torsdag 8 april 2010

Mera choklad!På min senaste upptäcktsfärd i mataffären hittade jag dessa chokladkakor från Anthon Bergs. Inte ekologiska, men märkta med FAIRTRADE. Just när det kommer till choklad vet jag inte vilket som är viktigast egentligen, men jag inbillar mig nästan att det är Fair trade då det förekommer så mycket barnarbete på de stora kakao-odlingarna. Någon som har en åsikt?
Hur som helst så fanns den ena med lakritssmak, och det var jag bara tvungen att smaka då jag har en faiblesse för allt som innehåller lakrits, ju konstigare desto bättre. Och den här var god. I alla fall de första två bitarna, sen växte den lite i munnen. Och lika bra är väl det kanske...

11 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Jag har bestämt mig för att inte köpa choklad som är ekologisk eller fairtrade. Vad som är viktigast vet jag inte riktigt-känns som det viktiga är att skicka signalen att det inte får produceras hur som helst.

Ika sa...

Jag brukar undra samma sak när det gäller bananer... Här i Finland blir rejäl handel-bananer allt vanligare. Jättebra, tycker jag, men de är sällan ekologiska. De var ändå ett självklart val, tills min matbutik började ta in Chiquitas ekologiska. Som märk väl inte är rättvisemärkta, och Chiquita har ju inte bananvärldens bästa rykte. Men frågan är ändå - bidrar det ekologiska kanske också märkbart till att de som arbetar med produktionen har det bättre (t.ex. genom att slippa utsättas för bekämpningsmedel)?

Marie sa...

Förr har jag värderat Fairtrade högre än ekologiskt eftersom det helt enkelt har känts bäst. Men när man väl står där i butiken och väljer mellan en ekologisk choklad med vanlig smak eller en Fairtrademärkt lakritschoklad - då tycker jag man får välja efter vad man för tillfället är sugen på. En av de två märkningarna är fortfarande bättre än ingen märkning alls.

Mikkan sa...

Åh, så kul att de gör något roligt ändå, att de faira eller kravade produkterna inte bara blir standardgrejjer. I like it! :)

Åsa sa...

Eko el fairtrade.
Jag vill gärna bry mej både miljö och medmänniskor.
Men jag väljer faktiskt fairtrade före eko. Känns bätte inom mej att veta att jag på något sätt visar och stödjer ett företag som tänker på människorna. Som etanolbränslet.. bra för miljön.. men inte för de som sliter på sockerrörsfälten. Teodlingarna som besprutas när kvinnor och barn som plocker teerna är på fältet..
Eko kan man ju välja när det gäller svenskodlade grödor.

CrimsonAnna. Varför ska du inte köpa fairtrade el ekocholkad? när du skriver att det är viktigt att de inte får producera hur som?

Anonym sa...

Faktum är att Rättvisemärkt också är schyst mot miljön. Utöver att motarbeta diskriminering, ge rimligt betalt till odlarna och ge bättre möjligheter för att utveckla samhällen är en viktig del av Rättvisemärkningen att främja ekologisk produktion.

Alltså anser jag att Rättvisemärkt alltid bättre.

CrimsonAnna sa...

Jag inser att jag tänkte två saker på samma gång-jag menade naturligtvis BARA ekologisk eller fair trade. Ett ytterst olyckligt missförstånd

Vegomamman sa...

Anna: Håller med om att den viktigaste signalen är att man bryr sig om hur den har producerats!

Ika: Då blir det plötsligt ett knepigt val.. men det är klart att ekologiskt måste vara bättre för bananarbetarnas hälsa, men de kanske inte får skäligt betalt? Svårt att veta sånt!

Marie: Ja, det är ju trist om man aldrig ska få köpa något man är sugen på för att det inte har alla de "rätta" märkningarna.

Mikkan: Ja, det blir ett allt bredare utbud :)

Åsa: Fortfarande så upplever jag ändå att ekoutbudet är mycket större än det rättvisemärkta, men det kanske håller på att ändras? För inte så länge sen fanns det ju knappt något ekoutbud att tala om heller.

Anonym: Bra poäng där!

Anna: Ibland blir det precis tvärt om mot för hur man menar ;)

Åsa sa...

Anna: Ja ibland så tänker man fortare än vad man skriver.

Bra vegofamiljen att ni tar upp frågan ang eko- o rättvisemärkt.

och tack för alla recepttips!
Gjorde quinosalladen med äggdressingen i helgen till de hande jag även kokta rödbetor med arlas nya cremefraich till, den med chevre och honung.Så gott.

Anonym sa...

Det finns idag ca 900 fairtrade produkter, och fler kommer :) Bu har dom till och med fotbollar på stadium som är fairtrade-märkta! Tack för en mysig och inspirerande blogg / Emma

Stefan sa...

Tjenna!

Vilken fantastisk blogg det här faktiskt är... Jag blir gladare för varje gång jag är här.

För mig är Fair Trade viktigast. Jorden klarar sig även om choklad, kaffe, te och bananer produceras konventionellt, men människorna som arbetar med det klarar sig inte utan rätt lön och arbetsförhållanden. Jag tänker att jorden har lättare att återställa sig också. En person som skadats för livet eller dött har liksom svårt att krya på sig. Vad finns det för mening med att rädda jorden om vi tar kål på människorna på den? Känns tråkigt...

Men absolut, ekologisk odling främjar arbetarnas hälsa massor och jag tänker att folk som trots allt odlar ekologiskt nog inte är så hemska att de har de fruktansvärda arbetsförhållanden många andra har. Dock finns det ju egentligen ingen garanti för detta, och som sagt står det med i Rättvisemärkts policy att det skall tas hänsyn till miljön vilkens motsvarighet jag inte känner till hos t.ex. KRAV.

Tag er i akt för Rainforest Alliance också, jag kan inte garantera detta så ta det med en nypa salt men jag har läst att deras löften är fina till ytan men att det kanske inte är så fint därinunder ändå. Bättre än konventionellt men bara något slags delmål på vägen mot någonting som faktiskt är bra.

Till sist ;) Jag upplever ändå att de allra flesta produkter som har den ena märkningen av de vi faktiskt pratar om faktiskt också har den andra med! Men jag kanske bara är naiv och ser vad jag önskar...

Hej svej!