torsdag 7 oktober 2010

Enkel äppelkaka




I år har vi trädet i trädgården fullt av goda, krispiga äpplen. Tur att Maken är så duktig på att ta hand om dem, annars skulle jag gå med konstant dåligt samvete över att låta dem förfaras. Men han bakar paj, gör chutney och plockar och stoppar i matsäcksväskor eller lägger upp på fat.

Här är ett recept på äppelkaka som blev väldigt gott hämtat ur Stora bakboken (Ica förlag):

2 1/2 dl socker
6 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
3 dl mjölk
2 stora äpplen
1 tsk kanel
1/2 msk socker
1 msk smör

Blanda socker, mjöl, bakpulver och rör ner i mjölken. Häll smeten i en smord och bröad liten långpanna eller i en vanlig rund form. Skala äpplen och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem tätt i smeten. Blanda kanel och socker. Strö blandningen över äpplena. Smält smör och droppa det över kakan. Grädda kakan i ca 30 min i 225 graders ugnsvärme. Servera varm med vaniljglass.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gilla!

Pauline Emilia sa...

Vad lyxigt med eget äppelträd! :D Och gott med äppelkaka :)

Nathalie sa...

Låter riktigt gott ju! :) Vi har också äppelträd, men bara ett litet. Blir inte så många, men riktigt goda äpplen blir det!

Vegomamman sa...

PaulineEmilia: Ja, det är en riktig höstlyx :)

Nathalie: Vissa år är det mer äpplen än andra, i år var ett riktigt äppelår!