lördag 2 januari 2010

En reflektion kring vegetarisk och ekolgoisk livsstil

Tanken slog oss, härom dagen, att vi under året faktiskt blivit sådana vegetarianer som vi tidigare stört oss på. Ja, sådär irriterande genompräktiga liksom.

Jag har alltid sagt att vi är typiska "Svensson-vegetarianer", och ivrigt förespråkat att vegetarisk mat inte behöver vara särskilt krångligt. Med hela utbudet av quorn och sojaprodukter, och bönor lätt tillgängliga i praktiska konserver, är det ju busenkelt att vara en vegetarisk småbarnsfamilj. Man måste inte vara hippi, flytta ut på landet och koka sina egna bönor jämt bara för att man vill ge sina barn vegetarisk kost har liksom varit vår melodi.

(Svenssons i hjärtat, men hippies för ekonomin och miljöns skull. Mamma tog bilden.)

Men under året har vi förändrat våra kostvanor allt mer. Det har inte direkt varit uttalat, men med en tajtare ekonomi, och en värld där polarisarna smälter på näthinnan har färdigprodukterna blivit färre och bönkoken allt fler. Det är ju sjukt mycket billigare att koka sina egna bönor och väldigt mycket godare att göra egna vego-biffar. Och ja, det är ju ännu bättre för miljön, även om vegetarisk kost i sig räcker en bra bit.

Förvånad upptäckte jag också idag att jag tyckte att de konserverade bönorna, som vi inte ätit på ett tag, knappt smakade något. De var vattniga och alldeles för mjöliga. Ska man försöka få barn att gilla bönor ska man definitivt ge dem "hemkokta".

Förutom detta så har vår ekologiska konsumtion ökat markant och vi har blivit bättre på att använda rester. Vi tänker mer efter säsong. Vi drömmer också om vår egen lilla grönsaks täppa.

Vad ska man säga? Jag ser mig nog fortfarande som en "Svensson-vegetarian", men som i praktiken börjar imitera "hippi-vegetarianen" allt mer... Och det där med att bo på landet i ett självförsörjande hushåll verkar inte riktigt lika galet längre, om än inte realistiskt i nuläget. Men det är ju trots allt barnens framtid här på jorden det handlar om.

13 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Inte fel att vara lite hippie ibland. Är det själv med stor distans och glimten i ögat.

Sara sa...

Jag köper själv alldeles för mycket halvfabrikat. Jag har både blivit tappat bort "matlagningen" och blivit pank av det, men hittills har det motiverats av konstiga arbetstider och allmänt pussel. Men jag är less på det och läser därför både med viss avundsjuka och panik(jagkanintejagkaninte, typ) er blogg, men inte utan att bli allt mer inspirerad av er matlagning. Så ös på med fler hippietips bara!

Hur tex, förvarar ni kokta bönor? För inte kokar ni dem inför varje måltid? Just det gör att jag själv håller mig till konserver, trots att de ibland känns allt annat än roliga i sitt sega spad.

Kicki sa...

Inget negativt alls med det.. hade jag klarat det så hade jag gjort ALLT hemma själv. ALLT hade varit vegetariskt och ekologiskt! Kör hårt!! :D

Karin sa...

Jag tycker dina inlägg, era bilder och er sätt att se på livet är oerhört inspirerade. Jag tycker det är en fin balans mellan det man vill (ideal) och det möjliga (ibland räcker inte ork/tid). Om ni orkar fortsätta med er blogg så är den en stor inspiration i vardagen för mig!

Christian sa...

Bra skrivet! Jag skrev precis ett inlägg om ljusgrön livsstil på ekoprylar.se. Men ni håller kanske på att bli mörkgröna haha. Jag försöker koka egna bönor själv men tycker det är svårt att komma ihåg att lägga kikärtor i blöt och liknande. Men som du säger. Man kan köpa ett kilo kikärtor för 20 kr istället för färdigförpackade där någon deciliter svällda kostar 12-15 kr. Det är resursslöseri och där måste jag bättra mig. tack för tanken!

Sanne sa...

Det känns bra i magen när jag köper det som är ekologiskt och har fairTrade märket. Att de som te.x odlat kaffet jag dricker får rättvisa löner. Bra för miljön och bra för människor.
Följer din blogg och tycker du inspirerar mig att bli lite bättre.

Joanna sa...

Hur gör du för att få dina hemkokta bönor bra, när jag kokar kidneybönor så blir de alldeles torra och knapriga!

Esbe sa...

Jag är förvisso inte vegetarian, men känner mig riktigt hipp(ie) när du framställer en hippie. Inte mig emot!

Fortsätt med det ni gör, man kan vara både Svensson och hipp(ie) på samma gång!

Det är bra att det finns några som säger och gör något, förhoppningsvis smittar det av sig på alla andra!

Mijima sa...

Skönt med en människa som har en så avslappnad inställning till ordet Hippie, själv är jag lite känslig för att bli kallad det. Men nu ska jag sluta vara det och istället vara stolt som en tupp!

Vegomamman sa...

Anna: Ja, det är viktigt med distans till det man håller på med, inte ta sig själv på allt för stort allvar..

Sara: Du behöver absolut inte ha panik... Vi gör alla så gott vi kan utifrån vår rådande situation... Själv får jag ofta dåligt samvete för att jag är så dålig på att baka bröd! Bönorna lägger vi i fryspåsar och fryser in. Ta fram kvällen innan och tina så mycket du behöver eller lägg direkt i en varm gryta.

Kicki: Kör hårt du med ;)

Karin: Tack för dina fina ord, sånt peppar och inspirerar mig :)

Christian: Låter som en intressant vinkel, ska kolla in ditt inlägg!

Sanne: Ja, det är absolut bättre för samvetet att handla ekologiskt och fairtrade.

Joanna: Prova att låta dem svalna i sitt eget kokvatten (de kan stå över natten) så behåller de smaken bra.

Esbe: Ja, visst kan man kombinera de båda...

Mijima: Jag tycker att hippi är ett fint ord och beundrar människor som kan leva efter dessa ideal fullt ut, så sträck på dig och var stolt :)

Kari Receptomaten sa...

Svensson eller hippie spelar ingen roll - det viktiga är att man tänkt tanken och gillar den. Resten kommer av sig självt och är som en enda stor bonus.

Du/Ni skriver inlägget på ett mycket målande och intressant sätt. Trevlig läsning rakt igenom där jag känner igen mig :)

Vegomamman sa...

Kari: Ja, det är ju inte etiktetten i sig som är det viktiga utan vad man faktiskt gör! Kul att du känner igen dig i våra tankar!

Anna sa...

inget fel i att vara hippievegetarian, jag tycker det låter lite fint :)

(fast det har ju alla andra redan skrivit verkar det som..)