söndag 13 september 2009

Quornfiléer med valnötsolja och chevrette tillsammans med rostade rödbetor och tagliatelle


När du tröttnat på allt vad hälsokäk heter och bara vill ha något som är galet gott, då ska du laga detta!
4 personer
Tagliatelle
4 quornfiléer
Vitlöksgrillkrydda
Valnötsolja
1 dl riven chevrette
10 små champinjoner
2 pressade vitlöksklyftor
Smör till stekning
5 dl cremé fraiche
2 tsk soja
1 tsk vitlöksgrillkrydda
1 msk dragon
4 droppar tabasco
1 tsk honnung
8 små kokta färska rödbetor
2 msk balsamvinäger
1 msk rapsolja

1) Sätt ugnen på 200 grader.
2) Dela rödbetorna i klyftor och lägg i en ugnsäker from. Häll på oljan och balsamvinägern. Salta och peppra. Rör om och sätt in i ugnen. Det ska vara i ugnen i ca 30 minuter.
3) Dela champinjonerna i ganska stora bitar och stek dem i en kastrull tillsammans med de pressade vitlöksklyftorna. Stek dem tills champinjonerna har fått färg. Häll på cremé fraichen och låt det koka upp. Sänk värmen till ettan, tillsätt sojan, dragonen, salt och peppar. Låt stå och små puttra i ca 20 minuter.
4) Stek quoarnfiléerna snabbt på hög värme i valnötsooljan, de ska få bara få en fin stekyta. Krydda med vitlöksgrillkryddan under tiden du steker. Smörj en ugnsäker form med valnötsolja. Lägg i quoarnfiléerna och lägg på den rivna chevretten och gratinera tills chevretten smält och fått en fin färg.
5) Koka pastan enligt anvisningarna.
6) Tillsätt honungen och tabascon i såsen och smaka av med salt och peppar.

5 kommentarer:

sygryn sa...

Mmmmmm, det låter riktigt smaskigt. Det svåra med denna rätt är att min lilla är allergisk mot mjölkprotein..men man kan säkert ersätta creme fraiche med havregrädde...men chevretten? Kanske laga särskilt till henne, för utesluta helt vill jag inte, det låter ju så gott. Rödbetor är en verklig favorit här hemma, passar på ett hörn till det mesta.

Anna sa...

Läser din blogg sedan en tid tillbaka och tar tacksamt emot all inspiration jag får här.
Personligen har jag ingen förkärlek för quorn. Helt ok om andra har det, det stör mig inte. Dock vill jag gärna berätta vad det där quorn egentligen är för något. Nu frågar jag inte ens om du vill veta utan bara paste:ar in det här. Så, vill du inte veta eller redan vet så hoppa över nedan information. Anna
Hur tillverkas quorn?

Huvudingredinensen i Quorn är mykoprotein, ett ord som tillverkaren hittat på. Mykoprotein får man fram så här:

1) Mögelsvampen fusarium venenatum odlas i 50 meter höga odlingstankar och matas med syre, kväve, glukos (finns i stärkelse - restprodukt mjöltillverkning - se historia nedan), mineraler och vitaminer (de två sistnämnda ingredienserna för att få bättre näringsvärde). Efter 6 veckor är det dags för skörd.
2) Nästa steg är värmebehandling av det odlade mycelet, det gör man för att få ner RNA-halten från 10 till 2%, gör man inte det får man för mycket puriner - en käveföreing som kan bilda urinsyra som i sin tur gan ge gikt.
3) Sista steget är centrifugering för att få bort vatten.

Mykoprotein har en morfologi (uppbyggnad) om som påminner om muskelceller, men för att riktigt få fram strukturen hos "naturligt" kött behöver man även "bindväv" och till det används äggvita. För att få smak på det hela tillsätts diverse smakämnen och slutligen ger man det hela olika former för att efterlikna diverse köttprodukter.

Quornhistoria

På 50-talet startades forskningsprogram för att få fram alternativa proteinkällor eftersom man då trodde det skulle bli proteinbrist framåt 80-talet. Det brittiska matföretaget RHM (Rank Hovis McDougall - en sammanslutning av tre olika mjölproducenter) började då undersöka om man på något sätt kunde omvandla stärkelse (en avfallsprodukt från deras mjöltillverkning) till proteinrik föda.

1967 hittades mögelsvampen Fusarium venenatum - jordväxande som bildar fina trådar, ibland rosaaktiga - i ett jordprov från ett fält i England.

1980 fick RHM tillstånd att sälja mykoprotein till människor.

1985 startades quornproducenten Marlow Foods som ett samarbete mellan RHM och den brittiska kemijätten ICI (Imperial Chemical Industries) - ICI hade svampodlingsutrustning över.

1993 delades ICI upp i en kemi- och en biokemidel och då kom Marlow Foods att tillhöra biokemidelen Zeneca.

1994 var quorn spritt i England.

1999 introducerades quorn i Sverige.

1999 slogs Zeneca ihop med Astra och blev AstraZeneca.

januari 2002 introducerades quorn i USA (därav allt rabalder just 2002)

28:e februari 2002 kom första klagomålet från CSPI (Center for science in the public interest, amerikansk organisation grundad 1971 som bland annat också driver kampanj för bättre livsmedelsmärkning, mindre saltinnehåll och mot skräpmat i skolor) till amerikanska livsmedelsverket FDA. CSPI hade bland annat synpunkter på att quornmarknadsföringen gav sken av matsvamp (typ kantarell, chaminjon) "comes from a small, unassuming member of the mushroom family" när det i själva verket är en odlad mögelsvamp utan svampkropp. Och så förstås det här med risken för allergi.

1:a maj 2002 släpper CSPI en pressrelease om flera fall av folk som blivit kraftigt illamående av quorn.

3:e juni 2002 kom första signalen om att quorn var till salu, reportern på Financial times tycker det passar bra med den dåvarande strategin att renodla mot kärnverksamheten dvs medicin - Marlow var då den enda del som var kvar av Zenecas tidigare kemidivision som såldes i samband med sammanslagningen med Astra.

2003 sålde AstraZeneca Marlow och Quorn till Montagu Private Equity (ursprungligen engelskt investmentbolag som verkar över europa) för 70 miljoner pund.

2004 slutar Marlow använda ägg från burhöns i quorntillverkningen pga protester

2005 köptes Marlow av engelska matjätten Premier Foods för 172 miljoner pund.

Frida M sa...

Sygryn: Borde gå att prova en variant med sojagrädde eller havregrädde! tofu-créme fraiche är ju så dyrt!

Anna: Jag vet att vissa inte anser att quorn är tillräckligt fin eller bra mat, men personligen så har jag aldrig mått dåligt av att äta det och för oss som barnfamilj är det ett bra alternativ att ta till ibland, precis som andra halvfabrikat. Vi strävar efter att laga så mycket naturlig mat som möjligt till våra barn, men vi vill också ha tid och ork till annat. Därför använder vi ibland quorn som är enkelt att tillaga på ett sätt som uppskattas av hela familjen utan att det behöver kosta allt för mycket tid och stress.

CrimsonAnna sa...

Jag vill flika in att jag personligen inte ser quorn som ett halvfabrikat, på samma sätt som kött eller ost inte är det. Håller med dig om att det är en tidsbesparande produkt-dessutom ett alternativ till soja för oss vegos.

Frida M sa...

C-Anna: Håller med dig, ibland måste livet få vara lite enkelt också..