måndag 10 november 2008

Gud, rotsaker och syndiga begär

Idag har vi varit på kyrkans öppna förskola för första gången och det är helt ok! Mer socialt och avslappnat än religiöst. Det avslutas dock med en liten ceremoni där barnen får tända varsitt ljus. Treåringen hinner hålla sitt ljus c:a 5 sekunder innan han lyckas bryta av det och blir ganska ledsen för det, men den snälla personalen låtsas inte se och ger honom ett nytt ljus.
Gud förstår nog att man måste testa hur hållbara de där smala ljusen är egentligen...

Jag blir galet sugen på att köpa hem ett par feta pizzor till middag när jag går en snabb runda med barnvagnen i snålblåsten. Men med helgens synder (cheesecake, chokladbiskvie och ostbågar) i färskt minne bestämmer jag mig för att hålla mig till den ursprungliga middagsplanen, rotsakspytt med stekt ägg och basilikayoghurt. Det är ju trots allt bara måndag...

Rotsaker är väldigt underskattade tycker jag. Det är både billigt och gott, och inte särskilt krångligt att tillreda. Bara att skala, tärna och förkoka i c:a 10 min. Sedan fräsa lätt i panna tillsammans med lök och kryddor. Andra tillagningsalternativ är att rosta i ugnen (tar lite längre tid, c:a 45 min) eller göra en rotsaksgratäng. Eller varför inte klassiskt rotmos.
Treåringen upphör aldrig att förvåna mig, han småäter rå kålrot före maten! Det är faktiskt inte särskilt gott...

Basilika yoghurt

3 dl turkisk yoghurt
1/2 msk hackad basilika (fryst)
1 msk honung
c:a 10 hackade valnötter
1 pressad vitlöksklyfta
Örtsalt efter smak

1 kommentar:

Maja Glad sa...

Dalai Lama berättar i en av hans böcker att han var hopplös på att ha sönder saker som barn. När han fick en ny lekak så hade han genast sönder den. Han blev ju rätt fridsam ändå.