torsdag 5 november 2009

Policy när det kommer till produkter och varumärken

Jag har tänkt göra det tidigare, men nu när Sara ställde frågan i det förra inlägget huruvida jag får betalt för något jag skriver, så ska jag göra ett förtydligande. Jag får inte betalt för något jag skriver. Inte ett öre. Ganska ofta får man mail från olika PR-byråer som vill att man ska skriva om deras produkter. Det mesta ögnar jag bara igenom och struntar sen i. Jag tycker till exempel inte att whiskey eller refill-tvål är särskilt spännande eller intressant ur bloggens perspektiv. Ibland dyker det dock upp något som jag tycker passar in på bloggens profil, och då kan jag tänka mig att testa och skriva om det (som teerna i förra inlägget). Det handlar då om att man får ett litet smakprov utan något egentligt materiellt värde. Jag skriver alltid det jag tycker eftersom jag inte är bunden till något avtal.
Sen hittar jag ofta produkter själv i affären som jag gillar och gärna delar med mig av som tips till bloggens läsare. Jag har också eko-företagare som är mina vänner och vars ekologiska policy jag stödjer, dem pushar jag gärna för. Självklart får jag inget betalt för det, däremot händer det att barnen får testa kläder. Men då skriver jag det.
Jag försöker alltid vara tydlig med när inlägget handlar om ett produkt-test och jag har medvetet valt att inte ha någon reklam som genererar pengar i bloggen eftersom man då förlorar lite av sin frihet. Jag har själv väldigt svårt för bloggar där det inte är tydligt om det handlar om dold marknadsföring eller är bloggarens personliga åsikter.

3 kommentarer:

Sara sa...

Tack för förtydligandet. Jag har aldrig tidigare ens tänkt tanken, men det var något i nån formulering tror jag som fick mig att tveka plötsligt. Jag har också svårt för dold marknadsföring och vill gärna veta om jag läser saker med baktankar. Att sen stödja vänner eller annat man tror på är ju en helt annan sak. Jag får ofta många idéer att testa utifrån dina så braiga inlägg och tar åt mig av många av tipsen så fortsätt gärna med sånt!

Vegomamman sa...

Sara: Tack, jag tycker som sagt att det var bra att du tog upp frågan!

Anna sa...

jag tycker det låter som en sund inställning det där. det är viktigt att vara tydlig tycker jag. därför blir mina inlägg kanske lite virriga ibland, men de är alltid utifrån ett ärligt perspektiv iallafall.
ärlighet är bra, det gillar jag ;)