tisdag 22 juni 2010

René Voltaires lingonlimpa

Nu har sommarlovet börjat och plötsligt dyker den där INSPIRATIONEN till bakning och matlagning upp igen. Den efterlängtade tiden, orken och lusten bara finns där. Jag har en tendens att undvika alla recept som har många ingredienser eller bakning som pågår i flera dagar, men nu tänkte jag försöka bryta den trenden.

Dag 1
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
3/4 dl russin eller annan torkad frukt i små bitar
1 dl hel dinkel eller hel råg
1/2 dl havrekli
1/2 dl lingonsylt
3 1/2 dl ljummet vatten

Blanda samman alla ingredienser till en "gröt" och låt stå över natten.

Dag 2
3 dl kokande vatten
1 paket jäst (eller lite mindre jäst plus surdeg)
12-15 dl dinkelsikt (byt gärna ut 4-5 dl mot fullkornsdinkel)
1/2 msk havssalt

Slå det kokta vattnet över "gröten". Låt svalna till max 37 grader. Blanda jästen i "gröten" och arbeta in ca 10 dl av mjölet. Tillsätt resterande mjöl lite i taget tills degen blir fast med en något "kladdig" yta. Kör i hushållsassistent ca 7 minuter, på låg hastighet. Salta och kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet. (Nu äger inte jag någon hushållsassistent, men det verkar ha gått bra ändå. Försökte i stället knåda degen rejält, och hällde i saltet innan mjölet skulle i.)

Låt jäsa i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och grädda brödet i 10 minuter, sänk därefter värmen till 175 grader. Grädda ytterligare ca 1 timme. Spraya med vatten några gånger under gräddningen. Ta ur brödet ur formen. Låt svalna på galler med handduk över.


Det som slog mig var att själva "degarbetet" tog väldigt kort tid, vilket gjorde att det inte alls kändes mer ansträngande än andra bröd. Det här lingonbrödet kommer från René Voltaires bok "Peace, love and food". Och ja... resulatet blev såklart så gott som baka hembakt bröd kan bli.

2 kommentarer:

Tobbe sa...

Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken... http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag...

Mifflan sa...

Åh, det är samma hos oss. Äntligen lite tid åt att baka och fixa. Är lite sugen på att semesterunna mig René Voltaire senaste kokbok.