måndag 29 december 2008

Basmatiris med trattkantareller och soltorkade tomater och rödbetor med valnötsdressing


Mammas och pappas vegetariska kök har alltid varit en inspirationskälla för mig.
Här gästbloggar min mamma:

Våran vegetarisk julmat är ganska lika maten som vi annars äter under höst och vinter men det är ändå roligt att göra något speciellt till julhelgerna. Vi brukar baka mer än annars, hembakt bröd sprider hemtrevnad och julstämning. Att vår äldsta dotter som blev vegetarian vid 11 år ålder efter att ha läst en artikel om djurskötsel i Kamratposten, har inneburit ett testande av vegetariska rätter i 20 år. I kväll gjorde vi vår mesta vegtariska rätt under åren, ett smaksatt basmatiris, sallad, grillade tomater, kokta rödbetor med valnötsdressing och fetaost.
Treåringen vill ha ett ris som inte är smaksatt och 5 månaders babyn smakar på lite skrapad avocado.

Recept:
Att steka vitlök i olivolja är alltid en bra start. Nu hade vi en sk "sologarlic" som är mildare och som man kan ta mera av och stekte den tillsammans med trattkantareller från frysen. Vi blandar ner det kokta riset (kokt med en grönsaksbuljongtärning) och soltorkade tomater.

I salladen hade vi olika sorters grönsallad, rödlök, solrosfrön och röda berberisbär som är ett C-vitaminrikt torkat bär.

Rödbetorna är kokade, avsköljda och skivade direkt efter kokningen med kokboksförfattaren Anna Bergenströms valnötsdressing.
50 gr valnötter
1 msk vinäger
1 dl olja
1 dl vatten mixas i matberedare eller mixer.

Fetaosten kan med fördel gratineras, man lägger den i den smord form och gratinerar den på 225 grader. Först ser den smält och lite bubblig ut med den stelnar snart till och är god att servera till ris och vegetariska rätter precis som man kan få på vegetarisk restaurang i Gamla stan i Chania på Kreta.
Hälningar mamma

Inga kommentarer: