lördag 9 januari 2010

Svulstigt om respekt för naturen


(Här kan ni läsa DN:s recension av filmen om ni inte vet vad den handlar om)

Efter den här enastående recensionen av Loba var jag bara tvungen att gå och se filmfenomenet Avatar. Och ja, svulstigare och mer förutsägbar film får man egentligen leta efter, men det spelar inte så stor roll. Upplevelsen är ändå värd vart enda öre. För om man vänder och vrider på det lite så går ju budskapet fram klockrent. Vi ska leva i samklang med jorden och inte fucka upp den. Och den magiska värld som James Cameron visar upp är ju egentligen inte mer magisk än vår egen, allt beror ju på genom vems ögon man ser den. Visst finns det utrymme för en hel del andra tolkningar också, men det förtar liksom lite av den känsla av naturens skönhet som jag tror att Cameron framför allt vill förmedla med sin vackra skapelse. Ja, förutom att han ville testa teknikens gränser och skapa en klassisk actionrulle. För det är det också, en actionrulle enligt konstens alla regler där skurken blir en mördarrobot på slutet och slåss mot hjälten. Men jag köper det med.
Kommer ni se den?

5 kommentarer:

loba sa...

Kul att läsa din recension!

Svulstig är ordet, men visst köper man det. Och om ett par dagar ska jag se den igen :)

Henrik / enbättrevärld.nu sa...

Grym recension :) Ungefär så jag oxå såg på den :) Att vi ska respektera djur och natur och som sagt leva i harmoni med den. Intressant även att se vem som var the bad guy och det är ju tyvärr även så det går till ibland i "verkliga livet" när det finns naturresurser som rika vill åt..

Mijima sa...

Oj, jag hörde också innan jag såg den att den skulle vara förutägbar, kanske är jag inte en så van actionfilmstittare, för det tyckte jag inte alls! Men såhär i efterhand kan jag väl hålla med om det (lite...).

Tyckte annars att det var en alldeles fantastisk film som direkt klättrade upp på min tio-i-topp, antagligen ligger den på första eller andra plats. Och precis som Loba ska jag se den igen nu i veckan, då i 3D! :D

Helena Ljunggren sa...

Ibland är det skönt att se förutsägbara filmer, att bara kunna luta sig tillbaka utan att tänka och bara njuta en smula :)

Vegomamman sa...

loba: Då är det en riktigt bra film om man ser den flera gånger på bio:)

Henrik: Ja, det är ju miljöaspekten som gör den till mer än bara en "actionrulle" bland andra...

Mijima: Jag såg den i 3D och det var en uppelvelse i sig tycker jag!

Helena: Exakt, man är värd lite avkoppling när man går på bio!