lördag 17 oktober 2009

Sesamknäcke med Rosmarin och flingsaltHär kommer ytterligare ett av mina trumfkort till bakverk. Ett ruskigt gott knäckebröd som har gått åt som "smör i solsken" när jag bjudit på det. Det går att variera "toppingen" med andra frön och torkade örtkryddor. Ett enkelt recept. Det som tar lite tid och kräver en del muskelarbete är att kavla ut alla bröd.

Till 12 bröd:
1/4 paket jäst (12 gram)
5 dl ljummet vatten (37 grader)
2 tsk salt
12 dl vetemjöl (alt siktat dinkelmjöl alt kärnvetemjöl med fullkorn)
1 dl sesamfrön

Till utbakningen:
2-3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
1/2 dl flingsalt
2 2 äggvitor
2 msk vatten

1. Dela jästen från hörn till hörn, så är det lätt att få 1/4 av paketet.
2. Mitt husmorsknep är att hälla saltet direkt på jästen och låta stå några minuter. Då löser sig jästen väldigt fint. Tillsätt sedan vattnet och därefter mjöl och sesamfrön. Arbeta ihop allt till en elastisk och smidig deg. 
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 delar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under handduk ca 30 min. 
4. Sätt ugnen på 275 grader. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka. Mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar. Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Man kan göra ett litet hål i mitten på varje knäckebröd med hjälp av en äggkopp eller dylikt så blir det extra tjusigt. 
5. Blanda sesamfrön, rosmarin och flingsalt i en skål. 
6. Vispa ihop äggvitor och vatten. Pensla kakorna med vätskan och strö över fröblandningen. 
7. Grädda mitt i ugnen 5-7 min beroende på tjocklek. Jag kavlar ut och gräddar två bröd i taget, medan de bröden gräddas i ugnen så förbereder jag två nya. Låt sedan kallna på galler. 

Vill man vara lite pysslig så kan man knyta ett band runt bröden och ge bort. Passar mycket bra till delikatessostar. 

3 kommentarer:

Ullis sa...

De där ser väldigt goda ut...

Vegomamman sa...

Jag har ju fått förmånen att smaka det här brödet och det är verkligen supergott!

loba sa...

Det där måste jag prova! Fast utan äggvitor, förståss. Idén att knyta band runt och ge bort är recept på ren kärlek - finns det bättre presenter än hemgjort mums?