefära.
(Organiskt örtté med ingefära)
* Varje dosha har en positiv och en negativ sida. En dosha i balans uttrycker de positiva egenskaperna medan en obalanserad dosha visar den negativa sidan. Viss mat kan hjälpa dig att balansera doshan.
Källa: Ayurvedisk Matguide av Katarina Hansdotter

5 kommentarer:

Alice sa...

Jag älskar Ingefära!
Absolut bästa sättet att häva en begynnande förkylning är med Ingefärste (färsk ingefära, vatten o honung)! Hörde av en läkare att detta te t o m är bättre än den "klassiska" vitlökskuren vid förkylnings symptom!

CrimsonAnna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
CrimsonAnna sa...

JAg instämmer med Alice men jag pressar i citron med.
Jag lagade ingefärskål idag-recept kommer i metalmaten.

Mifflan sa...

Ingefära är suveränt. Jag bodde i Tanzania en period. Där heter roten Tangavizi, vackert, eller hur?

Hur som helst, de hade en fantastisk läsk som kryddad med ingefära. Stark som bara den och skönt välgörande i värmen!

Kul att hitta denna blogg! Jag kommer tillbaka.

Vegomamman sa...

Alice: Det är ju coolt att läkarvetenskapen också rekommenderar ingefära
Anna: Det ser jag fram emot, alltid lika roligt att testa dina recept!
Mifflan:Mycket vackert! Kul att du hittade hit:)