torsdag 9 april 2009

Om de nya martyrerna och att sätta påskgodiset i halsen


(Bild härifrån)

I varje ljus högtid finns ett mörker. Under julen, den stora familjehögtiden, har jag svårt att låta bli att tänka på dem som är ensamma och inte har någon att dela glädjen med. Under påskhelgen skulle man åtminstone förr lida och tänka på Jesus väg genom Golgata. Nu är det istället barnarbetarna på kakao-fälten som blir påskens martyrer. Så här skriver SvD idag:

"Villkoren för arbetarna på odlingarna där är ofta mycket dåliga. Det visade en studie som Swedwatch gjorde för tre år sedan och som organisationen nu följt upp.
Barnarbete förekommer i Elfenbenskusten, men även i Ghana. Arbetet är tungt och farligt. För att skära loss de mogna kakaofrukterna används machetes, vilket ofta leder till skärskador. Plantorna besprutas med giftiga bekämpningsmedel, oftast av arbetare som jobbar utan skydd. Ett av medlen kan leda till ögonskador, hudutslag och i värsta fall angripa lungorna med dödliga följder."
Läs mer på Svd eller Aftonbladet.

Alla de stora chokladtillverkarna köper kakao från dessa odlingar. Kanske en tillräckligt god anledning att göra upp med sitt chokladsug en gång för alla?

Genom Alice i Ekolandet hittade jag annars den här länken till Naturskyddsföreningen, en lista över godkända ekokarameller.

3 kommentarer:

Sussi sa...

Tack för tipset Alice i Ekolandet, glad påsk, :)

Sanne sa...

Känns skönt att jag alltid köper fairtrade kakao! Men det gör ont i hjärtat när jag tänker på dessa vuxna och barn som har det så...

Vegomamman sa...

Sussie: Glad påsk till dig med!

Sanne: Jag har i ärlighetens namn inte varit så duktig på det, men det blir ändring nu.