Falafel är en av fem-åringens absoluta favoriträtter. Han har dock inte riktigt trott på att man faktiskt kan göra dom själv, eftersom det är ett sånt där snabbmatsalternativ som vi ofta plockar direkt ur frysen. Det verkade i alla fall helt osannolikt, så vi bestämde oss för att göra det så att han fick se hur det gick till. Han stod för kryddningen så där finns det inga som helst mått... Falafel är dessutom trevligt på julbordet som alternativ till köttbullar, och det här receptet höll ihop väldigt bra vid stekningen!
4 personer6 dl kokta kikärtor1 stor gul lök3 vitlöksklyftor3 skivor vitt torrt bröd2 msk vetemjöl1 msk tomatpuréSpiskumminKorianderKanelGurkmejaStark paprikakryddaSaltPepparPersiljaSesamfrönMatolja1) Rosta kikärtorna med kanel och spiskummin i en panna med lite olja.
2) Mixa kikärtorna, lök, vitlök och bröd i omgångar i en matberedare.
3) Tillsätt mjölet, kryddorna, sesamfrön och purén, under viss översyn om det är en femåring som kryddar. Kör smeten till en ganska slät puré, smaka av och prov forma en boll. Dom ska vara väldigt lätta att forma och inte kladda. Är den för blöt, tillsätt mjöl. Är den för torr tillsätt vatten.
4) Forma smeten till bollar modell mindre och stek i ganska mycket olja.
5) Se där falafel går visst att göra själv.
6 kommentarer:
Tack för receptet! Blev en succé på julbordet!
Saknar era inlägg. Hade hoppats på en massa goda inspirirations måltider fr er. Hoppas eran jul har varit bra o trevlig m nära o kära
Linnea: Underbart att höra!
Åsa: Tack, vi har haft en mycket skön jul och umgåtts massor med våra nära och kära. Hoppas att du har haft detsamma :)
Hej!
Efter att ha tillverkat smuliga falafel i många år upptäckte vi ett recept där man inte kokar kikärtorna utan bara blötlägger dem. De håller ihop mycket bättre utan kokning. /Patrik
Patrik: Intressant, var kan man hitta det receptet?
Har länge tänkt prova göra egen falafel, jag är dock ingen stjärna i köket.. Men ska prova ditt recept! Hoppas jag lyckas ;)
Skicka en kommentar