tisdag 18 januari 2011

Koka soppa på en spik eller laga mat på typ ingenting

Nej, det här är inte ett recept på soppa, utan mat enligt principen "vi har ingenting hemma med lagar mat ändå". Januari är ju känd för att vara en knaper månad, och visst känns det även hemma hos oss att december bjöd på en hel del ekonomiska utsvävningar. Och när man inte har något alls hemma, då är stuvning grejen. Så enkelt och gammeldags att man knappt tänker på det, men barnen älskar det! En stuvning kan du höfta till genom att smälta en klick smör i en kastrull, tillsätta ett par msk mjöl medan du vispar frenetiskt och häll sedan på mjölk och fortsätt vispa tills det tjocknar. Smaksätt med spenat, vitkål, svamp, riven ost eller vad som finns i kylskåpet. Spenat kan tinas först i botten på kastrullen, innan du gör själva stuvningen.
Här finns ett grundrecept på stuvning från Tasteline för den som vill ha exakta mått!



Billig måltid 1:

Fullkornsbulgur (något gryn har man ju alltid hemma)
Stuvad spenat
Sallad på råriven morot, russin och senapsdressing



Billig måltid 2:

Ris
Stuvad vitkål
Rostade sojabönor med flingsalt

tisdag 11 januari 2011

Testa att göra egen chokladmousse



På nyårsafton blev vi bjudna på den här efterrätten som bokstavligen smälte i munnen. Jag har inga exakta mått eller så, eftersom jag inte lagat det själv, men jag tror att det är ungefär så här man gör. Den som vågar testa får gärna komma med måttangivelser!

Du behöver:

Ett ägg
Vit blockhoklad
Vispgrädde
Jordgubbar
Lime
Honung

Gör så här:

Vispa ett ägg. Smält vit blockchoklad i vatten bad. Rör ner chokladen i det vispade ägget. Vispa grädden fluffig och blanda med chokladen och det vispade ägget. Smaka av för att se om du vill ha mer chokladsmak. Dela jordgubbarna i bitar. Blanda pressad lime med honung tills du får en lagom balans mellan surt och sött. Häll över jordgubbarna. Ställ chokladmoussen kallt några timmar innan servering, toppa med jordgubbarna precis innan. Gudagott.

söndag 9 januari 2011

Brysselkål med rostade mandlar och fetaost



Brysselkål är min favorit på julbordet, det är lätt att glömma att brysselkål egentligen funkar lika bra året om eftersom det är så starkt förknippat med julen. Svärmor gjorde den här varianten till julbordet, och den kommer vi definitivt att ta med oss som en både lyxig och smidig vardagsrätt!

Du behöver:

Brysselkål
Skalade mandlar
Ett paket fetaost
En rödlök
(Valnötter)
Smör eller olja att steka i
Salt och peppar

Gör så här:

Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Du måste röra hela tiden så att de inte bränns fast. Koka brysselkålen och dela i klyftor. Fräs brysselkålen i smör eller olja tillsammans med lite salt och peppar. Blanda den frästa brysselkålen och mandlarna med smulad fetaost och tunt skivad rödlök. Tillsätt även valnötter för lite extra omega 3. Ät tillsammans med pasta eller bulgur eller ha som en rätt på buffébordet.

söndag 2 januari 2011

En nypa vinter

Det finns många olika spännande varianter av flingsalt i mataffärerna, allt från svamp till chili, men den mest udda kombinationen fick vi i den här otroligt fina lilla burken:



Kaffeböna, gran, nejlika och kanel... Förslag på hur det kan användas?

onsdag 29 december 2010

Remakeakuten - Få hjälp att fixa dina fynd!

Istället för att bränna dina sista slantar på mellandagsrean kan du göra en instats för miljön, och göra något roligt och keativt på en gång. Gå på en remake modeworkshop den 4-5 januari på Tumba konsthall. Tisdag och onsdag 13-15, ingen föranmälan krävs. Erik Annerborn är designer och stylist och hjälper oss att fixa de kläder vi tröttnat på eller som behöver ett lyft av något slag. Jag kommer att vara där, så säg gärna till om du också planerar att komma så kan vi ju byta ett par ord :)


(Bilden är lånad från Eriks presentation på Beckmans sida)

Kostnadsfritt och för alla åldrar!

Hallongottor



Jag är inte något stort fan av kakor, de har väl de flesta som läser bloggen räknat ut eftersom kakrecepten oftast lyser med sin frånvaro. Men när farmor har bakat hallongrottor går det inte att motstå, de är helt oemotståndliga! Och dessutom fina att titta på. Om jag någon gång ska baka småkakor kommer det att bli dessa. Recept finns hos Ica.

Palsternackskräm med dragon



Efter många dagar med den goda julmaten längtar både kropp och själ efter grönsaksbaserad mat. Mamma och pappa bjöd på en måltid delvis hämtad ur Miljöpartiets nya kokbok Gröna recept för godare mat. Palsernackskrämen är inspirerad från den men omgjord för att även passa veganer. Rödbetsbiffarna gjorde pappa efter eget huvud, av rivna rödbetor som blandades med fårost och maizena och formades till biffar. Till det går det utämärkt att äta en långpanna med blandade grönsaker och rotfrukter gjorda i ugnen. Brysselkålen kokades och stektes sedan i olivolja tillsammans med vitlök och flingsalt. Så gott!

4 personer

2 stora skalade palsternackor
1 skalad vitlökslyfta
50 g smör (kan uteslutas)
3 msk crème fraiche eller 3 msk imat (havrebaserat)
2 tsk dragon
1/2 citron
salt och peppar

Skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka tillsammans med vitlöken i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Lägg palsternackorna och vitlöken i en kannmixer tillsammans med crème fraiche eller imat, smör om du vill ha det, citron och dragon. Mixa till en slät kräm. Salta och peppra.

(Läs mer om kokboken)

tisdag 14 december 2010

Falafel med femåring



Falafel är en av fem-åringens absoluta favoriträtter. Han har dock inte riktigt trott på att man faktiskt kan göra dom själv, eftersom det är ett sånt där snabbmatsalternativ som vi ofta plockar direkt ur frysen. Det verkade i alla fall helt osannolikt, så vi bestämde oss för att göra det så att han fick se hur det gick till. Han stod för kryddningen så där finns det inga som helst mått... Falafel är dessutom trevligt på julbordet som alternativ till köttbullar, och det här receptet höll ihop väldigt bra vid stekningen!

4 personer


6 dl kokta kikärtor
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 skivor vitt torrt bröd
2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
Spiskummin
Koriander
Kanel
Gurkmeja
Stark paprikakrydda
Salt
Peppar
Persilja
Sesamfrön
Matolja

1) Rosta kikärtorna med kanel och spiskummin i en panna med lite olja.
2) Mixa kikärtorna, lök, vitlök och bröd i omgångar i en matberedare.
3) Tillsätt mjölet, kryddorna, sesamfrön och purén, under viss översyn om det är en femåring som kryddar. Kör smeten till en ganska slät puré, smaka av och prov forma en boll. Dom ska vara väldigt lätta att forma och inte kladda. Är den för blöt, tillsätt mjöl. Är den för torr tillsätt vatten.
4) Forma smeten till bollar modell mindre och stek i ganska mycket olja.
5) Se där falafel går visst att göra själv.

söndag 12 december 2010

Annorlunda ägg till julbordet.



1 ägg
½ msk majonäs
½ msk senap
½ msk vispad grädde
Rivet citronskal
Några droppar tabasco
Dill
Salt och peppar

1) Lägg ägget i kallt vatten och koka upp. Låt koka i 5 minuter. Skölj sedan äggen i kallt vatten
2) Dela ägget på mitten och ta försiktigt ut äggulan. Blanda äggulan, majonäsen, senapen, grädden, citronskalet, tabascon och kryddorna. Smaka av.
3) Lägg tillbaka röran i håligheten på ägget.

tisdag 7 december 2010

Man skulle kunna kalla det vegetarisk julskinka, men det låter lite sådär...


Jag ska börja testlaga lite julmat nu, kommer att lägga upp recepten om det blir bra.

Griljerade quornfiléer

6 quornfiléer
1 äggula
1 msk potatismjöl
1 msk honung
½ dl senap
några droppar tabasco
En redig nypa salt
Peppar
Ströbröd

1) Sätt ugnen på 225 grader
2) Koka quornfiléerna i buljong i 10 minuter.

(Om du har tid och ork kan du enkelt göra din egen buljong lätt:
Ta lite av vad som finns hemma, det här råkade finnas hos oss:
Grovhacka det gröna på purjon som man brukar slänga.
Skala 2 morötter och 2 palsternackor, dela dom i stora bitar.
Skala en bit kålrot och dela den.
Om lite vitkål ligger och dräller i kylskåpet kan man slänga i det med.
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
Salt och hela svartpepparkorn efter smak och tycke.
Eventuellt några droppar tabasco
1,5 liter vatten)

Lägg allt i en kastrull och koka ihop i 10 minuter.

3) Blanda äggula, potatismjöl, senap, honung, tabasco, salt och peppar i en skål med en slickepott tills det är klumpfritt.
4) Lägg quornfilléerna med den rundade sidan uppåt i en ugnssäker form smord med lite olja.
5) Bre på griljeringen med slickepotten på quornfiléerna, snåla inte. Strö på ströbrödet så att det täcker hela filéerna.
6) Låt dom gå i ugnen tills de får färg ca 15 minuter.

måndag 29 november 2010

Värmande gryta i vintertid med jordärtskockor




6 personer

3 små palsternackor
1 dl kokta sojabönor
1/2 kg jordärtskocka
3 morötter
1 liten rotselleri
1 gul lök
10 champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 msk gelé
Flingsalt med Karl Johan
Peppar
Tabasco
1 msk soja
2 tsk dijonsenap
Smör till stekning

Skala och slanta morot och palsternacka. Skala rotselleri och jordärtskocka och skär i ganska små bitar. Skär champinjonerna i stora bitar och finhacka löken. Stek lök och champinjoner i smör tills de fått färg. Tillsätt morot, palsternacka, rotselleri och pressa i vitlöken. Stek några minuter. Tillsätt jordärtskockorna. Rör om och låt det stå ett tag. Häll på mjöl och lite smör, rör om och låt stå någon minut innan du häller i mjölken. Se till att mjölken täcker allt precis. Rör i gelé. Låt koka i 15 minuter. Rosta sojabönorna lätt i en stekpanna under tiden och häll i dem i grytan före servering. Ät ihop med svartvinbärsgelé, kokt potatis eller ris.

söndag 28 november 2010

Två sätt att värma upp november

Innan december tar över med julpyssel och pynt har jag två saker som i alla fall värmt min, annars så iskalla sista novemberhelg:



1. Brunch hos Tant C! Att få scones i prickiga pappersformar och frukt på färgglada fat gör vem som helst varm inombords. Tack! (Och bjud på recept om du vill...)



2. Varm choklad gjord på Marabou polkagris och mjölk. Med vispgrädde till. Oslagbart chokladigt med en lyxig smak av mint. Går säkert att göra med vilken choklad som helst och tillsätta polkagrisar på egen hand. Sonens och Makens uppfinning som jag rekommenderar starkt. För extra värmande effekt kan man ju alltid tillsätta ett par droppar rom.
(Bild lånad härifrån)

torsdag 25 november 2010

Geggamoja collection



Våra ekovänner på webbaserade barnklädesföretaget ecoloco har fått in en ny, fin kollektion från ett märke som heter Geggamoja. Barnen har fått varsitt plagg att prova, och på bilden ser ni tvååringen in action med att testa sin rosa- och orangerandiga singoallaklänning. Det är så skönt med henne, för när hon öppnar paketet och ser att det är en klänning blir hon helt överlycklig och vill prova genast. Men att prova en ny klänning handlar inte om att spegla sig eller sitta fint, utan om att springa snabbt fram och tillbaka i köket och hoppa upp och ner i soffan. Den här fick högsta betyg, både i hoppvänlighet och snabbhet.
Här kan du kolla in hela Geggamojas sortiment hos ecoloco. Allt i ekologisk bomull.

Loa på ecoloco bloggar också om ett grönare småbarnsliv på Ekomorsan.

lördag 13 november 2010

Livsavgörande val har aldrig varit min starka sida

Jag tycker inte om att göra val. Därför är jag nästan alltid så säker på vad jag vill att det inte känns som att jag gör ett val, utan vägen är redan given.

En gång stod jag inför ett sådant val, när vägen inte var given. Gud vilken ångest det skapade. Den gången valde jag att våga älska en man, fast jag precis lämnat en både lång och jobbig relation bakom mig. Det var ungefär sju år sedan, och jag har inte ångrat mig en enda dag under dessa år eftersom jag fortfarande älskar den mannen och han gör mig lycklig varje dag.

Nu känns det som att jag måste göra ett val igen, en helt annan typ av val. Någonstans inom mig känner jag att jag måste. Vissa människor verkar kunna fatta den här typen av beslut utan att blinka och aldrig se tillbaka, men jag tänker på det varje dag. Jag vet att jag inte kommer kunna släppa taget innan beslutet är fattat. Så, min affirmation får bli denna:

"Låt mig fatta ett beslut med kärleken och omtanken till mina närmaste som grund."

1-års kalas för Loppi.se




(Bubbel blandat med tetra-juice...)

Ja, det var ett par veckor sedan, men jag har ju inte varit flitigaste bloggaren på sistone. Hur som helst, jag tror att jag varit på Café Opera en gång tidigare (minnena är lite suddiga), men jag tvivlar på att det var lika glamouröst då som nu. Bubbel blandat med horribla mängder cupcakes, kändismammor och kändispappor och alldeles vanliga mammor som råkar skriva en hyffsat välbesökt blogg. Gärna med ekoprofil. Och så massor av kids förstås som dansade loss till Manboy och andra mer eller mindre kvalitativa låter. Det var köp, byt och sälj sajten Loppi.se som firade sitt 1-årskalas, och om du frågar min tvååring så var det nog det bästa partyt ever. Hon dansade som en galning, och fick släpas ut med milt våld när hennes inte lika partysugna föräldrar tyckte att festen var över.

Loppi.se är i alla fall helt riktad till barnfamiljer och ett gott initiativ till att få oss att återvinna fler av våra gamla prylar!

onsdag 10 november 2010

I love gratis

Uppdaterar en aningen ojämnt har jag lagt till i bloggpresentationen. Och den senaste veckan har det inte blivit några uppdateringar alls, eftersom jag är inne i en galen arbetstopp på jobbet just nu, hinner inget annat än att jobba och försöka sova bort min förkylning. Men jag hoppas komma igång med bloggandet till helgen igen! Har bland annat fått en fin utmaning från loba att ta tag i.

Kan i alla fall tipsa om en rolig sajt, I love gratis. Där kan du lägga ut saker som du vill bli av med eller kolla om det är något som någon annan vill bli av med som du faktiskt behöver! Smart, ekonomiskt och miljövänligt, kan det bli bättre?