söndag 15 november 2009

Bakad potatis med senapsröraDet här receptet kommer från ELLE nr 11/09, vi har bara lagt till sojabönor i röran. När jag frågade Maken hur svårt han tyckte att det vara att laga sa han en 8 på en 10-gradig skala. Men sen ångrade han sig och tyckte mest att det var lite tidsödande. En del förberedelser kan nog göras innan i alla fall, för jag tyckte att det här blev supergott och är absolut värt att testa.

8 stora potatisar av mjölig sort
50 g smör
2 purjolökar skurna i tunna ringar
1 vitlöksklyfta
4 finhackade vårlökar
4 msk vispgrädde
1 msk grov senap
2 dl kokta sojabönor
100 g riven cheddar (vi använde vår standard Västan)

Tvätta potatisar och picka hål med en gaffel. Baka dem sedan i ugnen i 1 timme i 200 grader tills de blivit mjuka. Smält hälften av smöret i en stekpanna och fräs purjolök tillsammans med sojabönor tills purjon blivit mjuk och fått färg. Stek sedan ytterligare en minut tillsammans med vårlök och vitlök. Dela potatisarna på längden och skopa över innehållet i en bunke utan att förstöra skalen. Mosa potatisen tillsammans med resten av smöret , senapen, grädden, hälften av osten och all lök. Fyll de tomma potatisslaöem med röran och toppa med resten av osten. Grädda sedan i ugnen tills osten har smält och fått fin färg.

2 kommentarer:

m_sister sa...

Hej! Är en regelbunden läsare av denna blogg och undrar om du/ni har något tips på var och hur man kan få tag på vegetariskt fjälster? Skulle så gärna vilja testa på att själv göra vegetarisk korv och speciellt nu till jul. Har gjort diverse varianter i flera år men ingenting som har varit i närheten av köttjulkorv.
Tack för en bra och inspirerande blogg!

Vegomamman sa...

m_sister: Oh, tyvärr kan jag inte hjälpa dig där, har faktiskt ingen aning. Men om du besöker veganvrakets blogg (finns i blogglistan) kanske hon kan hjälpa dig, hon är en riktig virtuos i köket. Och tack för uppmuntrande ord!