söndag 23 januari 2011

Irriterande och fantasilöstI veckans söndagsbilaga presenterar DN en grön festmeny av kocken Stefan Eriksson som bland annat blev årets kock 2005. Kul, tänkte jag, tills jag såg att huvudrätten bestod av något som mest liknande ugnsbakade rotfrukter med en sås till. Inget annat. Sedan stod det i ingressen att man gärna kunde ha en "smörstekt gös" eller "kolgrillad hängmörad högrev" till. Rätta mig om jag har fel, men ska inte en duktig kock kunna komma fram med ett vegetariskt alternativ till gösen och högreven? Eller tror man att vegetarianer nöjer sig med att äta "tillbehören" när det är fest? Ett tips till DN; googla runt lite på nätet istället för att anlita en mästerkock som ändå inte är intresserad av vegetarisk mat.

9 kommentarer:

Em sa...

word! sjukt tråkigt att de inte tänker längre..kunde ju ha kostat på sig att kolgrilla en bit quorn åtminstone..!

Puff sa...

Tänkte exakt samma sak jag. Samma sak om man kollar runt på lyxkrogarna i stan - de allra flesta ställen erbjuder RISOTTO som vegetariskt alternativ.

Nej. En kock är inte en kock om man inte klarar av all sorts mat

CrimsonAnna sa...

Det lät ju inte speciellt inspirerande-men det är en känsla jag ofta får-att lusten, kärleken och kreativiteten dör så fort ordet vegetarian nämns. Varför inte prata med en kock som blivit årets gröna kock eller jobbar med vegetariskt? Jag är också lite trött på det där med att alltid föreslå ett animaliskt tillbehör. Låt köttisarna komma på det själva tycker jag (det har ju vi vegos fått göra länge)

CrimsonAnna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Tycker ofta att det är sådär. Att dom tipsar om vilket kött man kan servera till. Likadant tycker jag det är tråkigt att "testlagarna" i Ica Buffé också alltid i andra testlagningen brukar lägga till något animaliskt.

Kockar borde känna sig utmanade att få tillaga något riktigt vegetariskt. Hade jag själv varit kock, så hade det varit utmaningarna man gillat med jobbet.

Dock kan jag nog förstå att dom gärna inte använder sig av quorn och dylikt då det är "halvfabrikat". Men det finns ju bönor och grönsaker och allt vad man kan komma på att använda till.

Vegomamman sa...

Em: Jag håller med!

Puff: Inte heller så inspirerande!

Anna:Så sant som det var sagt!

victor: ja, quorn är ju som sagt var inte det enda alternativet!

Anonym sa...

Håller fullständigt med dig!! Blev väldigt besviken på recepten...
/Alma

CrimsonAnna sa...

Som servering till-varför inte en snygg bönbiff? Jag har två riktigt bra recept som jag varierar mellan. Taffel.se:s avdelning "smakkamrat" har gett mig massor av värdefull inspiration. Jag tror det är där hemligheten ligger-att jobba med smaken.

Vegomamman sa...

Anna: Bra tips där, ska börja använda mig av Taffel lite flitigare!