onsdag 29 april 2009

Hur motiverar jag de ekologiska inköpen?

Den frågan får tidningen Hälsas kostexepert Pernilla Karlsson i det senaste numret av tidningen (5/09). Att ekologisk odling är bättre för miljön har vi redan konstaterat, men enligt Pernilla finns det också goda hälso-skäl till att välja ekologiskt före konventionellt odlade grönsaker. Särskilt till barnen.

Här är valda delar av Pernillas svar:

  • Barn är extra känsliga för resthalter av bekämpningsmedel eftersom deras organ (speciellt levern) inte är fullt utvecklade.
  • Halterna av mineralerna järn och zink tenederar att vara lite högre än i konventionellt odlade grönsaker.
  • En ny europeisk studie visar att ekologiska grödor och sädesslag innehåller 40% högre halter av antioxidanter som skyddar mot fria radikaler.
  • Den miljöpåverkan som transporter av ekologiska grödor från andra länder utgör är marginell i jämförelse med köttindustrin som bidrar med 18% av alla utsläpp av växthusgaser.

Är ni intresserade av hela svaret finns tidningen i butik nu.

Inga kommentarer: