torsdag 2 april 2009

Grönsaksgryta à la Italien + Bebisbonus


Det här receptet kommer från tidningen Hälsa 3/09 och det är matskribenten Kristina Eriksson som ligger bakom. Hon är aktuell med boken Nyttiga fetter som vill inspirera till bättre matvanor med omättat fett. Mer information finns på hennes blogg Kristinas kastruller.
Jag gillar receptet! Det är helt annorlunda mot för hur jag brukar laga mat och resultatet blev väligt "restaurangaktigt". Antagligen för att det är så mycket olivolja i. Och socker, så det är ingen höjdare ur GI-synpunkt. Gott i alla fall!
4 personer
1 squash
1 aubergine
2 paprikor
6 hela vitlöksklyftor
1 röd lök
1 ask cocktailtomater
1,5 dl olivolja
3 timjankvistar
2 rosmarinkvistar
2 tsk salt
1 msk socker
ca 20 svarta oliver
Skär squash och aubergine i halvcentimeter tjocka skivor. Skär paprikan i bitar. Skala vitlöksklyftorna och skär rödlöken i klyftor. Fräs squash, aubergine, paprika, vitlöksklyftor, röd lök och tomater i hälften av olivoljan i en stekgryta. Stek alla grönsakerna på en gång. Tillsätt resten av olivoljan, timjan, rosmarin, salt och socker. Låt småputtra i 45 minuter. Tillsätt oliverna. (Jag tyckte att det var lite konstigt att man inte skulle tillsätta något vatten när det skulle puttra så länge, men olivoljan och den vätska grönsakerna avger var mer än tillräckligt).
Bebisbonus (8 månader)
Det är roligt att kunna laga liknande mat till bebisen som till oss andra så jag gjorde så här:
Skär squash och paprika i fina små bitar. Täck med vatten. När det har kokat upp tillsätter du ekologisk spaghetti bruten i små bitar och låt alltsammans koka i c:a 10 minuter tillsammans med timjan och rosmarin. Jag hade även i mungbönor som jag hade i frysen. Det ska inte kännas vattnigt, då får du hälla av lite. Smaksätt med några droppar olivolja vid servering.

1 kommentar:

Kristina Eriksson sa...

Kul att du gjort en barnvariant!