söndag 30 januari 2011

Alla dessa dagar som kom och gick...


(Fotot på lilltjejen har Tant C tagit genom skyltfönstret på Lush-butiken i Götgatsbacken)

...inte visste jag att det var livet! Välkända rader av afroistiker Stig Johansson. Så här års, när mörkret och kylan så lätt slår klorna i både kropp och själ, måste jag ständigt påminna mig själv att det är livet som pågår här och nu. Att börja drömma och längta efter våren och sommaren redan nu är på något sätt lite... okonstruktivt. Om man hela tiden lever i framtiden så missar man ju så stor del av livet!

Så här försöker jag samla kraft att vara i nuet:

  • Klär mig i färgglada kläder - Kan tyckas trivialt, men det höjer i alla fall mitt humör! Färgglada nagellack har samma effekt.
  • Ser till att handla frukt och grönsaker i så många olika färger och former som möjligt. Och äter upp dem!
  • Sänker prestationskraven, både på jobbet och hemma. Ligger hellre och gosar en stund extra med barnen i soffan än skyndar mig plocka ur diskmaskinen. Den ska ju ändå bara fyllas igen. Rullar ihop mig till en boll och läser under täcket istället för att passa på att städa när barnen är ute och leker.
  • Försöker träffa familj och vänner under enkla och avslappnade former. Bjuder på pasta eller träffas på stan och fikar. Det är också okej att se en bra film tillsammans om alla är trötta.
  • Går ut och hämtar dagsljus så fort jag får chansen. Gärna över ett snöigt fält så att solens strålar kan reflekteras och verkligen omsluta mig.
Jag vet att jag ofta ställer den här frågan, men det är bland det bästa med att ha en blogg, att man kan få tips och inspiration av andra, hur gör du för att fånga dagarna, även de mörka och kalla?

6 kommentarer:

Camilla sa...

Jag tycker dina tips var jättebra för att ta vara på dagarna som rusar förbi.

Jag har kommit på att en motionsrunda antingen på längdskidor eller joggande gör mig betydligt piggare. Annars tycker jag också att man ska tillåta sig att kura i soffan och bara ta det lugnt med en bok, särskilt denna årstid.

Tant C sa...

Jag kör också med vitaminboosting denna tid på året. Unnar mig både färggranna plagg och små kulörta föremål som piffar till hemmet lite. Jag har en tendens att bli lite deppig januari-mars för att det bara känns som en lång väntan till vår och värme. Men än så länge känner jag mig bara lite mer introvert, meditativ och kreativ. Jag kurar under filt med bra skönlitteratur, stickar, prövar mig på lite skrivande, tar mig extra tid till att blicka inåt, vilar mer. Promenader och yoga flera gånger i veckan hela vintern har nog gjort sitt med.

Och i februari börjar jag förodla. Det är lycka.

yeska sa...

iår har jag kommit på något kontigt, jag attackerar oroshärdarna. trasselhörnen. Slänger och sorterar. Det får mig att känns mig så nöjd och glad!
Ett litet sudd i taget
så försöker jag anstränga mig och göra god mat

Jessica sa...

Jättebra tips! Känner så väl igen mig. Det är lite svårt att leva i nuet när allt känns grått och trist. Tack för inspirerande läsning!

Maja sa...

Jag fångar inte dagen. Jag längtar tills studierna är färdiga så jag får börja det riktiga livet, längtar till den korta sommaren, längtar till en dag då vi möjligen kan flytta söderut eftersom jag inte trvis så bra så långt norrut. Men nu har det börja hända något, tror jag. Jag har tagit itu med träningen, börja tänka mer JUST NU och ditt inlägg är en hjälp på vägen. Tack för det!

Vegomamman sa...

Camilla: Motion är superviktigt, jag blir helt obalanserad när jag inte rör på mig också!

Tant C: Tack finaste för dina tips! Bra idé att inreda med färg också! Mer tid till mitt eget skrivande har jag också unnat mig faktiskt, men sen är jag ju inte så där händig som du är med handarbete och så... Yogisk andning försöker jag få tid till också. En liten stund varje dag!

yeska: Absolu, man ska absolut inte underskatta harmonin i att rensa ur hörnen då och då! Skänker omedelbar tillfredsställelse!

Jessica: Härligt att du hittade lite inspiration!

Maja: Hoppas att du återfår din kraft! Du har i alla fall genom din blogg visat mig en otroligt häftig, stark och inspirerande tjej! Även om jag inte känner dig personligen!