söndag 24 januari 2010

Bovetegröt med torkade aprikoser



Jag letar ständigt efter det perfekta sättet att starta dagen på. Helgerna ger ju lite mer utrymme för att experimentera så jag bestämde mig för att testa Renée Voltaires bovetegröt. Receptet kommer från Peace, love and food by Renée Voltaire, en av mina favoritkokböcker just nu. Gröten gav en mild och mjuk start på dagen, men man måste ha någon god frukt eller bär till, för den är ganska smaklös. Alternativet är att ha i lite mer torkad frukt än vad receptet säger. Det som är bra är att man kan spara den 4 dagar i kylskåp, så det räcker med ett kok så har man för flera dagar sen.

6 portioner

3 dl helt skalat bovete
4 torkade aprikoser
7 dl vatten (fyll på mer om det kokar bort)
Till servering: Havremjölk och frukt.

Koka upp bovetet i en kastrull med vatten och rör om, då ser du att vattnet blir rött. Sila bort vattnet och lägg tillbaka bovetet i kastrullen. Skiva aprikoserna och lägg dem i kastrullen. Häll på 7 dl vatten och låt koka i 30 minuter. Servera med frukt, havremjölk och några puffar kanel.

7 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Kan nog vara testvärt. Kan ju vara skönt att variera havregrynsgröten.

Anna sa...

Frukost har jag ännu inte lärt mig. Vill bara säga att ni har inspirerat mig till att börja koka egna bönor istället för de där färdigkokta på tetra eller burk.
Har köpt red kidney och svarta bönor - här ska det kokas hemma i veckan och sen in i frysen =)

Risk för att jag snart också börjar uppfattas som lite pretto kanske.
Allt gott!
Anna

Åsa sa...

Så mycket inspiration.
Ska prova koka bovetegröten.
Har ni provat polentagröt?
Köpte ett paket fr. saltå för ett tag sen och kokade gröt på grynen. Har även haft i olika bär och frukt i gröten.Min ettåring tyckte de var mums!
Har ni tips på hur man ska kunna omvända en köttälskande sambo :-) till att iaf äta vegmat ngr dar i veckan.

Frida M sa...

Anna: Härligt, visst är det godare? Och det kan vara värt att ses som lite pretto om man samtidigt sparar både pengar och miljö...

Åsa: Har inte testat polenta-gröt, det måste jag göra! Hm, halloumi med rotfrukter och en riktigt god sås brukar gå hem även hos "köttätare". Fyllda och gratinerade grönsaker som squash eller paprikor också. Pasta med vegetarisk sås på spenat, grädde, hackade nötter... Det kanske inte låter så nyttigt, men för många köttätare handlar det om just det, att visa att vego-mat inte måste vara "nyttig och tråkig"...

Åsa sa...

Tack för lite tips.
Lagade era kikärtsbiffar (med lite riven morot i) och gissa vad sambon sa... det här var ju gott :)

Mikkan sa...

Åh, som jag gillar Voltaires recept, och bovete är verkligen underbart både i gröt och till mat. har du testat Renées bovetecrunch på filen/yoghurten? jag har testat mig fram och hittat ett recept som man lätt kan göra hemma som bygger på hennes principer: http://njutmaten.blogspot.com/2009/10/bra-tos-reder-sig-sjalv.html

Frida M sa...

Åsa: Bra, då har du hittat en väg till hans mage...:)

Erica: Alltid trevligt när ni lämnar spår efter er! Allt väl för tillfället:)