onsdag 10 december 2008

"Skåptömmar-vecka"


Att äta lunch med en treåring tar ofta väldigt lång tid av olika orsaker. Idag var han tvungen att skära morötterna (som redan var skurna i stavar) i små, små bitar med sin bordskniv innan han kunde äta dem. Alla hummrarna (bilar, inte djur) måste också stå precis brevid tallriken. Men sen åt han snabblunchen med god aptit, fullkornsbulgur med frysta ärtor och riven ost. Eftersom han varit hemma med öroninflammation den här veckan hade jag redan spelat ut "trumf-korten" pannkakor och sojakorv, men det gick ju bra ändå...

Så här några veckor före jul, när större delen av matbudgeten redan har gått åt till julklappar istället, passar det bra med en "skåptömmar-vecka". Istället för att handla det som behövs till maten så får maten planeras utifrån vad som finns i skåpen. Så här får det bli:


Måndag: Rotmos med honungsgriljerade quornfiléer.
Skala och skär fem potatisar, tre morötter, en palsternacka och en halv liten kålrot i små tärningar. Koka i buljong c:a 30 minuter. Mixa tillsammans med lite av buljongen till lagom konsistens. Salta och peppra. Stek quornfiléerna i olja. Mot slutet av stekningen häller du i flytande honung och ganska mycket grillkrydda som du vänder quornfiléerna i.
Näringsvärde: Protein från quornfiléerna och goda långsamma kolhydrater från rotsakerna.

Tisdag: Pasta med quornfärssås
Se recept från tidigare inlägg, men den här gången byter jag ut paprikan mot en halv squash skuren i strimlor och en grovt riven morot.

Onsdag: Råris med röd böngryta och peccorino
Hacka en stor gul lök grovt och fräs tillsammans med koriander, spiskummin, cayennepeppar och vitlök. Häll över en burk krossade tomater och låt koka en stund tillsammans med finhackad persilja och en halv buljongtärning. Häll i en burk kidneybönor. Smaka av med salt och peppar.
Servera tllsammans ned riven peccorino.
Näringsvärde: Bönorna ger tillsammans med osten tillräckligt med protein. Persiljan ger järn och långsamma kolhydrater får du både från bönorna och råriset.

Torsdag: Lasagne med spenat och quornfärs
Jag fyller i receptet när jag har lagat den, har inte bestämt riktig hur den ska lagas ännu.

Fredag: Nu är det kanske dags att handla igen...

1 kommentar:

Sanne sa...

Tror jag har mat i frysen så det räcker minst två veckor!!