onsdag 17 december 2008

Julig cous cous sallad med saffranshalloumi och brysselkål + Vego Jansson
Julen kommer allt närmare och det kan vara kul att testa lite nya recept. Den här salladen blev vår middag ikväll, men den gör sig nog ännu bättre som en bufférätt på julbordet.
Cous cous sallad med saffranshalloumi och brysselkål (C:a 3-4 personer)

2 dl cous cous (okokt)
1 tomat
1/2 gurka
1 halloumi
1 orange paprika
1/2 rödlök
c:a 20 frysta brysselkål
1/2 pkt saffran
1/2 dl rapsolja
1/2 krm kanel

Dressing:
Olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
Örtsalt
Peppar


Koka cous cousen och ställ åt sidan. Koka brysselkålen och låt svalna lite. Hacka alla grönsakerna fint och blanda i en skål tillsammans med cous cousen. Skär varje brysselkål i fyra bitar och blanda i. Rör ut saffran i rapsolja. Skiva halloumin. Häll i saffrans och oljeblandningen i stekpannan och värm på medelstark värme. När pannan blivit varm lägger du i haloumiskivorna och steker som vanligt. Lägg skivorna åt sidan och låt dem svalna lite. Blanda iordning dressingen och rör i hop med salladen. Strö över ytterst lite kanel och rör om. När halloumin svalnat skär du den i bitar och rör ner i salladen. Smaka av igen med örtsalt och peppar. Klart!


Vego Jansson (4 personer)

8-10 stora potatisar
2 stora gula lökar
1 halloumi
3 dl milda minimat
1 msk ströbröd
1-2 msk smör eller margarin

Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Skölj den i kallt vatten och låt den rinna av väl. Skala och dela löken, skiva den tunt och fräs i matfett c:a 5 min. Dela halloumin i c:a 1 cm tjocka stavar.
Varva potatis, lök och halloumi i en smord, ungssäker form. Potatis i botten och överst. Häll över hälften av milda mini maten. Strö på ströbröd och klicka matfett över. Grädda på 225 grader i c:a 30 minuter. Späd vid kanten med resten av milda minimaten och grädda i 15 minuter till eller tills potatisen är mjuk.

Inga kommentarer: