måndag 20 september 2010

"Tanken som inte var till någon nytta"



Ibland ställs saker och ting på sin spets. Det behöver inte handla om stora och svulstiga ögonblick med maffiga stråkar i bakgrunden, det kan lika gärna vara ett vardagsgrått moment som plötsligt blir sådär kristallklart och alldeles oerhört viktigt.
Satte på kaffe för att kunna ta en kopp efter middagen, disken väntade egentligen, men barnen försvann till TV:n, så jag tänkte ta tillfället i akt att dricka min kopp och bläddra i en tidning.

Det vara bara det att jag orkade inte resa mig och hämta någon tidning, så jag blev sittande där och tänkte väl något i stil med "här sitter jag och dricker kaffe".

Och där var den, tanken som inte var till någon nytta. Jag blev nästan lite upprymd över hur befriande det kändes att sitta där och inte tänka eller göra något särskilt. Sedan blev det smärtsamt tydligt hur sällan jag gör just detta, bara sitter utan att ha något syfte med sittandet.


Annars är det alltid av eller på. Varenda minut av dagen planeras i något särskilt syfte. För att jag ska hinna det ena eller det andra. Om jag vilar så vilar jag i syfte att orka med något annat om en stund. Eller så däckar jag totalt utmattad på soffan eller ligger i fosterställning och gråter av utmattning. Eftersom jag inte "hunnit" vila för att orka.

I samma stund som jag tänkt tanken till slut, reser jag mig plötsligt för att hämta kameran. I den lilla stund av "onytta" som uppstod rann plötsligt kreativiteten till; det här ville jag ju skriva om. Och då slår det mig att min sköra, bräckliga, fågelunge till onyttiga tanke plötsligt hade fått ett syfte den med. Nu var den ju grunden till mitt första blogginlägg på säkert två veckor.
Vadå effektivitetsstörd? Nästa gång jag sitter och tänker på ingenting lovar jag att inte skriva om det.

lördag 28 augusti 2010

Det är snyggt i naturen





Eftersom hösten är den tid jag tycker bäst om att vistas ute i skogen kommer ni säkert vid ett flertal tillfällen drabbas av mina "det är så snyggt i naturen" bilder. Fast eftersom detta är en blogg med miljöprofil behöver det inte vara helt fel. Det blir lätt så att miljövänlig handlar om att cykla, släcka lampor och handla ekologiskt. Det enklaste sättet att göra ett klimatsmart val är väl egentligen att en ledig helg välja skogen före en shoppingrunda på stan. Det måste jag påminna mig själv om då och då.

Vi hittade faktiskt svampar som inte var så snygga, men däremot ätbara också. Ett gäng fina Karl Johan som vi effektivt hackade ner i middagen. Här finns ett bra inlägg om hur du tillreder (och känner igen) Karl Johan.

fredag 27 augusti 2010

Och så kom hösten



Med lyxig kantarelltoast till förrätt för att fira sexåriga bröllopsdagen. Som jag givetvis lyckades glömma, men älskade Maken glömmer aldrig.



Och mat som lyser av färger och hjälper till att plocka med sig sommarens energireserv in i höstmörkret. Jobbet drar igång med "att göra listor", föräldrasamtal, projektplaneringar och ny web-sida. Första veckan är jag ständigt knockad av huvudvärk och tror för ett tag att det är mig det är fel på, tills det upptäcks att ventilationen varit trasig hela veckan. Nu känns det i alla fall bättre, och ja, det är riktigt roligt att träffa eleverna igen efter sommaren.

På många sätt älskar jag hösten, för det är då allt liksom återgår till det normala. Ut i joggingspåret, vika tvätt, några kreativa tankar som gror, The Wire, ett glas vin på fredagen och en tur till parken på lördagen. Det som egentligen är livet. Och om man vill, så kan man varje höst tänka att det är en nystart. Att nu, ska man bli så där härligt harmonisk och duktig på att prioritera i sin vardag att man aldrig mer kommer somna utmattad i soffan till Bollibompa. Vi får väl se hur det går.

torsdag 19 augusti 2010

Tänk om...


("Tänk om... - 30 inspirerande räkne-exempel för dig so vill bli klimatsmart")

... genomsnittssvensken minskar sin köttkonsumtion med 35 kilo per år eller 40 procent, det vill säga enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

...då skulle vi slippa 4 000 000 utsläpp av växthusgaser motsvarande 4 000 000 ton koldioxid per år vilket motsvarar 1 370 000 svenskars årliga bilresande.

Detta och 30 andra inspirerande räkne-exempel hittar du i boken "Tänk om..." som ges ut av Naturskyddsföreningen. Mats Lönngren och Mats Olsson har satt ihop boken som faktiskt gör en riktigt peppad att tänka på de små sakerna som gör skillnad i vardagen!

onsdag 11 augusti 2010

Enkelt och ljuvligt gott matbröd på pappas vis



Detta är inte för alla er surdegsbakare därute, utan för er som liksom jag nästan alltid köper bröd eftersom det är ett sådant "projekt" att baka. Det här brödet går inte att misslyckas med och det blir ljuvligt saftigt och gott utan större ansträngning. Tricket är långsam jäsning i kylskåp, så har min pappa alltid bakat bröd och han är känd som "brödkungen" i vår bekantskapskrets. Du gör degen på kvällen och låter den stå i kylskåp över natten.

Grundreceptet har jag tagit ifrån Stora bakboken och sedan gjort om lite.

4 limpor/baguetter

1 liter vatten (iskallt!)
50 g jäst
1 msk salt
2,5 liter /1,5 kg) vetemjöl
1 msk olivolja
Flingsalt med vitlökssmak

Rör ut jästen, saltet och olivoljan i en del av det iskalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölet lite i taget och arbeta degen smidig. Lägg i en stor bunke och täck över och ställ i kylskåp runt 10 timmar. Du kan behöva kolla och peta ner den lite efter en stund så att den inte jäser över!

När degen jäst klart tar du ut den och delar i fyra lika stora delar. Platta varje del till en trekant på mjölat bakbord och rulla ihop trekanten till en limpa. Börja med basen av trekanten och avsluta med toppen. Låt dem jäsa övertäckta på plåten i 20-30 minuter till. Pensla sen med vatten och strö flingsalt med vitlökssmak över. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 12 - 15 minuter.

lördag 7 augusti 2010

Vykort från Umeå

Norrbacka gård:

(Plocka åkerbär och smultron)


(Syster-yster får gå i Makens grillskola och lyckas alldeles ypperligt. Norrbackas kök är för övrigt helveganskt.)


(Ligga många på 50-talssoffan och läsa Bamse)

Norrmjöle havsbad:


(En lakritspuck eller nygräddad våffla för blott 20 kr av snälla tanten i cafét)


(Sola i mjukaste sanden)


(Besöka "Musik vid havet" i ösregn är faktiskt rätt stämningsfullt)

Umedalens skulpturpark:


(Konst som är för alla där man får känna, klättra och undersöka. Ett måste om du åker med barn till Ume!)


(Brorsan och A testar det "felkonstruerade utomhusgymmet" som är en del av skulpturparken)

Staden:


(Det är så fint överallt, särskilt kring älven där man kan sitta i den här parken och dricka en kopp kaffe.)


(Slappa på café göteborg som är som hemma fast ute med gott om plats för alla)


(Fina plocktallrikar med sallad)

Rost kunde vi inte besöka, för det var fullt när vi var där, men det blev en fikalunch på mysiga bibliotekscafét (så charmigt!), en titt på fina bokcafét (där blir det fika nästa gång). Lite shopping också, en fantastisk kjol till halva priset på Schmäck kompaniet och en kjol till hos Slumpen.

Tack för alla fantastiska tips, ni hjälpte verkligen till att förgylla resan! Jag försökte hinna med så mycket som möjligt på mina tre dagar i Umeå, och det som jag inte hann med nu sparar jag till nästa besök. So long!

Karins trädgård i Stöcksjö



I en alldeles vanlig (fast stor) villaträdgård utanför Umeå odlar Karin allt från jordgubbar, pumpor, vackra blommor, potatis och grönsaker. Och framförallt odlar hon kryddor, som sen förädlas i hemmets egna örtlaboratorium och blir till läkande ringblomssalva eller ett kryddigt örtsalt. Se och inspireras!


(Gurkört, som är både vacker och ätbar!)


(Solgul pumpa lyser upp gräset)


(Kryddorna torkas i ugnen)


(Salva som är så naturlig att du till och med kan äta den. Och känns ljuvlig för både händer och fötter)

Vegofamilj on the road

Vägen upp till Umeå krävde några stopp, och en natt på Scandic hotel Nord i Sundsvall fick det bli. Det var faktiskt en riktig hit ur vegoperspektiv, framförallt för kidsen!


(Barnens salladsbuffé i lagom plockhöjd)

Det fanns en jättefin salladsplock buffé som var bara till barnen i lagom höjd så att de själva kunde välja och plocka. Små körsbärstomater, sockerärter, pumpafrön och fetaosttärningar. Allt inbjudande upplagt. Sen kunde de välja pålägg på sina pizzor själva eller äta klyftpotatis och tomatsalsa.


(Svampfyllda pastakuddar i gräddsås)

Det fanns en vegetarisk varmrätt för oss vuxna; en god och gräddig panzelotti (svampfyllda pastakuddar) med grönsaker.



Frukosten var väldigt fräsch (mycket bättre än på båten) med mycket ekologiska ingredienser och en sådan där muslibuffé som man egentligen skulle vilja ha hemma varje morgon med olika frön, dinkelflingor och torkade bär. I like! Det fanns också sojamjölk och mjölkfritt margarin. Enkelt att vara vegofamilj on the road i Norrland, då det också ligger Max-restauranger typ överallt, som alla har många olika vego-alternativ, även för barn. De har fattat grejen!

fredag 30 juli 2010

Vegofamilj på kryssning



En spontan tur till Tallin fick vi för oss att vi skulle göra någon gång mitt i sommaren. På vinst och förlust bokade vi dessutom buffé för två kvällar, och kunde snabbt konstatera att man blev mätt på en kryssningsbuffé även som vegetarian. Det var inte direkt något spännande vego-utbud, men lite sallader, ostar och annat småplock. Fast om jag åker på kryssning med Tallink någon mer gång väljer jag nog bort buffén, för flera av restaurangerna ombord hade vego-alternativ som såg riktigt trevliga ut.

Kidsen åt sig mätta på pannkakor och strips från barnbuffén, så det var inget problem. Om man inte tycker att det är jobbigt att sitta och äta bredvid hundratals andra som vräker i sig kött i varierande form och konsistens förstås. Våra barn undrade vad det var som "luktade så konstigt" direkt när de klev in. "Kött", konstaterade vi krasst, och ingen av dem var sedan det minsta intresserad av att smaka konstigheterna.



I övrigt kan vi konstatera att som barnfamilj på kryssning spenderar man inte särskilt mycket tid på däck med en öl i handen. Trots strålande sol.



Istället spenderar man timme efter timme utanför bollhavet där barnen outtröttligt leker sig fram till sängdags. But they loved it, so I'm happy...



Lilltjejen passade även på att fira sin tvåårsdag i Tallin med en rosa Aleksandrii kooki. Mandelmassa och äppelmos typ, men den var ju rosa och därför med all säkerhet god resonerade lilltjejen.



Till sist kan jag väl säga att det inte kändes särskilt konstigt eller svårt att vara ute och resa med vego-barnen, jag menar de äter ju sånt som de flesta andra barn äter; pizza, burgare (finns oftast vegovarianter), pannkakor, mackor osv. Jag tror inte ens att de själva reflekterade över att de skulle vara annorlunda på något vis.

lördag 24 juli 2010

Vad ska man göra i Umeå?

Äntligen ska vi åka upp och hälsa på syster-yster på Norrbacka i Umeå. Det ska bli så kul, både att se hur de bor, men också att besöka Umeå som jag tror är en så himla trevlig stad. Vet inte riktigt vad jag baserar det på eftersom jag aldrig varit där. Det måste vara alla softa bloggare och bloggläsare från Umeå som förmedlat den känslan.

Ni som känner till Umeå väl, vad bör man inte missa om man åker dit några dagar? Inget tips är för litet eller obetydligt utan allt mottages tacksamt!

måndag 12 juli 2010

Rotfrukter på grillen!

Vansinnigt gott, enkelt och billigt. Känns nästan lite inskränkt att man inte provat tidigare.



Palsternacka med ädelost

Köp helst små späda palsternackor.

Skala, skär dom i lagom stora bitar, inte för små, och koka dom nästan klart.
Pensla med olja och salt. Grilla dom så att de får färg på bägge sidor. Lägg sedan på ädelost ocg sätt på locket och låt osten smälta.




Morötter med kryddsmör.

Försök hitta små och späda morötter.

Koka dem nästan klara. Pensla dom med olja, balsamvinäger, salt, peppar och vitlök.
Grilla och pensla dom flera gånger under grillningen.

När de är klara ta av dem och låt ett kryddsmör av smör, dill och salt smälta över morötterna.

Sötstruten...



...är passionerad när han bakar. Eller rättare sagt farmor bakar...



Och lagar mat. Gärna iförd flytväst som är sommarens "it-plagg" hemma hos oss.

Testat: Vegetarisk falukorv från Veggo



Helt logiskt kom diskussionen om vegetariska kött/fisk-alternativ upp under inlägget om vego-sill. För en köttätare kan det ju tyckas märkligt att man envisas med att äta produkter som både ser ut som och smakar som kött/fisk. Men falukorv, det känns ju lite nostalgiskt på något sätt att servera sina barn falukorv och makaroner, riktiga svenne-banan-vegetarianer...
Och den vegetariska stekkorven gjord på veteprotein från Veggo smakar faktiskt snarlikt så som jag minns att att falukorv smakade. Och barnen gillade den! Snuskigt eller härligt? Testa själva! Vi hittade vår på Ica maxi i Botkyrka.

måndag 5 juli 2010

Ett samhälles storhet...

...mäts i dess förmåga att ta hand om sina svagaste. Jag vet inte vem som sa det, men det va nån klok! Det handlar framförallt om barn och andra som av olika anledningar inte på ett likvärdigt sätt kan föra sin egen talan i det offentliga rummet.

Djur är också en del av vårt samhälle, och de kan definitivt inte föra sin egen talan. De är beroende av att organisationer som Djurens rätt pratar för dem. Inför valet i höst har man skapat en särskild kampanjsida, www.alliansfordjuren.se, där man granskar och kommenterar valrörelsen utifrån djurens perspektiv. Du hittar dem också på facebook och twitter.

Man driver fyra egna krav; att det ska tas fram en handlingsplan för hur djurförsöken ska minska, att pälsfarmning ska förbjudas, att livet för grisarna inom livsmedelsindustrin ska förbättras samt att man från politikernas sida ska driva på för satsningar på vegetarisk mat.

onsdag 30 juni 2010

Hälsofrossa med jordgubbar

Oj, vad mycket gott vi har ätit och druckit under den första semesterveckan. En riktig njutarvecka har det varit. Men nu ska jag berätta en hemlighet för er som ännu inte fyllt 30; på andra sidan 30-strecket går det inte längre att "matsynda" ostraffat. En veckas slarv och det syns garanterat. Så är det i alla fall för mig. Men samtidigt så verkar det ju himla trist att hålla på och banta under semestern...


Därför blir det nu istället hälsotänk med lyxkaraktär. Det ska vara färsk frukt och genomtänkta sallader till det obligatoriska grillade. Och det får gärna ta tid att fixa maten, på sommaren har vi aldrig bråttom.

Och äntligen har jordgubbarna mognat. Frukost fick bli sojamjölk med färska jordgubbar och nya favoritmuslin från Frebaco, Hallon & persika. Osötad, billig och himla god. Unnade mig en caffé latte på sojamjölk också. Att jag envisas med sojamjölk beror inte på att jag blivit vegan, bara att jag tror att det är bra att dra ner på mjölkprodukterna emellanåt. Sen är det proteinrikt och gott dessutom.


(Latte på sojamjölk med kaneltopping)

Till mellanmål blev det den här anrättningen:

4 personer

1 liter jordgubbar
2 dl lättcréme fraiche
2 nävar naturella nötter
1 näve havregryn
1 näve solrosfrön
Honung
Vaniljsocker

Lägg nötter, havregryn och solrosfrön i en het stekpanna. Rosta tillsammans med honung i några minuter. Dela jordgubbarna i bitar. Smaksätt créme fraichen med vaniljsocker och blanda i jordgubbarna. Servera i glas och toppa med nöthacket.


(Jordgubbsdröm med honungsrostat nöthack)

söndag 27 juni 2010

Vegetarisk "sill"


Vad är så förknippat med högtider som sill? Den har sin självklara plats på såväl som midsommarbordet som julbordet. På Goodstores hemsida kan man både köpa färdiga burkar med "vegetarisk sill" eller hitta recept:

Basen är aubergine förvälld i ordentligt saltat vatten
Skala och skiva 1 aubergine och förväll i ca fem-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.
Se till att den inte blir för lös, då löser den upp sig i sin sås.
En aubergine räcker till ca 4 portioner sillös sill.
Auberginen kan också ersättas med skivad tofu, antingen naturell eller milt rökt. Eller varför inte lätt förvälld palsternacka.

Klassisk inlagd aubergine-sill
2 dl förvälld aubergine
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 dl skivad morot
1/2 dl hackad purjolök
Koka upp samtliga ingredienser och låt det därefter svalna.
Använd den skivade moroten och purjolöken som garnering.

Vegetarisk skärgårdssill
1 burk naturell sojayoghurt
4 msk äggfri majonnäs
2 msk senap
1/2 dl hackad dill
1/2 burk svart Tångkaviar
1/2 burk röd Tångkaviar (den är färgad med paprika)
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad purjolök
Juice från 1/2 citron
3 dl förvälld aubergine
Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar

Aubergine-sill i senapssås
1 dl senap senap (vanlig)
1 dl skånsk senap
1 1/2 dl rårörsocker
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olja
1 dl hackad dill
1 dl hackad purjolök
Blanda socker, senap och vinäger i en skål och droppa därefter i oljan, samtidigt som du rör om.
Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna.
Smaka av med salt och peppar.

Min favorit var skärgårdssillen.