Det mesta av maten till julbordet förbereder vi dagen innan. Så att det ska vara så lite stök som möjligt på självaste julafton! Här är tre nya rätter som jag gillar skarpt! Lingoncoleslawn hade en perfekt ton av sötma frn äpplet som balanserades av lingonsylten och senapen. Linssalladen är kryddig och smakrik och brorsans vego-bullar var alldeles utsökta, och väldigt lika traditionella köttbullar i konsistensen. Vego-jansson gör vi på samma sätt som förra året, fast med grädde istället för Milda-minimat, det blir mycket godare!
Coleslaw med lingon (Ur Ät dig frisk med grön mat av Engström och Johansson)
300 g finstrimlad vitkål
2 röda äpplen, grovt rivna
2 dl havregrädde
1 tsk fransk senap
0,5 tsk salt
2 msk lingonsylt
Blanda samtliga ingredienser och arbeta samman kålen till en mjuk konsistens. Låt salladen stå svalt före servering.
Röd linssallad med curry och chili (Ur Ät dig frisk med grön mat)
3 liter vatten
3 dl röda linser
3 dl finhackad salladkål
3 tomater, finhackade
1 purjolök, finstrimlad
2 msk curry
Örtsalt
2 msk Olivolja
1 spansk peppar, finstrimlad
Koka upp vattnet och tillsätt linserna under omrörning så att de inte klibbar ihop. Koka dem 7 minuter. När de är färdiga, häll dem omedelbart i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt och blanda sedan i grönsakern. Smaka av med kryddorna och olivolja.
Brorsans quornbullar med timjan och vitlök
750 g quornfärs
3 ägg
5 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
2,5 dl grädde
Ströbröd
Salt, peppar
Blanda allt till en skön smet och forma till små, fina bullar. Stek på medelhög värme tills de fått fin färg.
2 kommentarer:
Se där-kommer prova cole-slawen och salladen. Ska dock i sann klimatanda och för att jag är tomat-trött byta tomaterna mot blodapelsiner.
Anna: Det är ju aldrig fel att klimatanpassa ett recept ;)
Skicka en kommentar