måndag 22 februari 2010

På begäran: Så marinerar du tofu


(Marinerad och stekt tofu i sallad med haricot vert och morotsstrimlor)

Jag har blivit ombedd att göra ett inlägg om marinader till tofu, jag blir ju vansinnigt sugen på sommaren och grillning när jag tänker på det.
När jag gör marinader och rub till tofu gör jag det i en skål, man behöver inte göra det i en påse. Jag brukar skära tofun i kuber, sen när den ska tillagas kan man antingen trä den på spett eller tillaga den som den är. Det är bara och röra om då och då i skålen. Ju längre det får stå desto bättre.


Jag har 2 basmarinader som jag sen experimenterar med ganska friskt med efter smak och humör.

1 del matolja
1 del balsamvinäger
1 del soja
1 del varmt vatten
Några droppar tabasco
2 pressade vitlöksklyftor
Salt, peppar, grillkrydda och honung

Den här marinaden kan man tillsätta ketchup, chili, apelsin/citron saft/skal, olika kryddor, röd vin, whiskey, barbequesås etc det är bara fantasin som sätter gränser...

1 del matolja
1 del vitvinsvinäger
1 del varmt vatten
2 pressade vitlöksklyftor
Några droppar tabasco
Salt, peppar, grillkrydda och socker.

Den här marinaden kan med fördel göras asiatisk med chilisås, sesamolja, koriander, curry, kanel, lime, chili med mera.

Rub brukar jag göra genom att blanda salt, peppar och grillkrydda. Använd rikligt med kryddor och se till att det hamnar överallt på tofun. Låt det ligga i minst en timma i en skål och suga upp sakerna. Sedan kan man steka i olja, om jag grillar penslar jag gallret med olja.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta men....vad betyder rub?? :/

Vegopappan sa...

En rub är en kryddblandnig som blir lite som en panering.

Det är ju inte något fett alls i det så det är ju väldigt nyttigt.