lördag 6 december 2008

Klassisk barnmat

Makaronilåda

4 dl makaroner
1 gul lök
4 slantade sojakorvar
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
Pressad vitlök
Salt, peppar
Ett par droppar tabasco

Koka makaronerna. Stek löken och sojakorvarna tills löken blir genomskinlig. Vispa ihop mjölk, ägg och kryddorna. Blanda makaroner, sojakorv och lök i en ungssäker form. Häll över äggsmeten. Toppa med riven ost. Gratinera i ugnen på 200 grader i 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

Näringsvärde: Sojakorv, ägg och ost ger tillsammans bra med protein. Komplettera gärna med lite råkost t.ex. rårivna morötter eller strimlad vitkål för att höja näringsvärdet på måltiden.



Quornfärssås och spaghetti

1/2 paket quornfärs
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 grön paprika
1 buljongtärning
Olja till stekning
1 pressad vitlöksklyfta
Någon god örtkrydda, t.ex. timjan
ev. ett par droppar tabasco
Salt, peppar
Soja

Hacka löken och paprikan och fräs tillsammans med vitlöken ett par minuter. Häll i quornfärsen och stek den mjuk tillsammans med soja. Häll över krossad tomat och lägg i buljongtärningen. Späd eventuellt med lite vatten. Tillsätt örtkrydda, tabasco och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop en stund och servera med nykoktspaghetti.

Näringsvärde: Quorn är en bra proteinkälla och den gröna paprikan ger järn som det också kan vara bra att tänka extra på när man äter vegetariskt.

Inga kommentarer: