Johanna i Jakan petar ofta i ämnen som både berör och stör. Som varför det är så fint så fort en karl ställer sig vid grytorna medan alla förväntar sig att en riktig kvinna kan laga ett ordentligt mål mat. Och varför media svämmar över av matprogram, matlagningstips och recept. Och vem har egentligen tid att tänka på mat? Är det rent utav en klassgrej?
Jag är mer inne på att det är det historiskt eller kulturellt betingat.
En del av mitt matintresse härstammar från min mormor, fembarnsmor, med varken särskilt mycket tid eller pengar. Men mat var alltid av högsta prioritet för henne. Fast så kanske alla husmödrar var på 50-talet?
Fast handla ekologiskt, det kanske bara är ett fenomen för medelklassen? Om man har nog med att få slantarna att räcka till slutet av månaden är väl inte kvalitet eller eko det första man tänker på?
Vill gärna höra era synpunkter!
lördag 29 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 kommentarer:
Själv som student har jag fortsatt att välja ekologiskt i samma utsträckning som tidigare. Räcker inte pengarna så får jag köpa mindre mängd mat eller välja billigare middagsalternativ tänkte jag. Det har blivit billigare middagsalternativ helt enkelt. Fast det är ju enklare för mig som bara har mig själv att tänka på.
Har hört om ensamstående mamman till två barn som blivit arbetslös och mot sin vilja blivit tvungen att handla det billigaste och inte längre ekologiskt.
Viljan finns nog hos alla att fortsätta med det ekologiska men resurserna räcker kanske inte alltid till för alla i alla situationer.
Jag brukar kalla mig fattig student (det är ju sant!), men jag försöker att köpa så mycket ekologiskt som möjligt. Vissa grejer skippar jag om de inte finns som ekologiska alternativ, till exempel ägg och bananer. Någon gång har jag köpt "vanlig" mjölk för att det inte har funnits någon ekologisk sådan, eller för att det har varit ett mycket kortare datum på ekomjölken. Väldigt trist, men man har ju inte hur mycket pengar som helst och dessutom vill jag inte slänga för mycket mat. Hur som helst är min ambition att äta så mycket ekologiskt som möjligt, även om prisskillnaderna är skrämmande ibland. Vissa gånger kollar jag inte ens på priset, för om jag skulle göra det skulle det kanske inte bli ekologiskt. Ja, du fattar!
Sorry. Det blev långt och tjatigt!
vi försöker iaf att alltid välja ekologiska mejeriprodukter. Ägg är viktigast, där hoppar vi över om det inte finns.
jag tror att de flesta har råd att handla åtminstone en del ekologiskt.
Ärligt talat så tänker jag inte ekologiskt så där ofta, för vi lever på minimal lön så det är viktigare att få ihop mkt mat än ekologiskt som är då dyrare. Men gryn och linser, det handlar jag gärna ekologiskt för påsarna är finare. Haha.
Mjölk, vi kör med gammeldags mjölk och jag är pissnoga med frigående ägg. Ekologiska avokadon köper jag iofs.
Arla körde ju med ekologiskt mjölk ett tag men var ju till slut tvungna att sluta producera mjölken för de inte hann med och det tyckte jag att det var konstigt. Jag tycker så här att om konsumenter storhandlar ekologiskt mjölk så kan man ju skära ner minimjölken eller nåt vid sidan om. Men här i Östergötland finns det 5-7 bönder som har slagit sig ihop och öppnat egen mjölkfirma så deras mjölk finns här på vår Maxi, mjölken är jättegod och söt omslag på paketet, men har då kortare bästföre datum men vad gör det? Jag handlar inte Arlas produkter överhuvudtaget, som protest för deras snåla betalning för bönderna. Bönder sliter och jobbar för minimal lön, medan de förtjänar att få högre lön. Så ja.
Men jag är impad på de människor som handlar enbart ekologiskt, blir det inte jättedyrt?
Försöker handla så mycket som möjligt ekologiskt. Kaffe,bananer och ägg skippar vi hellre än köper "vanligt". Men... tyvärr är det inte alltid ekonomiskt försvarbart att välja ekoalternativet, ibland kostar det tre gånger så mycket och då har vi helt enkelt inte råd. Tyvärr.
Mitt matintresse kommer mycket från min mamma, men sen springer det nog ur en hälsokälla också. Jag är en hälsopedant, och för mig handlar mat mycket om hur jag mår.
Och när folk frågar varför jag köper ekologiskt brukar jag fråga varför de betalar för gift.
Jag vet inte, det har kanske med vad man prioriterar att göra. Vi är inte särskilt rika med en student och en deltidsarbetare men vi prioriterar ekomat framför det mesta annat och har därför råd att ge våra barn ekologisk mat. /Johanna
Jag anser att det är en prioriteringsfråga men självklart handlar det även om intresse. Matintresse grundas ju oftast under uppväxten. Är måltider något som samlar familjen till en trevlig stund eller nåt som ska bli avklarat så snabbt som möjligt?.
Att handla 100% ekologiskt är det nog inte så många som kan. Väljer man varor efter säsong och dessutom ofta (eller enbart) äter vegetariskt blir eko inte mycket dyrare. Jag har bekanta som storhandlar jätteförpackningar för att det blir "billigare" men som sedan, visar det sig, slänger 30-40 % av det de köpt hem.
Själv tycker jag att det är självklart att proritera god/bra mat - det är ju den som kontinuerligt skapar din kropp och bygger dina nya celler. Hellre konsumera bra mat än att konsumera kläder eller plastgrejer.
Hellre laga mat ordentligt än att titta mer på TV.
Jag gillar din blogg, den inspirerar mig! Tack!
/Alma
Vi gör så gott vi kan. Kommunens försörjningsstöd räcker inte så långt för två vuxna och en bebis. Handlar ekologiskt så långt det går, försöker kompensera för den dåliga maten genom att sopsortera ordentligt och använda tygblöjor. Drömmer om att kunna odla maten själv, kanske skaffa några höns (en stuga i skogen vore hemskt fint). Kanske någon gång när vi lyckats skaffa jobb och riktiga inkomster. :)
Jag tror att det är många olika faktorer som påverkar hur pass mycket ekologiskt man handlar. Det är klart att ekonomin spelar in - i perioder när jag har lön och inte bara lever på sparpengar och/eller studiestöd är jag mer benägen att köpa ekologiska matvaror bortom mina standardval - mjölk, ägg, äpplen och en hel del annat SKA vara ekologiskt, annars äter jag något annat istället.
För mig har det alltid varit självklart att det ekologiska alternativet är det bästa i och med att jag vuxit upp på en ekologisk mjölkgård. Det är ett ideal hemifrån, så pass att jag när jag diskuterat med andra människor har insett att det handlar om moral - att använda bekämpningsmedel är lika moraliskt fel som att slå en annan människa.
På det sättet har jag det enkelt - jag vet varför jag borde välja det eologiska. Sedan är det en annan sak att det kanske inte alltid finns ekologiska alternativ till det jag vill ha, eller att jag i perioder måste prioritera bort en del av dem. Men jag tycker ändå att det även i ekonomiskt mera trängda lägen ofta handlar om prioriteringar - att t.ex. välja att laga mat från grunden och på så sätt spara pengar, som kan bidra till de ekologiska valen.
jag tror det handlar mycket om prioriteringar. om man lever på existensminimum ska väl ingen begära att man ska lägga pengarna på det som är dyrare - alla måste ju äta. men jag tror att många skulle kunna köpa mer eco men prioriterar annat och sen skyller ifrån sig.
för tillfället bor jag hemma hos mina föräldrar så det är ju lätt för mig att klaga på andra när jag själv kan äta finmat. men de gånger jag handlar försöker jag att i så stor utsträckning som möjligt handla miljövänligt och rättvist.
visst skulle jag väl kunna göra mer, menar inte att jag är perfekt. :P och så länge alla gör så gott de kan, så är det ju bra :)
Hushållskassan är så gott som slut i början av varje månad och så inväntar vi otåligt barnbidragspengen som kommer före lönen. Ekologiskt är det som gäller i allt - annars kan det faktiskt vara. Men dyrt har vi insett att det ofta är - men hellre låna en slant av min mamma än att prioritera bort en självklarhet - ekologiskt. För barnens, miljöns och arbetarnas skull. Hänsyn och medvetenhet är dyrt men vackert.
Skicka en kommentar