tisdag 14 april 2009

Budgetpasta: Spaghetti med het linssås + Bebisbonus



Det här blev en god budgetpasta. Råkade ha en halv chilifrukt i kylskåpet och tillsammans med de färska kryddorna och en skvätt grädde blev det riktigt mustig smak. Passa på att använda färska kryddor nu när det är säsong! Bebisen gillade sin variant också, men Treåringen höll sig rätt kallsinnig och åt mest spaghetti.

Het linssås (4 personer)

2 dl linser (okokta)
400 g krossade tomater
1 gul lök
1/2 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1 tsk honung
1 buljongtärning
1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk garam masala
Örtsalt
En näve färska korianderblad
Färska blad från timjan
Rapsolja till stekning
Skölj och koka de röda linserna i c:a 10 minuter. Skala och hacka löken. Skölj och kärna ur chilin och skär den tunt. Skala och hacka vitlöken. Fräs lök, chili och vitlök i olja tillsammans med garam masala och örtsalt. Slå på krossade tomater. Låt det koka upp och lägg i buljongtärningen och honungen. Riv i bladen från de färska kryddorna och tillsätt vispgrädden. Häll av vattnet från linserna i durkslag och lägg dem i såsen. Rör om och smaka av med örtsalt.
Bebisbonus
En skvätt krossad tomat
En skvätt vispgrädde
Ett par skedar kokta röda linser
Blad från färsk koriander och timjan
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk rapsolja
1 tsk smör
Häll den krossade tomaten i en kastrull och låt den koka upp på medelstark värme. Riv i de färska kryddorna och pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt de kokta röda linserna och låt det koka ihop. Smaka av med grädde. Servera tillsammans med spaghetti klippt i bitar. Häll över en tsk rapsolja och rör i en tsk smör före servering.

1 kommentar:

Malin sa...

Jag testade receptet nu ikväll och både jag och sambon tyckte det var mycket gott. Har aldrig haft så mycket röda linser i en pastasås förut med det blev ju kanonbra och "tjockt" och mättande :)
Tack för ett bra recept!