torsdag 24 februari 2011

Blomkålsgratäng med knaperstekt vegobacon



Receptet är hämtat ur Buffé nr 2/11. En god vardagsrätt tycker jag att det var, man behöver variera sig ibland, det är så lätt att hamna i invanda mönster!

4 personer


1 stort blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 burk créme frachie
2 dl mjölk
200 g riven cheddarost
3-4 skivor vitt bröd med kanterna kvar (går att byta ut mot ströbröd)
1 kvist rosmarin
1 paket vegbacon

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Skala och finric vitlöken. Blanda créme fraiche och mjölk med hälften av den rivna vitlöken och riven ost. Häll såsen lver blomkålen. Mixa brödskivorna med rosmarinkvisten till ett ströbröd med en stavmixer eller i matberedare. Strö över resten av osten på gratängen och det mixade brödet. Ringla 2 msk olja över. Gratinera i ugnen 50-60 min, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk. Stek vegbaconbitarna i en stekpanna och servera tillsammans med gratängen och en grönsallad.

söndag 20 februari 2011

Vegetarisk veckomatsedel


Har varit dålig på att blogga den här veckan, tiden och energin har liksom gått åt till att jobba. Och sova. Och hålla värmen i kylan!

Här är i alla fall den planerade maten för veckans vardagskvällar:

Måndag: Gratinerad blomkål med knaperstekt vegobacon och grönsallad. Recept från senaste Buffé.

Tisdag: Cous cous-sallad med kikärter och örtkryddad tomatsås.

Onsdag: Makaroner och sojabullar

Torsdag: Stekt halloumi och varm sallad med haricot vert, strimlad morot och rostade solroskärnor.

Bonustipset: I helgen åt vi canneloni på en omgjord variant av det här receptet och jordgubbsparfait enligt det här receptet. Mycket populärt!

torsdag 3 februari 2011

Näe, nu är det dags att börja matplanera igen!



Har den här veckan insett att jag åter ska ta en aktiv del i att LAGA maten i det här hushållet. Maken är tillbaka på jobbet (efter att ha pluggat ett år) med allt vad det innebär med senare dagar och vardagspussel. Plötsligt är det jag som står där halv sex och glor hålögt in i kylskåpet medan barnen vrålar att de vill ha mer vindruvor och undrar om jag verkligen ska orka skala en morot till den där grytan som barnen ändå kommer vara totalt ointresserade av. Spontan "kreativitetsmatlagning" av det som finns hemma passar Maken, inte mig och min välplanerade natur. Jag vill liksom veta redan i bilen på väg hem från jobbet vad det är jag ska laga när jag kommer hem. Så... nu ska det införas veckomatlistor med maträtter anpassade till dagens "stressnivå"...

Så det ni ser här är en sista rest av vår "oplanerade kost". Sojabönor ur frysen och bladspenat tillsammans med en skvätt passerad tomat och vitlök fick bli fyllningen till den ensamma squash jag hittade i kylskåpet. Fräste på fyllningen i smör och toppade sen med riven ost. En liten burk majs och en hackad tomat fick duga som sallad. Fullkornspasta till det. Nästan så man skulle kunna tro att det var planerat.

söndag 30 januari 2011

Alla dessa dagar som kom och gick...


(Fotot på lilltjejen har Tant C tagit genom skyltfönstret på Lush-butiken i Götgatsbacken)

...inte visste jag att det var livet! Välkända rader av afroistiker Stig Johansson. Så här års, när mörkret och kylan så lätt slår klorna i både kropp och själ, måste jag ständigt påminna mig själv att det är livet som pågår här och nu. Att börja drömma och längta efter våren och sommaren redan nu är på något sätt lite... okonstruktivt. Om man hela tiden lever i framtiden så missar man ju så stor del av livet!

Så här försöker jag samla kraft att vara i nuet:

  • Klär mig i färgglada kläder - Kan tyckas trivialt, men det höjer i alla fall mitt humör! Färgglada nagellack har samma effekt.
  • Ser till att handla frukt och grönsaker i så många olika färger och former som möjligt. Och äter upp dem!
  • Sänker prestationskraven, både på jobbet och hemma. Ligger hellre och gosar en stund extra med barnen i soffan än skyndar mig plocka ur diskmaskinen. Den ska ju ändå bara fyllas igen. Rullar ihop mig till en boll och läser under täcket istället för att passa på att städa när barnen är ute och leker.
  • Försöker träffa familj och vänner under enkla och avslappnade former. Bjuder på pasta eller träffas på stan och fikar. Det är också okej att se en bra film tillsammans om alla är trötta.
  • Går ut och hämtar dagsljus så fort jag får chansen. Gärna över ett snöigt fält så att solens strålar kan reflekteras och verkligen omsluta mig.
Jag vet att jag ofta ställer den här frågan, men det är bland det bästa med att ha en blogg, att man kan få tips och inspiration av andra, hur gör du för att fånga dagarna, även de mörka och kalla?

tisdag 25 januari 2011

Status: Hemmafru



Hemmafru. Mitt behov av att kommunicera med omvärlden blir plötsligt så väldigt påfallande. Kollar mailen, kollar jobbmailen, uppdaterar min status på facebook flera gånger och så nu bloggen. Ändå kan man inte säga att min frånvaro från arbetslivet varit särskilt lång. Närmare bestämt en helg och två vabbdagar. Men ändå, måste hela tiden få bekräftelse på att man fortfarande existerar. Som om det lilla livet inte räknas, kramarna, ens oumbärliga roll som förste tröstare när någon av de små snubblat på tröskeln och slagit knät. Måste bli bättre på att vara här och nu. Bland hemlagat potatismos, burkbönor och paprikabitar och glitterfärg och UNO-kortspel och Hello Kitty-pussel. Och slagsmål om verktygslådan. Och det ligger fyra små broccolibuketter på stolen där man tänkt sätta sig. Och pussar som är så blöta att man måste hejda sig från instinkten att torka bort dem. Jobba ska man ju göra hela livet ändå.

söndag 23 januari 2011

Irriterande och fantasilöst



I veckans söndagsbilaga presenterar DN en grön festmeny av kocken Stefan Eriksson som bland annat blev årets kock 2005. Kul, tänkte jag, tills jag såg att huvudrätten bestod av något som mest liknande ugnsbakade rotfrukter med en sås till. Inget annat. Sedan stod det i ingressen att man gärna kunde ha en "smörstekt gös" eller "kolgrillad hängmörad högrev" till. Rätta mig om jag har fel, men ska inte en duktig kock kunna komma fram med ett vegetariskt alternativ till gösen och högreven? Eller tror man att vegetarianer nöjer sig med att äta "tillbehören" när det är fest? Ett tips till DN; googla runt lite på nätet istället för att anlita en mästerkock som ändå inte är intresserad av vegetarisk mat.

tisdag 18 januari 2011

Koka soppa på en spik eller laga mat på typ ingenting

Nej, det här är inte ett recept på soppa, utan mat enligt principen "vi har ingenting hemma med lagar mat ändå". Januari är ju känd för att vara en knaper månad, och visst känns det även hemma hos oss att december bjöd på en hel del ekonomiska utsvävningar. Och när man inte har något alls hemma, då är stuvning grejen. Så enkelt och gammeldags att man knappt tänker på det, men barnen älskar det! En stuvning kan du höfta till genom att smälta en klick smör i en kastrull, tillsätta ett par msk mjöl medan du vispar frenetiskt och häll sedan på mjölk och fortsätt vispa tills det tjocknar. Smaksätt med spenat, vitkål, svamp, riven ost eller vad som finns i kylskåpet. Spenat kan tinas först i botten på kastrullen, innan du gör själva stuvningen.
Här finns ett grundrecept på stuvning från Tasteline för den som vill ha exakta mått!



Billig måltid 1:

Fullkornsbulgur (något gryn har man ju alltid hemma)
Stuvad spenat
Sallad på råriven morot, russin och senapsdressing



Billig måltid 2:

Ris
Stuvad vitkål
Rostade sojabönor med flingsalt

tisdag 11 januari 2011

Testa att göra egen chokladmousse



På nyårsafton blev vi bjudna på den här efterrätten som bokstavligen smälte i munnen. Jag har inga exakta mått eller så, eftersom jag inte lagat det själv, men jag tror att det är ungefär så här man gör. Den som vågar testa får gärna komma med måttangivelser!

Du behöver:

Ett ägg
Vit blockhoklad
Vispgrädde
Jordgubbar
Lime
Honung

Gör så här:

Vispa ett ägg. Smält vit blockchoklad i vatten bad. Rör ner chokladen i det vispade ägget. Vispa grädden fluffig och blanda med chokladen och det vispade ägget. Smaka av för att se om du vill ha mer chokladsmak. Dela jordgubbarna i bitar. Blanda pressad lime med honung tills du får en lagom balans mellan surt och sött. Häll över jordgubbarna. Ställ chokladmoussen kallt några timmar innan servering, toppa med jordgubbarna precis innan. Gudagott.

söndag 9 januari 2011

Brysselkål med rostade mandlar och fetaost



Brysselkål är min favorit på julbordet, det är lätt att glömma att brysselkål egentligen funkar lika bra året om eftersom det är så starkt förknippat med julen. Svärmor gjorde den här varianten till julbordet, och den kommer vi definitivt att ta med oss som en både lyxig och smidig vardagsrätt!

Du behöver:

Brysselkål
Skalade mandlar
Ett paket fetaost
En rödlök
(Valnötter)
Smör eller olja att steka i
Salt och peppar

Gör så här:

Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Du måste röra hela tiden så att de inte bränns fast. Koka brysselkålen och dela i klyftor. Fräs brysselkålen i smör eller olja tillsammans med lite salt och peppar. Blanda den frästa brysselkålen och mandlarna med smulad fetaost och tunt skivad rödlök. Tillsätt även valnötter för lite extra omega 3. Ät tillsammans med pasta eller bulgur eller ha som en rätt på buffébordet.

söndag 2 januari 2011

En nypa vinter

Det finns många olika spännande varianter av flingsalt i mataffärerna, allt från svamp till chili, men den mest udda kombinationen fick vi i den här otroligt fina lilla burken:



Kaffeböna, gran, nejlika och kanel... Förslag på hur det kan användas?

onsdag 29 december 2010

Remakeakuten - Få hjälp att fixa dina fynd!

Istället för att bränna dina sista slantar på mellandagsrean kan du göra en instats för miljön, och göra något roligt och keativt på en gång. Gå på en remake modeworkshop den 4-5 januari på Tumba konsthall. Tisdag och onsdag 13-15, ingen föranmälan krävs. Erik Annerborn är designer och stylist och hjälper oss att fixa de kläder vi tröttnat på eller som behöver ett lyft av något slag. Jag kommer att vara där, så säg gärna till om du också planerar att komma så kan vi ju byta ett par ord :)


(Bilden är lånad från Eriks presentation på Beckmans sida)

Kostnadsfritt och för alla åldrar!

Hallongottor



Jag är inte något stort fan av kakor, de har väl de flesta som läser bloggen räknat ut eftersom kakrecepten oftast lyser med sin frånvaro. Men när farmor har bakat hallongrottor går det inte att motstå, de är helt oemotståndliga! Och dessutom fina att titta på. Om jag någon gång ska baka småkakor kommer det att bli dessa. Recept finns hos Ica.

Palsternackskräm med dragon



Efter många dagar med den goda julmaten längtar både kropp och själ efter grönsaksbaserad mat. Mamma och pappa bjöd på en måltid delvis hämtad ur Miljöpartiets nya kokbok Gröna recept för godare mat. Palsernackskrämen är inspirerad från den men omgjord för att även passa veganer. Rödbetsbiffarna gjorde pappa efter eget huvud, av rivna rödbetor som blandades med fårost och maizena och formades till biffar. Till det går det utämärkt att äta en långpanna med blandade grönsaker och rotfrukter gjorda i ugnen. Brysselkålen kokades och stektes sedan i olivolja tillsammans med vitlök och flingsalt. Så gott!

4 personer

2 stora skalade palsternackor
1 skalad vitlökslyfta
50 g smör (kan uteslutas)
3 msk crème fraiche eller 3 msk imat (havrebaserat)
2 tsk dragon
1/2 citron
salt och peppar

Skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka tillsammans med vitlöken i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Lägg palsternackorna och vitlöken i en kannmixer tillsammans med crème fraiche eller imat, smör om du vill ha det, citron och dragon. Mixa till en slät kräm. Salta och peppra.

(Läs mer om kokboken)

tisdag 14 december 2010

Falafel med femåring



Falafel är en av fem-åringens absoluta favoriträtter. Han har dock inte riktigt trott på att man faktiskt kan göra dom själv, eftersom det är ett sånt där snabbmatsalternativ som vi ofta plockar direkt ur frysen. Det verkade i alla fall helt osannolikt, så vi bestämde oss för att göra det så att han fick se hur det gick till. Han stod för kryddningen så där finns det inga som helst mått... Falafel är dessutom trevligt på julbordet som alternativ till köttbullar, och det här receptet höll ihop väldigt bra vid stekningen!

4 personer


6 dl kokta kikärtor
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 skivor vitt torrt bröd
2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
Spiskummin
Koriander
Kanel
Gurkmeja
Stark paprikakrydda
Salt
Peppar
Persilja
Sesamfrön
Matolja

1) Rosta kikärtorna med kanel och spiskummin i en panna med lite olja.
2) Mixa kikärtorna, lök, vitlök och bröd i omgångar i en matberedare.
3) Tillsätt mjölet, kryddorna, sesamfrön och purén, under viss översyn om det är en femåring som kryddar. Kör smeten till en ganska slät puré, smaka av och prov forma en boll. Dom ska vara väldigt lätta att forma och inte kladda. Är den för blöt, tillsätt mjöl. Är den för torr tillsätt vatten.
4) Forma smeten till bollar modell mindre och stek i ganska mycket olja.
5) Se där falafel går visst att göra själv.

söndag 12 december 2010

Annorlunda ägg till julbordet.



1 ägg
½ msk majonäs
½ msk senap
½ msk vispad grädde
Rivet citronskal
Några droppar tabasco
Dill
Salt och peppar

1) Lägg ägget i kallt vatten och koka upp. Låt koka i 5 minuter. Skölj sedan äggen i kallt vatten
2) Dela ägget på mitten och ta försiktigt ut äggulan. Blanda äggulan, majonäsen, senapen, grädden, citronskalet, tabascon och kryddorna. Smaka av.
3) Lägg tillbaka röran i håligheten på ägget.

tisdag 7 december 2010

Man skulle kunna kalla det vegetarisk julskinka, men det låter lite sådär...


Jag ska börja testlaga lite julmat nu, kommer att lägga upp recepten om det blir bra.

Griljerade quornfiléer

6 quornfiléer
1 äggula
1 msk potatismjöl
1 msk honung
½ dl senap
några droppar tabasco
En redig nypa salt
Peppar
Ströbröd

1) Sätt ugnen på 225 grader
2) Koka quornfiléerna i buljong i 10 minuter.

(Om du har tid och ork kan du enkelt göra din egen buljong lätt:
Ta lite av vad som finns hemma, det här råkade finnas hos oss:
Grovhacka det gröna på purjon som man brukar slänga.
Skala 2 morötter och 2 palsternackor, dela dom i stora bitar.
Skala en bit kålrot och dela den.
Om lite vitkål ligger och dräller i kylskåpet kan man slänga i det med.
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
Salt och hela svartpepparkorn efter smak och tycke.
Eventuellt några droppar tabasco
1,5 liter vatten)

Lägg allt i en kastrull och koka ihop i 10 minuter.

3) Blanda äggula, potatismjöl, senap, honung, tabasco, salt och peppar i en skål med en slickepott tills det är klumpfritt.
4) Lägg quornfilléerna med den rundade sidan uppåt i en ugnssäker form smord med lite olja.
5) Bre på griljeringen med slickepotten på quornfiléerna, snåla inte. Strö på ströbrödet så att det täcker hela filéerna.
6) Låt dom gå i ugnen tills de får färg ca 15 minuter.