söndag 25 april 2010

GI-vänlig chokladkaka med kaffesmak


Okej, om man ändå ska baka en chokladkaka kan man lika gärna baka en riktig. I alla fall om man bakar så pass sällan som vi gör. Men det här GI-vänliga alternativet (inget mjöl eller socker) var inte helt fel det heller, om man låter bli att jämföra med en riktig chokladkaka alltså. Receptet är snott från Aftonbladets bilaga Kropp & Hälsa 02/10.

8-10 bitar

100 g mörk choklad (inte starkare än 70%)
125 g smör
0,5 dl färdigt kaffe
0,5 dl honung
2 ägg
1 krm salt
smör till formen
2 dl valnötter, krossade, till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Bryt chokladen i småbitar. Smält dem tillsammans med smöret i vattenbad. Blanda i kaffet och honungen.
3. Vispa äggen fluffiga med saltet någon minut.
4. Vänd försiktigt ner (vispa inte) chokladblandningen i äggen.
5. Smöra formen och bröa med valnötskrosset.
6. Häll smeten i formen och ställ på ett galler långt ner i ugnen. Baka i 30-35 minuter.
7. Ta ut formen ur ugnen och täck kakan med en kökshandduk någon minut tills kakan stabiliserat sig.
8. Servera med grädde, nötter eller bär

3 kommentarer:

Mikkan sa...

Oh, en kaka helt i min smak ju, måste testas!

Systrarna Yster sa...

Mmmm... ÄLSKAR KLADDKAKA! Gott med kaffe och choklad i en å samma! :)

Kia sa...

Ser jättegott ut! Den ska jag testa någon dag.