torsdag 15 oktober 2009

...och i hans ansikte dansade skuggor från solsken och granatäppellöv

"Han satt med benen i kors och i hans ansikt dansade solsken och skuggor från granatäppellöv. Han ryckte frånvarande upp grässtrån ur marken medan jag läste historier för honom som han inte kunde läsa själv. Att Hassan skulle bli analfabet, precis som Ali och och de flesta hazarer hade bestämts i samma ögonblick som han fötts, eller kanske till och med i samma stund som han avlats i Sanubars motvilliga sköte - vad skulle en tjänare ha för nytta av det skrivna ordet? Men trots att Hassan vara analfabet, eller kanske just därför så drogs han till det skrivna ordens mysterier, lockades av en hemlig värld som var förbjuden för honom." (ur Flyga drake)
Läsning om läsande. Jag har de senaste åren inte lyckats ta mig igenom särskilt mycket i litteraturväg, högst ett par hårdkokta deckare under semestern. Litteratur-celibat skulle man kanske kunna kalla det. Därför blev jobbet och ett lyckat läsprojekt med 9:orna, boken Flyga drake, precis den spark i baken som behövdes för att jag så smått skulle börja leta mig tillbaka till litteraturen. Särskilt fångades jag av Hassans karaktär och uppväxten i det gamla Afghanistan, bland klarbär och granatäpplen.

5 kommentarer:

Erica sa...

Hej!
Vilken fin blogg du har!
Du är en sann inspiratör!


Här har du en till mamma, 24 år med två små pojkar.
Tycker det är så roligt att läsa bloggar av folk som är i samma
situation som man själv=)

Jag bloggar mest om barnkläder, mitt egna favorit mode, god mat, älskar mat och det blir mycket recept och tips från mig! Tycker det är superkul att kika i din blogg och få mer vegetariska tips!
Hit till dig kommer jag helt klart att återvända!
kram Erica

www.metrobloggen.se/richielife

Livskompott sa...

Grattis!

Har själv slitit med "hon älskade" i över en månad, jag som i början lyckades läsa vid varje lediga stund. Hade glömt hur det var att vara småbarnsmamma.

Och nu när han sover och den stora är på fritids borde jag kanske göra nåt åt situationen? Nä, jag trot jag tar och jobbar lite...

Vad fint citat iaf.

Kram,

Vilda

http:/(kivikslillaraa.blogspot.com

Puff sa...

Ville bara tipsa om www.ekoleko.se, om du inte redan känner till den. Beställde hem "Bubber" häromdagen och sitter hela familjen och kan knappt sluta knåda. ;)

Anna sa...

Ett gott bokval om inte annat!
Själv läste jag den på engelska och grät lite på slutet.

Allt gott!
Anna

Vegomamman sa...

Erica: Tack så mycket :) Ska kika in hos dig också, det låter som en blogg i min smak.

Livskompott: Ja, det är sannerligen inte lätt att prioritera vad man ska göra med sina "lediga" stunder!

Puff: Tack för pysseltips!

Anna: Jag grät en skvätt mitt i när jag läste högt för klassen...