måndag 8 december 2008

Festmiddag med farmor: Risotto och stekt halloumiNu börjar en ny vecka efter en fartfylld helg. Farmor har varit här på besök och nu är mormor här. Det är toppen tycker treåringen. Bebisen har fått vara med mig på "tant-träff" med julgodisbak!
Risotto är, som maken brukar uttrycka det, mycket fest för liten insats. Det är inte alls särskilt krångligt att laga, förutom att du blir "fast" vid grytorna tills maten är klar eftersom man måste röra hela tiden! Det här grundreceptet är hämtat ur "Det vegetariska köket-Den goda gröna maten från hela världen" av Lotta Brinck och Nisse Peterson. Den innehåller en hel del trevliga recept som är sorterade efter matkultur, t.ex. medelhavsmat, asiatiskt osv. Sedan brukar vi ändra receptet lite efter vad vi är sugna på, svampen går att byta ut mot t.ex. ärtor, sparrisknoppar eller något annat gott du har hemma.
Risotto (Lakto-vegetarisk) 4 portioner
3 dl rundkornigt ris
1 lök (gul eller röd)
25 g smör el. 1 1/2 msk olja
1 dl vitt vin el. 1/2 dl vitvinsvinäger
8 dl buljong (tärning+vatten)
1 msk smör el. olja
4 msk riven parmesan
1 dl grädde
1 liter skivad färsk svamp
10 strimlade soltorkade tomater


Skala och finhacka löken. Fräs champinjoner i en separat panna och häll på grädden och blanda i de soltorkade tomaterna och låt stå en stund. Hetta upp matfettet i en gryta. Fräs löken. Lägg i riset och låt det bli genomskinligt. Häll i vinet och låt det koka in. Späd allt eftersom med någon dl het buljong. Låt koka in och späd med mer under omrörning. Låt koka i knappt 15-20 minuter till en lös gröt. Blanda i svampröran. Rör i smör och riven parmesan. Servera med en grön sallad och eventuellt stekta halloumiskivor.

Inga kommentarer: