lördag 6 juni 2009
Baksidan av ekoreko
Imorgon ska återvinningen väck, annars kommer jag införa återvinningsstopp och pula ner varenda tidning, glasburk och gammalt flingpaket i soporna. Det finns inte ett kärl som inte svämmar över och orsakar trafikstockningar i tvättstugan. Å, vad jag önskar att vi var som alla andra, normala familjer med välstädade tvättstugor som punktligt åker till återvinningsstationen klockan 12 varje söndag!
fredag 5 juni 2009
Bloggtipset - Korna slår tillbaka
Det kommer såklart inte att hända. Men när man leker med tanken att djuren faktiskt skulle få nog och börja göra motstånd kan det bli precis hur roligt, bisarrt och galet som helst. Och samtidigt rätt så allvarligt och brutalt. Ungefär som i animationen Cows with guns av Bjørn-Magne Stuestøl, som jag hittade hos Loba. Se den! (Men skyll inte på mig om låten till animationen fastnar på hjärnan sen...)
Loba skriver bloggen Liv som för övrigt är en rörande och läsvärd blogg med vackra bilder. Mycket handlar om Lobas längtan efter att få ett barn, men också om vego-relaterade tankar och ting. Och en hel del annat.
Loba skriver bloggen Liv som för övrigt är en rörande och läsvärd blogg med vackra bilder. Mycket handlar om Lobas längtan efter att få ett barn, men också om vego-relaterade tankar och ting. Och en hel del annat.
För oss som inte slänger ihop en deg med vänsterhanden...
....finns det nu en trevlig nyhet i brödhyllan. Saltå Kvarns Barsja bröd bakat på biodynamiskt odlat mjöl. Helt utan tillsatser och konstigheter. Jag kan bara krasst konstatera att jag inte lyckades plussa på mina husmorskunskaper med veckovisa brödbak den här föräldraledigheten heller, så för mig är det en välkommen nyhet!
torsdag 4 juni 2009
Vad händer när mammor tar time-out?
Nu tänkte jag berätta vad som händer när man spenderar TVÅ förmiddagar med att sova och gosa tillsammans med en febrig bebis på soffan i vardagsrummet, istället för att ägna sig åt det vanliga "plocket".
Och eftermiddagarna med att åka runt i bilen mellan vårdcentralen, dagis och Makens jobb. Och kvällarna med att sitta på föräldramöte, åka på student-uppvaktning eller spela Korp-fotboll i ösregn.
Alla som har minst två barn under sju år, vet säkert redan detta:
1. Hela tvättstugan håller på att svämma över av osorterad tvätt.
2. Hela hallen är full av ouppackade påsar och smutsiga träningskläder.
3. Golvet i hallen under de ouppackade påsarna är fullt av grus.
4. Diskstället är fullt av disk och ursköljda mjölkkartonger som borde förpassas till sina återvinningskärl.
5. Återvinningskärlen i sin tur håller på att svämma över för att ingen varit till återvinningsstationen med dem.
6. I regnet på baksidan hänger några ledsna, blöta kläder som hängdes på tork en solig dag för jättelänge sen.
7. Blommorna slokar i sina krukor.
8. Kryddorna på köksbrädet sjunger på sista versen.
9. Köksbordet är fullt av tidningar. Som ingen hunnit läsa.
10. Huvudet är fullt av saker som man måste komma ihåg att göra eller samtal man måste ringa.
När man får tid.
Och eftermiddagarna med att åka runt i bilen mellan vårdcentralen, dagis och Makens jobb. Och kvällarna med att sitta på föräldramöte, åka på student-uppvaktning eller spela Korp-fotboll i ösregn.
Alla som har minst två barn under sju år, vet säkert redan detta:
1. Hela tvättstugan håller på att svämma över av osorterad tvätt.
2. Hela hallen är full av ouppackade påsar och smutsiga träningskläder.
3. Golvet i hallen under de ouppackade påsarna är fullt av grus.
4. Diskstället är fullt av disk och ursköljda mjölkkartonger som borde förpassas till sina återvinningskärl.
5. Återvinningskärlen i sin tur håller på att svämma över för att ingen varit till återvinningsstationen med dem.
6. I regnet på baksidan hänger några ledsna, blöta kläder som hängdes på tork en solig dag för jättelänge sen.
7. Blommorna slokar i sina krukor.
8. Kryddorna på köksbrädet sjunger på sista versen.
9. Köksbordet är fullt av tidningar. Som ingen hunnit läsa.
10. Huvudet är fullt av saker som man måste komma ihåg att göra eller samtal man måste ringa.
När man får tid.
Vegetarisk GI: Quinoasallad med kokt ägg och quornbitar + Bebisbonus
Den här salladen var inte direkt någon smaksensation, men helt okej på en vardag. Dessutom är den väldigt GI-rätt, för den som bryr sig om det. Protein från både ägg, quornbitar och quinoa. Bebisen fick smaka quinoa för första gången, och var väl inte dirket överförtjust. Men så är hon också sjuk och aptiten dålig överlag. Vi provar igen när hon blivit lite piggare!
4 personer
2 dl quinoa
1/2 gurka
1 röd paprika
3 ägg
1/2 påse quornbitar
10 champinjoner
1/4 isbergssallad
1/2 ask cocktailtomater
1 röd lök
Koka äggen och quinoan. Skiva champinjonerna och stek dem tillsammans med quornbitarna i rapsolja och grillkrydda tills de är genomstekta. Dela cocktailtomaterna och skiva allt annat i behändig salladsstorlek. Blanda och smaka av med rapsolja, örtsalt och peppar. Ät gärna en örtdressing gjord på ekologisk créme fraiche till. Det hade jag gjort, om jag haft någon hemma vill säga.
Bebisbonus
Rör ihop quinoa med små bitar av kokt äggvita och smör. Servera stora bitar av grönsaker som de kan äta på själva (om de klarar det) eller hacka smått.
onsdag 3 juni 2009
Mozarella-gratinerade tomater och färskpotatissallad + Bebisbonus

Tomater i ugn är enkelt att göra och ett trevligt tillbehör som gör att måltiden känns lite festligare. Och så här års kan man naturligtvis inte få nog av färskpotatis, vi gillar att äta den tillsammans med parmesan i en ljummen sallad!
Mozarella-gratinerade tomater (4 st)
4 tomater
125 g mozarella (1 pkt)
Olivolja
Örtsalt
Peppar
2 tsk torkad oregano
Sätt ugnen på 225 grader. Riv mozarellan och blanda den med oreganon, en skvätt olivolja, örtsalt och peppar. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem. Lägg i mozarellafyllningen. Häll lite olivolja i botten på en ugnsfast form och lägg i tomaterna. Gratinera i ugnen i c:a 8-10 minuter.
Färskpotatissallad med parmesan
Skrubba och koka så mycket färspotatis du behöver. Koka gröna bönor, hacka röd lök fint och skär paprika i tunna strimlor. Riv ett par dl parmesan. Blanda potatis, bönor, lök och paprika. Rör ner parmesanen sist medan potatisen fortfarande är varm. Slå på lite olivolja och smaka av med provencalsk örtkrydda, flingsalt och svartpeppar.
Bebisbonus (10 månader)
Spara lite färskpotatis, riven mozarella och gröna bönor som du klipper/skär i små bitar och blandar till en sallad. Smaka av med fransk örtkrydda och servera tillsammans med keso.
Var finns tilliten?
Ikväll har jag varit på föräldramöte på Treåringens dagis. I vår kommun är det så att i vissa områden är föräldrapåverkan ungefär noll. Två av trettio kommer till föräldramötena. I området där vi bor är det tvärtom, föräldrar ordnar barnvakt så att både mamman och pappan kan närvara på föräldramötet. Och klaga.
För är det någon yrkesgrupp som det är fritt fram att tala om för hur de ska sköta sitt jobb så är det lärare och förskollärare. Alla vet själva vad som är bäst för deras egna barn och har ingen som helst tillit till att pedagogerna faktiskt försöker göra det som är bäst för alla barn.
Förändringsarbete ska ge resultat på ett par månader, annars kan man lika gärna hålla kvar vid det gamla. Tycker föräldrarna. För mig gick gränsen när föräldrarna undrade varför pedagogerna inte frågat dem när de gjorde gruppindelningarna inför hösten, varför vi föräldrar inte fått vara med och bestämma grupperna. Då slutade jag lyssna.
För är det någon yrkesgrupp som det är fritt fram att tala om för hur de ska sköta sitt jobb så är det lärare och förskollärare. Alla vet själva vad som är bäst för deras egna barn och har ingen som helst tillit till att pedagogerna faktiskt försöker göra det som är bäst för alla barn.
Förändringsarbete ska ge resultat på ett par månader, annars kan man lika gärna hålla kvar vid det gamla. Tycker föräldrarna. För mig gick gränsen när föräldrarna undrade varför pedagogerna inte frågat dem när de gjorde gruppindelningarna inför hösten, varför vi föräldrar inte fått vara med och bestämma grupperna. Då slutade jag lyssna.
Vego-vänliga barnböcker!
Efter att ha legat i sovkoma på mitt bröst hela förmiddagen är Bebisen återigen Little miss Sunshine. Hon bara lyfte på huvudet ibland för att kolla att jag inte lagt ner henne i sängen eller något annat dumt. Jag känner mig också så pass pigg efter att ha legat orörlig på soffan i säkert två timmar att jag tänkte tipsa om ett par barnböcker. Som bekant tycker jag ofta att barnböcker ger en skev bild av verkligheten när det kommer till barn och djur.
Här har ni dock två vego-vänliga barnböcker:
Dagisupproret är författad av Henrik Engström och Min utflykt med dagis är skriven av Gabriella Terneborg, Djurens rätts kampanjcoach och kokboksförfattare. Illustratör till båda böckerna är Matilda Salmén. Här på Djurens rätts hemsida kan ni läsa vad böckerna handlar om och göra beställningar!
Det regnar ute, det regnar inne
Idag har jag absolut ingenting att skriva om. Och jag känner mig inte tillräckligt kreativ för att hitta på något heller, så jag ska se till att få i mig dagens första kopp kaffe och peppa mig själv till att bli på lite bättre humör. Stackars Bebisen har feber och äntligen lyckats komma till ro efter en hutt alvedon. Treåringen har jag följt till dagis i gummistövlar och full regnmundering. Det verkar bli en sådan vecka.
tisdag 2 juni 2009
Liten bebislunch: Gräddkokt cous cous och äggröra med dragon (8 mån)
Om man tycker att bebisen behöver få i sig lite extra fett kan man prova att låta koka cous cousen koka i grädde istället för vatten. I alla fall garanterat gott!
Du behöver:
1/2 dl cous cous
1/2 dl gröna ärter
1, 5 dl + 2 msk grädde
1/2 tsk tomatpuré
1 ägg
1 klick smör
1/2 tsk torkad dragon
Koka grädden och ärterna i grädden i 5 minuter. Rör ner tomatpurén. Gör en vanlig äggröra (smält smör i botten på kastrullen och vispa i ett ägg och 2 msk grädde el. mjölk) och smaksätt genom att smula ner torkad dragon. Mycket populärt!
Med fingrarna i jorden
Igår tog jag äntligen tag i projekt "framsidan på huset." Det är märkligt vad mycket harmoni en påse blandade perenner och lite ny jord kan ge till själen. Frid är vad jag känner när jag blickar ut över stenplattorna som inte längre har tjocka remsor av ogräs mellan sig. Nu ser det åtminstone ut som att huset är bebott av anständiga människor som har vett att vårda sin trädgård.
måndag 1 juni 2009
Svar på Linda Skugges öppna brev till alla bebismammor
Linda Skugge har på tidningen Föräldrar & Barns hemsida skrivit ett öppet brev till alla bebismammor. Det går ut på att alla bebismammor ska sluta hetsa varandra till att vara så präktiga, och istället spendera mer tid med våra bebisar. För att förstå mitt svar ska man alltså helst läsa Skugges brev först.
Om man vill kan man finna en baksida av allting. Det lyckas Linda Skugge bra med i sitt brev. Hon lyckas vända det faktum att ökad ekomedvetenhet leder till att allt fler mammor vill ta miljöansvar och gärna lagar sin egen barnmat, till något negativt. För vi ska inte vara så präktiga. Vi ska inte lägga tid på att stå och mosa ekologiska puréer när man kan köpa en glasburk i affären. Mammor som mosar är nämligen självrättfärdiga och ser ner på mammor som inte gör det, eller? Det verkar vara utgångspunkten för hennes brev, eftersom vi tydligen hetsar varandra och ger varandra dåligt samvete.
Men tänk om det är så här, att det faktiskt är enkelt och roligt att laga barnmat. På Skugge låter det som att det är extremt tidskrävande och prestationsbaserat, men det är inte krångligare än att laga mat till sig själv. Det är ingen som tycker att vi ska köpa hämtmat i en glasburk till oss vuxna dagligen bara för att tar sån tid att laga mat och vi skulle kunna umgås istället.
Och faktiskt, lagar man maten till bebisen själv sparar man i runda slängar en tjuga om dagen. Det blir rätt mycket pengar att lägga på hämtmat till familjen ibland.
Jag talar inte om för någon annan hur de ska göra med sina bebisar, jag inspirerar och hjälper gärna den som själv vill och är intresserad. Men tycker man inte om att laga mat och har råd att alltid köpa mat på burk får man gärna göra det, det lägger inte jag mig i. Det är väl inte den mest hållbara lösningen, men det går att klimatkompensera på andra sätt. Säkert kan man hitta på något kreativt att göra med alla glasburkarna man samlar på sig också. Ljuslyktor till exempel!
Låt bara mig få ta mitt miljöansvar ifred. Låt mig få bestämma vad mina barn ska äta så kan du bestämma vad dina barn ska äta. Och låt bli att generalisera, jag skulle gärna dricka mycket mer latte om jag kunde, men jag har viktigare saker att göra. Som att gosa och leka med mina barn och då och då ge dem en hemlagad måltid. Om det är okej med dig Linda.
Om man vill kan man finna en baksida av allting. Det lyckas Linda Skugge bra med i sitt brev. Hon lyckas vända det faktum att ökad ekomedvetenhet leder till att allt fler mammor vill ta miljöansvar och gärna lagar sin egen barnmat, till något negativt. För vi ska inte vara så präktiga. Vi ska inte lägga tid på att stå och mosa ekologiska puréer när man kan köpa en glasburk i affären. Mammor som mosar är nämligen självrättfärdiga och ser ner på mammor som inte gör det, eller? Det verkar vara utgångspunkten för hennes brev, eftersom vi tydligen hetsar varandra och ger varandra dåligt samvete.
Men tänk om det är så här, att det faktiskt är enkelt och roligt att laga barnmat. På Skugge låter det som att det är extremt tidskrävande och prestationsbaserat, men det är inte krångligare än att laga mat till sig själv. Det är ingen som tycker att vi ska köpa hämtmat i en glasburk till oss vuxna dagligen bara för att tar sån tid att laga mat och vi skulle kunna umgås istället.
Och faktiskt, lagar man maten till bebisen själv sparar man i runda slängar en tjuga om dagen. Det blir rätt mycket pengar att lägga på hämtmat till familjen ibland.
Jag talar inte om för någon annan hur de ska göra med sina bebisar, jag inspirerar och hjälper gärna den som själv vill och är intresserad. Men tycker man inte om att laga mat och har råd att alltid köpa mat på burk får man gärna göra det, det lägger inte jag mig i. Det är väl inte den mest hållbara lösningen, men det går att klimatkompensera på andra sätt. Säkert kan man hitta på något kreativt att göra med alla glasburkarna man samlar på sig också. Ljuslyktor till exempel!
Låt bara mig få ta mitt miljöansvar ifred. Låt mig få bestämma vad mina barn ska äta så kan du bestämma vad dina barn ska äta. Och låt bli att generalisera, jag skulle gärna dricka mycket mer latte om jag kunde, men jag har viktigare saker att göra. Som att gosa och leka med mina barn och då och då ge dem en hemlagad måltid. Om det är okej med dig Linda.
En vegetarisk vardagsgrillning: Grönsaksspett med gult ris och salsa + Bebisbonus
Att grilla grönsaksspett kräver inte så mycket förberedelser och är tacksamt att göra en skön vardagskväll när man helst inte vill gå in och laga mat. Man bara skär allt i lagom bitar och penslar med grillolja. Sen får det ligga på grillen tills allt mjuknat och fått färg. Köp färdig grillolja eller gör egen enligt receptet nedan:
Grillolja
½ dl ketchup
½ dl olja
½ dl vatten
2 msk soja
Några droppar liquid smoke
½ msk american bbq spice
2 tsk salt
1 tsk peppar
Häll allt i en kastrull och låt det koka ihop ett par minuter innan du penslar spetten med den.
6 st spett
12 champinjoner
3 sojakorvar
1 röd paprika
1 röd lök
6 små broccolibuketter
Träspett som läggs i blöt en stund innan
Vill man ha gult och fint ris att äta till är det bara att fräsa riset i lite olja tillsammans med gurkmeja innan man kokar det! Salsa köpte vi färdig för att allt skulle gå så smidigt som möjligt.
Till bebisen kan man göra ett litet grillpaket. Maken tinade broccoli och ärtor och lät dem ångas på grillen tillsammans med lite olja och kanel och paprikabitar. Mycket uppskattat!
Teknikstressad
I morse sprang jag runt och fotade till en grej. Plötsligt visste jag givetvis inte var jag hade lagt digitalkameran, och den MÅSTE jag ha hela tiden. För det kan ju dyka upp något jag vill fota. Min första tanke var att jag skulle ringa till den. Mycket intelligent.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)