måndag 1 december 2008

Familjefest med "vegetarisk viltgryta"
I helgen hade vi en liten trivsam middag för några nära och kära. Vi lyckades faktiskt sitta ner och äta nästan alla samtidigt, även om det var mer livfullt och härligt än lugnt och harmoniskt. Det är så det brukar var när man äter middag tillsammans med en treåring, en 11-månaders tjej, en 9-månaders tjej och en 4 månaders bebis.

Att vänta tills alla goa barn somnat för en fridfull vuxen middag är inte heller något alternativ eftersom barnen oftast inte sover samtidigt heller. Alltid är det någon sötnos som är på partyhumör och ska vara med in i det sista. Den här kvällen var det 9-månaders tjejen, "Lilla E", som tyckte det var extra festligt att tumla runt i soffan in på nattkröken. Därför är merparten av våra sammankomster mest livfulla och härliga! (Fast på ett annat sätt än för 5 år sedan när våra middagar tillsammans mest bestod av vegoburgare och "veckans öl" på Carmen.)


Maten blev hur som helst väldigt lyckad och föll även de mindre matgästerna i smaken. Det var maken som kom på den briljanta idén att göra en vegetarisk viltgryta, fast utan vilda älgar och ekorrar eller vad som nu brukar vara i "köttiga" viltgrytor. Den "vilda" smaken fixade han istället med skogschampinjoner och en färdig kantarellsoppa istället för vanlig matlagningsgrädde.

Vegetarisk "viltgryta" (4 personer)

10 skogschampinjoner
3 pärllökar
Vitlök
Smör
En halv påse quornbiter
2 matskedar Soja
En halv deciliter öl t.ex. Hof eller något annat som du råkar dricka när du lagar mat.
2 morötter
En liten bit kålrot
1 grön paprika
4 dl Blå bands kantarellsoppa
Peppar
Salt
Tabasco
Rosmarin


1 Dela champinjonerna och löken i stora bitar. Pressa vitlöken. Stek det i smör tills dom börjar få färg.
2 Häll i quornbitarna och stek dom, när quornbitarna börjar få färg häll på sojan. Låt sojan kokas in under omrörning.
3 Häll på ölen och låt den koka in.
4 Slanta morötterna och gör små stavar av kålroten. Dela paprikan i ganska stora bitar.
Lägg dom i grytan.
5 Häll på kantarellsoppan och krydda efter smak. Låt koka under lock i en halvtimme tills rotfrukterna är riktigt mjuka.


Serveras med fördel tillsammans med vanlig, hederlig kokt potatis!

Inga kommentarer: