tisdag 11 november 2008

Att vara vegetarian från starten


För oss var det aldrig någon diskussion huruvida vårt barn skulle bli vegetarian eller inte. Vi är båda vegetarianer sedan lång tid tillbaka och att laga något annat åt den tredje familjemedlemmen var otänkbart. Så det var bara att sätta igång och skaffa sig kunskaper om hur det skulle gå till. Jag hade turen att redan på MVC få en barnmorska som själv var vegetarian (ren slump) och som gett vegetarisk kost till alla sina tre barn. Därför fick jag redan under graviditeten bra stöd och råd hur vi kunde gå till väga.
Vill man ge sitt barn en vegetarisk kost har man inte något annat val än att ställa sig och mosa maten själv. Inte för att själva mosandet i sig gör dig till en bättre förälder, utan för att det urval av vegetariska rätter som finns på burk inte innehåller tillräckligt med protein för att utgöra den enda födan. Däremot är det bekvämt att ha som komplement.


Så vi komponerade små mosrätter av linser, bönor, rotfrukter, grönsaker majs, ärtor och diverse kryddor. Ibland blev det succé, och vissa rätter rörde han knappt. Det var bara att experimentera sig fram. Men idag har vi i alla fall en ganska matglad pojke som äter i stort sett allt utom svamp och spenat. Det är väldigt bekvämt att kunna laga samma mat till hela familjen!

Då hade vi heller inte någon speciell bok att luta oss mot, men när det nu snart är dags för bebisen att börja med smakportioner och annat kommer vi att ta hjälp av häftet "Grön barnmat" av Elisabeth Kylberg och Åsa Strindlund (Gothia förlag).

1 kommentar:

Maja Glad sa...

Den här helt otroligt gulliga ungen känner jag igen!