lördag 29 november 2008

Äntligen får hon vara med och äta!
















Den här veckan har det varit full fart. Min morbror och moster har varit här och lekt med barnen och fått lite kläder till klädinsamlingsprojektet till barnhemsbarn i Ryssland. De ska åka om några veckor, och treåringen tycker att det verkar väldigt spännande, även om han inte är riktigt säker på vad Ryssland är för något.
Sen har mormor och morfar varit här och haft julbak. Pepparkaksdeg är mums tycker treåringen, men det blir faktiskt lite deg över till några pepparkakor också!
Helgens stora händelse i matväg har ändå varit att bebisen fått sin första smakportion. Eftersom hon är inne i en period när hon tycker att det är ganska överskattat att sova är hon konstant trött istället, men lyckades ändå sitta i stolen och smaska i sig några teskedar potatispuré. Festligt! Uppenbart lycklig över att få göra samma sak som hon sett alla andra i familjen göra ett bra tag nu.


Här kommer ett enkelt och snabblagat recept på en thai-inspirerad gryta:

Grönsaksgryta med kokosmjölk ( 4 personer)

Ett halvt blomkålshuvud
3 morötter
1 gul lök
1 röd paprika
2 dl gröna ärtor (frusna)
100 g broccoli (frusen)
400 ml kokosmjölk
1/2 buljongtärning
1 vitlöksklyfta
soya
gul curry
koriander
Salt, peppar


Skär alla färska grönsaker i stavar och dela blomkålen i lagom bitar. Skiva löken. Fräs i lite olja tillsammans med vitlöken, soyan, curryn och koriandern. Häll över kokosmjölken och låt koka tillsammans med buljongtärningen under lock på svag värme tills grönsakerna börjar mjukna. Lägg i de frusna ärtorna och broccolin och låt dem ligga i tills de har mjuknat. Servera tillsammans med råris.


Här är ett recept på en ädelost lasagne som min kära make lagade tidigare i veckan:


Ädelostlasagne med broccoli

5 champinjoner
Tio broccolibuketter
2 dl ärtor
Lasagneplattor
Ädelost efter smak
En näve hackade cashewnötter
3 dl Milda minimat
Riven ost
Balsamvinäger
Örtsalt och peppar
Förkoka broccoli och ärtor. Dela och stek champinjonerna med vitlök och låt balsamvinäger koka in på slutet. Dela broccolin i ganska småbitar.
Varva lager med broccoli, ärtor, ädelost, milda minimat, cashewnötter, riven ost, salt, peppar och lasagneplattor.















Inga kommentarer: