Vegomamman frågade mig i veckan om jag kunde tänka mig att bidra med mina bakverk här på bloggen, och en sådan ära är det ju svårt att tacka nej till. Jag upptäckte att jag förvandlats till en "bröd-och bull-tant" för 2-3 år sedan, och nu har jag helt och fullt anammat den rollen. En av mina bästa vänner fyller 30 och har till den kommande festen beställt några av mina trumfkort. Vissa av dessa har redan visats här på bloggen, så det får bli en och annan favorit i repris:
Ett riktigt gott, nyttigt och mättande dinkelbröd
(Det tar inte mer än 6-7 minuter att slänga ihop alla ingredienser.)
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor (anis, fänkål)
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap
1-2 dl äppelmos
ett par nävar hackade valnötter
Toppa med lin-, pumpa- eller solrosfrön
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ned fil, äppelmos och sirap. Smöra och bröa två 1.5 liters avlånga formar. Grädda ca 100 minuter.
Det fina med det här brödet är att det går att variera in i oändlighet. Har man inte alla mjölsorter hemma, så ta mer av en annan sort. Häll i nötter, frön och torkad frukt - allt efter smak och tycke. Äppelmoset är inget måste, men jag tycker att det blir lite saftigare med det.
Det här brödet har blivit ett stående inslag på frukostbordet och är alltid lika uppskattat.
10 kommentarer:
Så roligt med nya bakrecept! Det här måste jag prova när brödet tar slut här hemma.
Åh vad gott det låter! Dottern fyller år och vi ska ha kalas i helgen, funderar på att testa det här brödet då. Bakar alltid bara med jäst... funkar det här brödet bra att frysa? Hälsn. Ida
Helt plötsligt blev jag hemma med sjuk son idag och inser att jag har det mesta till detta bröd hemma. Det blir inte så många bättre tecken än så va? ;)
Det blir bakning här idag!
Eller ihoprörning kanske man ska säga. Kul. :)
Idag började min tentaperiod, och plötsligt fanns det såå mycket andra grejer jag bara var tvungen att göra istället för att plugga. Som att baka det här brödet till exempel.. :D Det blev supergott!
Kul att jag kunde bidra med lite bak-inspiration i höstmörkret. Javisst, brödet går utmärkt att frysa in. Jag brukar själv dela brödet i halvor och frysa in.
Vad bra, då ska brödet testas snart. Ser fram emot fler bakrecept!
Låter som ett gott bröd!
Besök gärna min kreativa pysselblogg:)
Kram Anna
Mysigt bröd. Mysiga trumfkort. Lycka till med festen!
Har nyss bakat. Sjukt gott! Blir direkt en ny favorit, tack!!
Du, detta prövade jag på igår och det blev fan inte dumt. Tackar för receptet!
Skicka en kommentar