tisdag 30 mars 2010
Några nya ekofavoriter
Jag gillar Friggs ekologiska teer, både för smaken och de snygga förpackningarna. Hade inte testat den här gröna chai varianten med kanel och kardemumma förut, men den var klockren. Funkade även ihop med mjölk tack vare chai-karaktären på teet.
Det var provsmakning på Hjordnära ekologisk yoghurt från Skånemejerier i min matbutik, och jag fastnade för varianten med björnbär och vanilj. Gillade att de hade flera smakkombinationer som inte kändes så sliskiga, som hallon/rabarber och persika/apelsin. Bra balans mellan sött och syrligt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 kommentarer:
Friggs har en laktits- och pepparmyntavariant i just den teserien som går väldigt mycket här hemma. Otroligt gott och med en lite exklusiv känsla (tack vare förpackningen).
Instämmer med föregående om lakrits-pepparmyntsteet. Jag gillar dessutom grön chai och rabarber-vanilj. Det sistnämnda ska jag lägga i ett påskägg till min yngsta kusin.
Har sett teserien i affären men är skeptisk o inte köpt. Hur är det möjligt med rabarbersmak utan det är syntetiskt på något sätt?
Lakrits, vanilj, mynta etc är i min värld inte svårt att smaksätta med men rabarber?
Kan någon förklara?
Anna
@Anna: Torkade rabarber? Rabarberblad?
CrimsonAnna
Har för mig att jag läste "naturlig arom" och det var nog det jag hängde upp mig på. Hade det varit torkade rabarber eller rabarberblad hade det väl stått det och inte "naturlig arom"?
Anna
Ligger något i vad du säger-kan också vara extrakt-dvs. koncentrat. Likadant som Lush använder naturliga parfymer men tillsätter en gnutta alkohol och därmed så måste de kallada det artificell.
Åh, så himla roligt att läsa! Det är nämligen så att jag är född och uppvuxen i Hjo, och bekant med "Hjordnärafamiljen". De har alltid varit föregångare - långt innan någon fattade grejjen så sålde de ekologiska och närproducerade mjölkprodukter i Hjo med omnejd. Vi snackar 90-tal här, det var inte alls på tapeten, och ävwn om folk valde deras produkter så gick det inte att fortsätta som jag förstod det. Är urglad att detta har återuppstått!
Ledsen att jag smått kidnappar tråden......
Köpte idag Green Chai och Vanilla Rhubarb för att konstatera att ibland nämns smaksättning som just vad det är "apelsinskal" etc och ibland som "naturlig arom".
Har nu mailat Friggs och frågat:
Hej!
Har med glädje noterat era nya ekologiska téer. Har kommit i diskussion ang. er beteckning "naturlig arom". Diskussion råder mellan att det just är något "naturligt" men varför skrivs det inte då ut som ni gör på vissa sorter som just "kanel" eller "apelsinskal". Hur skiljer sig "naturlig arom" från att benämnas för just vad det är, typ då "kanel" eller "apelsinskal"?
Kan du hjälpa oss att klargöra vad "naturlig arom" innebär i era téer?
På förhand tack.
Hälsningar Anna
loba: Håller med om att förpackningen gör halva känslan. Är själv inget stort fan av pepparmyntsteer dock, men gillar de andra i serien :)
Anna och Anna: Det är ju bara intressant om ni reder ut begreppen. Ska bli intressant att höra om Friggs svarar på ditt mail. Du får gärna maila/höra av dig med svaret.
MIkkan: Alltid roligt när det lossnar för "pionjärer" som inte bara är ute efter den Kommersiella aspekten av ekomarknaden :)
Så här kom då svaret från Friggs:
En naturlig arom är smakämnen från naturliga ingredienser, de innehåller alltså inte alla delar av tex. apelsinskalet utan endast de delar som ger mest smak av apelsin. Naturliga aromer extraheras ”kokas ur” ifrån bär, frukter och kryddor. När vi skriver "kanel" eller "apelsinskal" så är den obearbetade ingrediensen tillsatt.
Med vänlig hälsning
Josefin Freudmann
Anna: Tack för infon :)
Så roligt att ni tycker om våra Hjordnära-produkter! Inom kort kommer även en ny smak på vår yoghurt: jordgubb/vanilj. Håll utkik i butiken!
Hälsningar från
Elisabeth på Ormebacken, en av de sju lantbrukarna som startade mejeriet Hjordnära i Hjo i höstas
Skicka en kommentar