onsdag 16 december 2009

Fantasifulla pepparkakshus!


(Pepparkaksigloo skapad med många små pepparkaksplattor och ett oändligt tålamod)


(Hus enligt mallen)

I vanlig ordning när det är något bakat här i bloggen så har jag inte gjort det själv. Med en dag kvar på terminen ordnade vi pepparkakshus-tävling med våra 9:or, och jag måste säga att jag är rätt impad över resultatet. De hann BÅDE jonglera med äggulor, sprida mjöl omkring sig, droppa socker-klister på golvet OCH göra jättefina pepparkakshus. Ungdomar har en fantastisk simultanförmåga...


(Toppig alpstuga som även uppfyller MVG-kriteriena i matematik för geometri och volym-räkning. Om nu någon skulle vara intresserad.)
De som inte gjort egna mallar använde den här standardmallen, och den funkade bra, gick att anpassa lite efter smak och tycke. Recept på hur du gör kristyr finns här. För att sätta ihop huset hettar du upp vanligt strösocker i en stekpanna tills det blir flytande. Man får vara noga med att röra så att det inte bränner fast bara. Och passa sig för brännblåsor, för det blir jäkligt hett. Annars busenkelt!


(Hus enligt standard-mallen)

5 kommentarer:

Hannah sa...

Jag hade nog röstat på igloon! :) Det var väldigt nytänkande!

Åsa sa...

Är du hemkunskapslärare? / Åsa i Falun

Alexandra Reichler sa...

men ååå vilka tjusiga! Jag gillar den toppiga med massa glasyr.

Vegomamman sa...

Hannah: Kan säga att igloon vann överlägset :)

Åsa: Nej, jag är inte hemkunskapslärare :) Men jag å mina kollegor som är mentorer i åk 9 snodde hemkunskapssalarna för detta ändamål!

Alexandra: Då röstade du på samma som mig och syslöjdsläraren (hon är en riktig konstnärssjäl precis som du!).

Sofia sa...

Vilken härlig och inspirerande blogg! Är vegan sedan 10 år tillbaks och ibland tappar jag sugen och gör samma maträtter heeeela tiden.
Jag borde ha kört med mer bönor när min son var mindre för han vande sig aldrig. Äter bara humus och sånt som är mixat. Nu är han 9 år och har starka åsikter om vart bönorna ska och det är inte in i hans mun!

Jag vill bara tipsa om veggo-färs som man köper torr. Den kräver inte kylbil eller frys och innehåller inget vatten. Väldigt bra ur miljösynpunkt om man tänker på frakten. Den är nästan lika lätt att använda som Quorn och så är den vegansk.